efiveia.gr
Εθισμοί και αισθητικές παρεμβάσεις

Ο/Η έφηβός/-ή μου ζητά να κάνει τατουάζ. Τι να κάνω;

Ο/Η έφηβός/-ή μου ζητά να κάνει τατουάζ. Τι να κάνω;

Γράφει στο efiveia.gr η Κλινική Ψυχολόγος Βέρα Αδαμοπούλου

Η εφηβεία είναι μια περίοδος κατά την οποία τα παιδιά προσπαθούν να καταλάβουν ποια είναι, συχνά επαναστατώντας και δείχνοντας τη μοναδικότητά τους.

Μερικοί γονείς έχουν διαφορετική άποψη για τους έφηβους που κάνουν τατουάζ. Κάποιοι πιστεύουν ότι είναι εντάξει, καθώς είναι ένας τρόπος για να εκφραστούν. Άλλοι ανησυχούν για την μονιμότητά του, τις μελλοντικές τύψεις ή για το πώς η τέχνη του σώματος θα μπορούσε να επηρεάσει το μέλλον του παιδιού τους.

Μπορεί να είναι δύσκολο να το χειριστεί ένας γονιός, αλλά σημασία έχει το πώς το συζητάς. Ας δούμε κάποιους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να συμμετέχουμε σε μια ουσιαστική συζήτηση σχετικά με την τέχνη του τατουάζ.

  1. Αποφύγετε την άμεση αντίδραση. Είναι σημαντικό να μην πανικοβληθείτε και να μη δώσετε μια ενοχλημένη απάντηση, ακόμα κι αν σας τρομάζει η ιδέα. Το να πείτε στο παιδί σας «όχι» αμέσως θα του δώσει την εντύπωση ότι δεν το έχετε σκεφτεί πραγματικά ή ότι δεν λαμβάνετε υπόψη τις ανάγκες του.
  2. Ρωτήστε τον λόγο για τον οποίο θέλει ένα τατουάζ. Εκτός από το να σας βοηθήσει να συνδεθείτε και να επικοινωνήσετε, αυτή η συζήτηση θα μπορούσε επίσης να δείξει σε έναν/μία έφηβο/-η ότι οι λόγοι του/της μπορεί να μην είναι οι πιο λογικοί.
  3. Εξερευνήστε άλλες ιδέες. Σκεφτείτε προσωρινές επιλογές όπως τη χένα , η οποία διαρκεί μερικές εβδομάδες. Μπορεί να δοκιμάσει σχέδια για να δει αν ένα μόνιμο τατουάζ εξακολουθεί να είναι αυτό που πραγματικά θέλει. Συμφωνήστε σε ένα μέρος του σώματος που είναι εύκολο να κρύψει.
  4. Εξερευνήστε τα οφέλη και τους κινδύνους. Υπάρχουν τόσο θετικά όσο και αρνητικά που πρέπει να λάβετε υπόψη σχετικά με το να κάνει τατουάζ ο/η έφηβος/-η, και αυτά όχι μόνο θα πρέπει να αποτελούν μέρος της συζήτησής σας, αλλά μπορούν επίσης να εμπνεύσουν το παιδί σας για περαιτέρω έρευνα.
  5. Παρουσιάστε διαφορετικές μορφές προσωπικής έκφρασης. Τα τατουάζ είναι μια ισχυρή μορφή έκφρασης, και αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους που τόσοι πολλοί νέοι προσελκύονται από αυτά. Αν το παιδί σας δεν έχει την ευκαιρία να εκφραστεί μέσω της τέχνης, της μουσικής ή άλλων χόμπι, μπορείτε να προσφέρετε μια άλλη διέξοδο. Συζητήστε επιλογές που είναι λιγότερο μόνιμες, όπως η βαφή ή το κούρεμα μαλλιών, ο πειραματισμός με το μακιγιάζ, η δοκιμή διαφορετικών στυλ ρούχων ή κοσμημάτων ή η έναρξη του δικού του/της δημιουργικού έργου.

Είτε αποφασίσετε να πείτε «ναι», «όχι» ή «όχι ακόμα», το σημαντικό είναι να ενθαρρύνετε το παιδί να είναι ο εαυτός του. Βοηθήστε το να κάνει σοφές επιλογές που ταιριάζουν με τις αξίες και τους στόχους του για το μέλλον.

Γνωρίζουμε πόσο επίμονοι μπορεί να είναι οι έφηβοι και μπορεί να μην εγκαταλείψουν την ιδέα του τατουάζ μόλις αποφασίσουν τι θέλουν, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να υποχωρήσετε και να δώσετε τη συγκατάθεσή σας εάν δεν αισθάνεστε άνετα.

Το να συμφωνήσετε σε μια ηλικία που θα το υποστηρίξετε να κάνει ένα τατουάζ μπορεί να το βοηθήσει να αισθάνεται ότι τον ακούνε, ενώ παράλληλα θα του διδάξετε την καθυστερημένη ικανοποίηση και θα του επιτρέψετε να το σκεφτεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε επίσης:

Το παιδί μου καπνίζει

efiveia.gr

Το κοινωνικό και διαδικτυακό φαινόμενο “Pokemon GO”

efiveia.gr

Το κάπνισμα στην εφηβεία

efiveia.gr

Τατουάζ Χένας (Henna), το τατουάζ της παραλίας πόσο «αθώο» πραγματικά είναι;

Βασίλης Μουζιούρας

Τατουάζ (Tattoo) – piercing, μόδα ή εφιάλτης για την υγεία των εφήβων;

Βασίλης Μουζιούρας

Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και οι επιδράσεις τους στα παιδιά

efiveia.gr

Αφήστε σχόλιο

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com