efiveia.gr
Συναισθηματική υγεία

Θυμωμένος γονιός; Πώς να διαχειριστείτε τον θυμό σας

Θυμωμένος γονιός; Πώς να διαχειριστείτε τον θυμό σας
Μαρία Χαριτοπούλου

Γράφει στο efiveia.gr  η Ψυχολόγος Μαρία Χαριτοπούλου

Κατά την ανατροφή των παιδιών υπάρχουν καθημερινές προκλήσεις και οι γονείς συχνά νιώθουν θυμό. Ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα. Όταν όμως γίνεται ανεξέλεγκτος μπορεί να οδηγήσει σε ενδοοικογενειακή βία, παιδική κακοποίηση, σε παραβατικές συμπεριφορές, χρήση ουσιών και συμβάλλει στην διαιώνιση ενός φαύλου κύκλου βίας καθώς τα παιδιά που βίωσαν κακοποιητικές συμπεριφορές ίσως αναπαραγάγουν ως ενήλικες αυτή την βίαιη συμπεριφορά στην ανατροφή των δικών τους παιδιών.

Πώς να διαχειριστώ τον θυμό μου

  • Αναγνωρίστε τι πυροδοτεί τον θυμό σας. Παρατηρώντας και αναγνωρίζοντας τι σας προκαλεί θυμό, μπορείτε να τον διαχειριστείτε καλύτερα. Ποια είναι η ανάγκη σας που δεν ικανοποιείται; Σας θυμώνει το ότι ο έφηβος έχει αντίθετη άποψη από εσάς; Θεωρείτε ότι δε σας σέβεται όταν δε σας ακούει; Είναι φόβος για το τι θα συμβεί στο παιδί σας; Μήπως ξυπνάνε δικά σας παιδικά βιώματα και εμπειρίες; Πώς εκφραζόταν ο θυμός στην οικογένειά σας;
  • Κατονομάστε το συναίσθημα. Όταν νιώθετε θυμό, μπορείτε να το πείτε στον έφηβο. Βοηθήστε τον επίσης να αναγνωρίσει το δικό του συναίσθημα. Μπορείτε να πείτε «Τώρα νιώθω θυμό. Ίσως νιώθεις και εσύ. Ας συζητήσουμε όταν θα είμαστε πιο ήρεμοι».
  •  Πάρτε τον χρόνο σας πριν απαντήσετε. Η στιγμή της σύγκρουσης δεν είναι η κατάλληλη για να λύσετε το θέμα που δημιουργήθηκε. Πάρτε απόσταση για να ηρεμήσετε και οι δυο και σε δεύτερο χρόνο μπορείτε να συζητήσετε για ό,τι έγινε, τα συναισθήματα και τους φόβους σας, αποφεύγοντας το κήρυγμα και την επίκριση.
  • Δείτε τα πράγματα από την οπτική του εφήβου. Υπάρχει κάποια άλλη εξήγηση των συμπεριφορών που σας θυμώνουν; Προσπαθήστε να κατανοήσετε τον έφηβο, τις δυσκολίες του και την προσπάθειά του να βρει τη θέση του στον κόσμο. Ποια είναι η βαθύτερη ανάγκη του που δεν έχει ικανοποιηθεί;
  • Αυτοφροντίδα. Να αφιερώνετε χρόνο και στις δικές σας ανάγκες. Ακούστε την ανάγκη του σώματός σας για ξεκούραση, την επιθυμία σας να πάτε μια βόλτα στη θάλασσα. Όταν είμαστε γεμάτοι ψυχικά, μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα τις ευθύνες και τις προκλήσεις.
  • Ζητήστε συγγνώμη. Όταν ξεπεράσετε τα όρια, μη διστάσετε να ζητήσετε συγγνώμη. Μην κατηγορείτε τον εαυτό σας ότι δεν είσαστε τέλειος γονιός. Αυτό που χρειάζεται είναι να υπενθυμίζετε σε εσάς και στα παιδιά σας ότι η αγάπη σας για αυτά είναι αδιαπραγμάτευτη.

Ο θυμός είναι ένα υγιές συναίσθημα. Ωστόσο, η ανεξέλεγκτη έκφραση του επηρεάζει αρνητικά τις σχέσεις και τη ζωής σας. Αν ο θυμός σας είναι εκτός ελέγχου θα ήταν καλύτερα να απευθυνθείτε σε έναν ψυχολόγο για να μάθετε πώς να τον διαχειρίζεστε καλύτερα.

Βιβλιογραφία
Conger, R. D., Neppl, T., Kim, K. J., & Scaramella, L. (2003). Angry and aggressive behavior across three generations: A prospective, longitudinal study of parents and children. Journal of abnormal child psychology, 31, 143-160. doi.org/10.1023/A:1022570107457.

Smith L.(2018).The angry parent book. How to find peace in your parenting through the message of anger .The peaceful parent.com. Ανακτήθηκε από https://www.goodreads.com/book/show/50033795-the-angry-parent.

Ηλεκτρονικές πηγές
Li, P. (2023, May 10). Angry parents and what can you do. Parenting for brain.Ανακτήθηκε από https://www.parentingforbrain.com/angry-parents/.

Διαβάστε επίσης:

Ψυχολογική στήριξη παιδιών σε καταστάσεις κρίσεων

efiveia.gr

Ψυχογενής βουλιμία: πώς να βοηθήσουμε το παιδί μας

efiveia.gr

Ψυχικές διαταραχές στην εφηβεία

Νικολέττα Γεωργίου

Χαμηλή αυτοεκτίμηση στον έφηβο. Ποιους τομείς χρειάζεται να προσέξουμε;

efiveia.gr

Χαμηλή αυτοεκτίμηση στην εφηβεία και ο ρόλος της οικογένειας στην αποκατάστασή της

Ευφροσύνη Αλεβίζου

Φόβοι και φοβίες

Ευφροσύνη Αλεβίζου

Αφήστε σχόλιο

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com