- Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η διατροφή στη συγκέντρωση και διαύγεια εν όψει των εξετάσεων; Ενδεικτικό πρόγραμμα διατροφής - 7 Ιουνίου 2023
- Ενδεικτική Διατροφή Εφήβου - 24 Ιανουαρίου 2023
- Γρήγορο και υγιεινό φαγητό για τους εφήβους, σε συνδυασμό με τη δική μας σωστή διατροφή! - 19 Σεπτεμβρίου 2022
Γράφει στο efiveia.gr η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Ελίνα Ασημακοπούλου
Κάθε γενιά εφήβων διαμορφώνεται με βάση τα κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά γεγονότα της εποχής. Οι σημερινοί έφηβοι μεγαλώνουν στην εποχή της τεχνολογίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, λοιπόν, που αφιερώνουν μεγάλο μέρος της ημέρας τους, το μεγαλύτερο ίσως, στην περιήγηση στο διαδίκτυο, την επικοινωνία μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, τη χρήση κινητών, tablet, laptop, playstation. Μια πραγματικότητα που αφορά άμεσα και την Ελλάδα και που σε συνδυασμό με τα αυξημένα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας που παρουσιάζει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια κρούει δυνατά των κώδωνα του κινδύνου…
Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη πρόσφατα από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Johns Hopkins Bloomberg και στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 12,000 έφηβοι, διαπιστώθηκε πως περίπου το 75% των εφήβων κοριτσιών και το 50% των αγοριών δεν καταφέρνουν να φτάσουν τα 60 λεπτά φυσικής δραστηριότητας την ημέρα. Οι κύριοι λόγοι πίσω από αυτό φέρεται να είναι πως το πρωί περνούν πολλές ώρες καθιστοί στο σχολείο, τις απογευματινές ώρες που θα μπορούσαν να γυμναστούν κοιμούνται ή έχουν άλλες υποχρεώσεις όπως π.χ. φροντιστήριο, επηρεάζονται εύκολα και σε μεγάλο βαθμό από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το άμεσο περιβάλλον τους.
Αντίστοιχα είναι και τα δεδομένα στην Ελλάδα. Μια σύντομη ματιά γύρω μας, με μια συζήτηση με γονείς αρκεί για να διαπιστώσει κανείς πως οι έφηβοι γύρω μας δεν αθλούνται, δεν περπατάνε, δεν έχουν κάποια ατομική ή ομαδική φυσική δραστηριότητα, παρά είναι βυθισμένοι στις όποιες υποχρεώσεις τους και τη μόνη διέξοδο και ασχολία τους, την τεχνολογία. Σε συνδυασμό με την «κακή» ή έστω μη ισορροπημένη διατροφή που ακολουθείται από την πλειονότητα, ο κίνδυνος εμφάνισης διαφόρων παθήσεων αυξάνεται δραματικά.
Η αλήθεια είναι πως η παρότρυνση για αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και του επιπέδου φυσικής δραστηριότητας δεν είναι κάτι το ιδιαίτερα εύκολο. Ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν είναι ακατόρθωτο. Χρειάζεται διπλωματία, προσπάθεια, υπομονή και, φυσικά, επιμονή.
Οι μικρές αλλαγές κάνουν τη διαφορά
Οι μεγάλες αλλαγές φαίνονται «βουνό» και δύσκολες να εφαρμοστούν. Οι μικρές αλλαγές, από την άλλη, είναι πολύ ευκολότερα εφαρμόσιμες και πιθανότερο να γίνουν συνήθειες. Παροτρύνετε, λοιπόν, τα παιδιά να περπατάνε στο σχολείο ή το φροντιστήριο. Όταν τα μεταφέρετε με αυτοκίνητο φροντίστε να τα αφήνετε λίγο πιο μακριά από τον προορισμό τους ώστε να περπατήσουν, έστω και λίγο. Προτείνετέ τους τη χρήση της σκάλας όπου είναι εφικτό αντί για το ασανσέρ ή τις κυλιόμενες. Το Σάββατο στείλτε τα με τα πόδια να σας ψωνίσουν στο σούπερ μάρκετ ή το περίπτερο προκειμένου να κινηθούν λίγο παραπάνω.
Εμπλουτίστε τα γεύματα τους με λαχανικά, ετοιμάστε κολατσιό για το σχολείο που να περιέχει φρούτα, ξηρούς καρπούς, γιαούρτι και άλλες «υγιεινές» επιλογές. Προτείνετε να σας βοηθήσουν με την παρασκευή φαγητών προκειμένου να ασχοληθούν έμπρακτα με τη μαγειρική και να μάθουνε περισσότερα γύρω από τη διατροφή τους.
Συζητήστε με τα παιδιά
Προσπαθήστε να τους εξηγήσετε τους λόγους για τους οποίους θα ήταν καλό να ακολουθήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Τόσο η φυσική δραστηριότητα όσο και η ισορροπημένη διατροφή συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής υγείας του οργανισμού και του ανοσοποιητικού, βοηθούν στην καλύτερη συγκέντρωση και τη μνήμη, στην θρέψη του δέρματος, ενισχύουν το μεταβολισμό. Τα οφέλη είτε είναι μακροπρόθεσμα είτε άμεσα, είναι πολλά και σημαντικά.
Δώστε το παράδειγμα
«Δάσκαλε που δίδασκες…» λέει ο σοφός λαός. Οι γονείς αποτελούν πρότυπο για τα παιδιά τους τόσο στο κομμάτι της διατροφής όσο και στις γενικότερες συνήθειες τους. Δε φτάνουν μόνο τα λόγια, λοιπόν, χρειάζονται και πράξεις. Αρχίστε το περπάτημα, το τζόκιν, το ποδήλατο που είναι και η τάση της εποχής, παρακολουθήστε μαθήματα χορού και παρακινήστε το παιδί σας να ακολουθήσει ή να κάνει κάτι αντίστοιχο. Φροντίστε έστω μία φορά την ημέρα να κάθεστε όλοι μαζί στο τραπέζι για ένα γεύμα, το οποίο θα είναι κοινό για όλους και θα συνοδεύεται από σαλάτα. Περιορίστε την κατανάλωση γλυκών ή «πρόχειρου» φαγητού στη μία, το πολύ, φορά την εβδομάδα. Τα Σαββατοκύριακα προγραμματίστε για όλη την οικογένεια μικρές εξορμήσεις ή δραστηριότητες που να συνδυάζουν την φυσική δραστηριότητα και την ισορροπημένη διατροφή.
«Μιλήστε τη γλώσσα τους»
Η χρήση της τεχνολογίας και των διαφόρων ηλεκτρονικών μέσων δεν είναι απαραίτητα κακός. Σήμερα, και βάσει της στροφής που γίνεται σιγά σιγά σε παγκόσμιο επίπεδο προς έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, υπάρχουν πολλές εφαρμογές, ιστοσελίδες, γκρουπς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ακόμα και gadgets όπως fitness bands και smart watches που προωθούν και υποστηρίζουν την φυσική δραστηριότητα και την ισορροπημένη διατροφή. Παροτρύνετε τους εφήβους να εμπλακούν ενεργά με την άσκηση και τη διατροφή τους χρησιμοποιώντας τα παραπάνω και δίνοντάς τους ένα επιπλέον κίνητρο. Η καταμέτρηση βημάτων και θερμίδων, τα ημερολόγια καταγραφής φαγητού, οι προτάσεις για διάφορα workouts ακόμα και μέσα στο σπίτι, οι ενδιαφέρουσες «υγιεινές» συνταγές που υπάρχουν διαθέσιμες και πολλές άλλες επιλογές μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά και αποτελεσματικά στην αύξηση της φυσικής δραστηριότητας και τη βελτίωση της διατροφής και της υγείας.