efiveia.gr


Άσκηση, διατροφή και ύπνος

Νέες διατροφικές συστάσεις από τον Καναδά… Επιστροφή στην κουζίνα!

Κωνσταντίνα Κατσανά

Γράφει στο efiveia.gr η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Κωνσταντίνα Κατσανά

Στις αρχές του 2019 δημοσιεύτηκε ο ανανεωμένος διατροφικός οδηγός του Καναδά, ο οποίος μας  παροτρύνει να στρέψουμε το βλέμμα μας πέρα από το «τι τρώμε» και να αρχίσουμε να βλέπουμε και το «πώς τρώμε». Στις νέες διατροφικές συστάσεις συμπεριλαμβάνονται απλές και πρακτικές ιδέες για τους πολίτες, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη το γεγονός, ότι οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής έχουν δημιουργήσει νέες συνθήκες που επηρεάζουν και τον τρόπο που τρεφόμαστε σε σημαντικό βαθμό.

Μία από τις σημαντικότερες συμβουλές που προτείνεται από το νέο διατροφικό οδηγό του Καναδά είναι η εξής: «Μαγειρέψτε πιο συχνά.» Η συμβουλή αυτή χωρίζεται περαιτέρω και σε δύο διακριτά παρακλάδια, ενθαρρύνοντας τα άτομα να οργανώνουν από πριν τα γεύματα τους, αλλά και να επιδιώκουν την ενεργή συμμετοχή και άλλων ατόμων τόσο στο σχεδιασμό όσο και την προετοιμασία των γευμάτων.

Η συγκεκριμένη προσέγγιση είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για όσους γονείς έχουν παιδιά στην εφηβεία, καθώς αυτή η απλή τακτική θα συνεισφέρει καθοριστικά στη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την ομαλή υιοθέτηση ωφέλιμων διατροφικών συνηθειών. Επιπλέον, πολλές μελέτες αναδεικνύουν την ευεργετική επίδραση των οικογενειακών γευμάτων στη διαμόρφωση ενός θετικού διατροφικού προτύπου από μικρή ηλικία. Μέσα από τα οικογενειακά γεύματα οι έφηβοι έχουν οπτική επαφή με όλα τα διαφορετικά τρόφιμα που βρίσκονται στο τραπέζι. Έτσι, ενισχύεται η εξοικείωση τους με όλες τις ομάδες τροφίμων και αυξάνεται η πιθανότητα να δοκιμάσουν, αλλά και να προτιμήσουν μελλοντικά τα λεγόμενα «δύσκολα» τρόφιμα, όπως είναι ορισμένα λαχανικά, όσπρια ή/και το ψάρι.

Ας μην ξεχνάμε πως η ελληνική, μεσογειακή κουζίνα αποτελεί ένα από τα ιδανικότερα πρότυπα διατροφής παγκοσμίως. Μήπως, λοιπόν, η επιστροφή στις παλιές μας διατροφικές συνήθειες και τον παραδοσιακό τρόπο μαγειρικής θα ήταν ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αποτρέψουμε τη διατροφική υποβάθμιση που προκαλεί ο «γρήγορος τρόπος ζωής»;

Συνοψίζοντας, βλέπουμε πως πλέον έχει δημιουργηθεί έντονη ανάγκη να μπουν οι άνθρωποι ξανά στις κουζίνες τους. Αυτή η απλή κίνηση αποτελεί έναν πολύ δυνατό σύμμαχο για την υγεία των έφηβων παιδιών σας, ειδικά εάν αναλογιστεί κανείς τις έτοιμες επιλογές τροφίμων και γευμάτων που επικρατούν γύρω μας (πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα με πτωχή θρεπτική αξία).

Εάν θέλετε να νιώθετε μεγαλύτερη σιγουριά για τη διατροφική ποιότητα των σπιτικών σας δημιουργιών, μπορείτε να ανατρέξετε στο αντίστοιχο άρθρο, στο οποίο συζητάμε για την αξία του σπιτικού φαγητού στην εφηβεία.

Ενδεικτική βιβλιογραφία
  • Healthy eating for parents and children, Canada’s food guide. Government of Canada (2019)
  • Εθνικοί Διατροφικοί Οδηγοί για Βρέφη, Παιδιά και Εφήβους. (2014)

Διαβάστε επίσης:

Mπουτάκια κοτόπουλου με μέλι, σόγια και λεμόνι

Νάντια Μαρκοπούλου

Παιδική παχυσαρκία-Πως αντιμετωπίζεται

efiveia.gr

Υιοθετούμε το σπιτικό fast food! Σπιτικές λύσεις για την καλή υγεία των εφήβων

efiveia.gr

Συμπληρώματα Διατροφής στην εφηβεία

Ελίνα Ασημακοπούλου

Μπάλες ενέργειας με βρώμη, αποξηραμένα σύκα και αμυγδαλοβούτυρο

Νάντια Μαρκοπούλου

Αλκοόλ και εφηβεία

Ελίνα Ασημακοπούλου

Αφήστε σχόλιο

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com