efiveia.gr
Συναισθηματική υγεία

Διάλογος: Ένα πολύτιμο εργαλείο στη φαρέτρα του γονιού

Μαρία Χαριτοπούλου

Γράφει στο efiveia.gr  η Ψυχολόγος Μαρία Χαριτοπούλου

Η εφηβεία είναι μια περίοδος πολλών αλλαγών καθώς και εσωτερικών και εξωτερικών συγκρούσεων που ο έφηβος καλείται να διαχειριστεί.

Ο ρόλος των γονιών είναι καθοριστικός για την ομαλή διαχείριση των προκλήσεων του εφήβου και τη μετάβασή του στην ενήλικη ζωή. Ο διάλογος με τον νέο αποτελεί πολύτιμο σύμμαχο στα χέρια του γονιού καθώς  γεφυρώνει τις αντιθέσεις και οδηγεί στη δημιουργία αρμονικών σχέσεων.

Όμως τι είναι διάλογος;

Διάλογος είναι η επικοινωνία, συζήτηση μεταξύ ανθρώπων με σκοπό την εύρεση λύσεων ή την ανταλλαγή πληροφοριών και  απόψεων.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά ενός αποτελεσματικού διαλόγου;

  • Άνευ όρων αποδοχή.

Ο γονιός είναι σημαντικό να αποδέχεται τον έφηβο, χωρίς κριτική και αποφεύγοντας το κήρυγμα. Ο νέος έχει ανάγκη από καθοδήγηση και όχι από έλεγχο.

Πολλές φορές  το θεωρούμε δεδομένο, ωστόσο είναι απαραίτητο να υπενθυμίζουμε στο νέο ότι η αγάπη μας για αυτόν είναι αδιαπραγμάτευτη. Είμαστε εκεί για να τον ακούσουμε χωρίς να τον κρίνουμε αλλά για να τον στηρίξουμε.

Ωστόσο, άνευ όρων δεν σημαίνει και χωρίς όρια. Τα όρια χρειάζονται στον έφηβο καθώς τον προφυλάσσουν από ακραίες καταστάσεις και του δημιουργούν ασφάλεια και εμπιστοσύνη ότι ο γονιός είναι εκεί δίπλα του.

  • Ενσυναίσθηση.

Ο γονιός χρειάζεται να αναγνωρίζει και να συμμερίζεται τα συναισθήματα του εφήβου. Να αντιλαμβάνεται τα πράγματα από την προοπτική του νέου και να κατανοεί την συμπεριφορά του.

Πολλές φορές αρκεί ένα απλό άγγιγμα, ένα ζεστό βλέμμα, ένα χάδι για να νιώσει ο νέος ότι στα δύσκολα ο γονιός είναι σύμμαχος και όχι εχθρός   του.

  • Γνησιότητα

Ο γονιός ήταν κάποτε και αυτός έφηβος. Είχε βιώσει και αυτός δυσκολίες , είχε βιώσει συναισθήματα που δεν μπορούσε να διαχειριστεί και είχε κάνει λάθη στο δρόμο προς  την ενηλικίωση.

Η αποφυγή του προσωπείου της αυθεντίας και το μοίρασμα των εμπειριών του γονιού συμβάλλει στην εγγύτητα με τον έφηβο. Ο νέος αντιλαμβάνεται ότι η αποτυχία και τα λάθη σε αυτή την ηλικία είναι κάτι φυσιολογικό,  μειώνεται το αίσθημα της ενοχής  ενώ παράλληλα αυξάνεται η εσωτερική του ασφάλεια καθώς γνωρίζει πως έχει την  κατανόηση και την υποστήριξη του γονιού.

Η εφηβεία μπορεί να αποτελέσει μοναδική ευκαιρία για να έρθει ο γονιός πιο κοντά στον έφηβο και να αναπτύξουν μια ειλικρινή, αυθεντική σχέση όπου θα υπάρχει σεβασμός, αποδοχή και αγάπη. Ο διάλογος είναι ένα μέσο προς την επίτευξη αυτής της βαθιάς, ουσιαστικής σύνδεσης. Ας γίνει πολύτιμο εργαλείο στη φαρέτρα μας.

Διαβάστε επίσης:

Ψυχολογική στήριξη παιδιών σε καταστάσεις κρίσεων

efiveia.gr

Ψυχογενής βουλιμία: πώς να βοηθήσουμε το παιδί μας

efiveia.gr

Ψυχικές διαταραχές στην εφηβεία

Νικολέττα Γεωργίου

Χαμηλή αυτοεκτίμηση στον έφηβο. Ποιους τομείς χρειάζεται να προσέξουμε;

efiveia.gr

Χαμηλή αυτοεκτίμηση στην εφηβεία και ο ρόλος της οικογένειας στην αποκατάστασή της

Ευφροσύνη Αλεβίζου

Φόβοι και φοβίες

Ευφροσύνη Αλεβίζου

Αφήστε σχόλιο

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com