efiveia.gr
Ερωτήματα αναγνωστών

“Η 12χρονη κόρη μου θέλει να βγαίνει έξω μέχρι αργά”

"Η 12χρονη κόρη μου θέλει να βγαίνει έξω μέχρι αργά"

Ερώτημα αναγνώστριας

Η κόρη μου είναι 12, μαθήτρια Α γυμνασίου. Φέτος έκανε νέες φίλες καθώς πήγαινε δημοτικό σε άλλη περιοχή. Μου αρέσει που δικτυώθηκε. Το θέμα είναι ότι θέλει να βγαίνει κάθε Σάββατο ως αργά αλλά ξέρω ότι αυτό συμβαίνει γιατί ένα κορίτσι της παρέας είναι ανεξέλεγκτο, παρατημένο από γονείς και την επηρεάζει. Της εξηγώ ότι δε μου αρέσει αυτό. Θέλει να πηγαίνει σε ένα καφέ μπαρ επειδή παίζουν υποτιθέμενο dj. Δεν την άφησα ένα Σάββατο που είχε πάρτι άλλο σχολείο και φυσικά γκρίνιαζε ότι μόνο αυτή έλειπε και τέτοια.  Επίσης την έπιασα να λέει ψέματα αφού όταν σχολάει δεν πάει κατευθείαν στη γιαγιά της αλλά πηγαίνει βόλτα σε μια πλατεία πάλι με το παραπάνω κορίτσι. Δεν ξέρω πως να το χειριστώ αφού συνεχώς μου λέει ότι εγώ δεν ξέρω τίποτα ούτε και ο μπαμπάς της φυσικά. Επίσης και ο αδερφός της της λέει ότι δεν είναι σωστό παρόλο που αυτός είναι 14 και δεν τον νοιάζει να πάει σε τέτοια πάρτι.

Απαντά η Ψυχολόγος – Συγγραφέας Μαρία Σκαρλάτου

Αγαπητή αναγνώστρια,

Αναφέρετε ότι η κόρη σας είναι μαθήτρια Α γυμνασίου και έχει προσαρμοστεί πολύ καλά στην αλλαγή αυτή καθώς άλλαξε περιοχή. Οι ελευθερίες που η έφηβη κόρη σας διεκδικεί θα ήταν καλό να γίνουν αντικείμενο συζήτησης και διαπραγμάτευσης. Η ώρα επιστροφής στο σπίτι και οι έξοδοι προσαρμόζονται στην ηλικία των εφήβων και μεταβάλλονται ανάλογα πάντα με το πόσο υπεύθυνα αυτοί ανταποκρίνονται στις ελευθερίες που δίνονται σταδιακά από τους γονείς.

Πιθανολογώ από τις πληροφορίες που μου δίνετε ότι η κόρη έχοντας αλλάξει σχολείο, νιώθει ξαφνικά μεγάλη και προσπαθεί να κάνει το δικό της, μη ακολουθώντας τους κανόνες της οικογένειας και δοκιμάζοντας τα όρια σας. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο χρειάζεται να μείνετε σταθεροί στον ρόλο σας.

Μπορείτε να συμφωνήσετε από κοινού με την έφηβη κόρη σας και να ορίσετε τη συχνότητα των εξόδων, καθώς και μια λογική ώρα επιστροφής στο σπίτι. Λογική ώρα για έναν έφηβο 12 ετών δεν είναι για παράδειγμα στις δώδεκα το βράδυ. Συζητήστε επίσης τις συνέπειες που θα έχει αν παραβεί τους κανόνες. Η συχνή φράση που χρησιμοποιούν οι έφηβοι για να ασκήσουν πίεση  στους γονείς και να τους τονίσουν πόσο αδικημένοι νιώθουν, είναι «μα θα είναι όλοι οι φίλοι μου εκεί». Συνήθως όμως μετά από συζήτηση διαπιστώνεται ότι το  «όλοι οι φίλοι μου» είναι ένα η δύο παιδιά κι όχι ολόκληρη η παρέα τους.

Γνωρίζοντας ότι στους εφήβους δεν αρέσει να κατηγορούν τους φίλους τους  και τις παρέες τους, μην κατηγορείτε τη φίλη που θεωρείτε ότι την επηρεάζει αρνητικά, αλλά μείνετε σταθεροί στους κανόνες που θέσατε ως οικογένεια για συμπεριφορές. Αναφέρετε επίσης ότι ο αδερφός της είναι 14 και δεν θέλει να βγαίνει. Προσπαθήστε να μην συγκρίνετε τις συμπεριφορές και τις αντιδράσεις της με αυτές του αδερφού της, καθώς δεν έχουν όλοι οι έφηβοι την ίδια ανάγκη για εξόδους, ούτε την ίδια ανάγκη για κοινωνικότητα, ούτε τις ίδιες συμπεριφορές.

Δείτε μήπως εκτός από την επίμονη στάση της κόρης σας, έχετε και σεις δυσκολία να προσαρμοστείτε σαν οικογένεια στην αλλαγή αυτή, της εφηβείας. Μήπως σας αγχώνει το μεγάλωμά της και η αυτονομία που προσπαθεί να αναπτύξει και στην προσπάθειά σας να οριοθετήσετε χρησιμοποιείτε παλιότερους τρόπους προσέγγισης που θα ήταν καλό να τους επανεξετάσετε; Για παράδειγμα αν πριν ήταν ένα υπάκουο παιδί που χωρίς αντιρρήσεις έκανε ό,τι το σχολείο και οι γονείς ζητούσαν και τώρα αντιδρά, πιθανότατα αυτό να σας κάνει δυσαρεστημένους και πιο αυστηρούς μαζί της κι η κόρη με τη σειρά της να γίνεται λιγότερο συνεργάσιμη. Προσπαθήστε να διαχειριστείτε ψύχραιμα τη δυσκολία με υπομονή και διάθεση για συζήτηση αλλά παράλληλα με όρια και σταθερότητα.

Διαβάστε επίσης:

Φοβάμαι ότι η κόρη μου θα πληγωθεί ξανά από τη σχέση της και δεν ξέρω αν πρέπει να μιλήσω στον σύζυγό μου

Ευφροσύνη Αλεβίζου

Το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζουμε πρόβλημα συμπεριφοράς με την κόρη μου

Ευφροσύνη Αλεβίζου

Τι πρέπει να κάνω ώστε η έφηβη αδελφή μου να μην επηρεάζεται από το αγόρι της, χωρίς ωστόσο να χάσω την εμπιστοσύνη που μου έχει;

Ευφροσύνη Αλεβίζου

Τα παιδιά μου παίζουν συνέχεια με το PlayStation!

efiveia.gr

Τα παιδιά μου ολοένα και απομακρύνονται…

Ευφροσύνη Αλεβίζου

Τα έφηβα παιδιά μου τσακώνονται συνέχεια…

Ευφροσύνη Αλεβίζου

Αφήστε σχόλιο

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com