- Θυμωμένος γονιός; Πώς να διαχειριστείτε τον θυμό σας - 22 Σεπτεμβρίου 2023
- Εφηβεία και διεκδικητικότητα - 11 Απριλίου 2023
- Κρατώντας τις ισορροπίες σε μια ανασυσταμένη οικογένεια - 16 Νοεμβρίου 2022
Γράφει στο efiveia.gr η Ψυχολόγος Μαρία Χαριτοπούλου
Ανασυσταμένη ή μεικτή οικογένεια είναι η οικογένεια που προκύπτει από την απόφαση των συντρόφων να προχωρήσουν στη δημιουργία νέας οικογένειας, μετά από ένα διαζύγιο ή χηρεία, έχοντας μαζί τους τα παιδιά από τις προηγούμενες σχέσεις τους.
Η δημιουργία μιας ανασυσταμένης οικογένειας αποτελεί μια πρόκληση για όλα τα μέλη της, καθώς διέπεται από τη δική της δυναμική και διαφοροποιείται από τη δομή της παραδοσιακής οικογένειας. Τα μέλη της έχουν να διαχειριστούν προηγούμενες δυσάρεστες εμπειρίες (π.χ ένα διαζύγιο), να αποδεχτούν τις αλλαγές, να βρουν τι λειτουργεί στη νέα τους οικογένεια και να προσαρμοστούν στη νέα συνθήκη.
Ο πρώτος και ο δεύτερος χρόνος κατά τη δημιουργία της ανασυσταμένης οικογένειας είναι ιδιαίτερα κρίσιμο διάστημα, καθώς το 1/3 των νέων οικογενειών διαλύεται. Η έλλειψη συνοχής μεταξύ των μελών, οι προσπάθειες να εφαρμόσουν αξίες και πρακτικές των παραδοσιακών οικογενειών αλλά και οι δύσκολες σχέσεις μεταξύ των παιδιών και των μη- βιολογικών γονιών εντείνουν το άγχος.
Οι έφηβοι φαίνεται να επηρεάζονται ιδιαίτερα αρνητικά όταν ζουν σε ανασυσταμένες οικογένειες. Ωστόσο, οι καλές οικογενειακές σχέσεις παίζουν σημαντικό ρόλο στην ευζωία του εφήβου και συμβάλλουν στην προσαρμογή του στις νέες συνθήκες.
Πώς οι γονείς μπορούν να διευκολύνουν τον έφηβο να προσαρμοστεί στην νέα οικογένεια;
Διαχείριση απώλειας. Καταρχάς είναι σημαντικό οι γονείς να έχουν επεξεργαστεί τα δικά τους συναισθήματα και πένθη από την απώλεια του πρώτου γάμου τους και να είναι σίγουροι για την απόφασή τους να προχωρήσουν στη δημιουργία νέας οικογένειας. Εν συνεχεία, χρειάζεται να βοηθήσουν τον έφηβο να διαχειριστεί τα δικά του πένθη (μετακόμιση, απώλεια βιολογικού γονέα κ.λ.π) επικυρώνοντας τα συναισθήματά του και δημιουργώντας έναν ασφαλή χώρο να εκφράσει τους φόβους και τις ανησυχίες του.
Επαναπροσδιορισμός των αξιών και πρακτικών. Οι αξίες και οι κανόνες που οι γονείς είχαν υιοθετήσει στον προηγούμενο γάμο, μπορεί να μην είναι αποτελεσματικές στη νέα οικογένεια. Χρειάζεται λοιπόν, ευελιξία, επαναπροσδιορισμός και υιοθέτηση νέων πρακτικών που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες όλων των μελών.
Χρόνος. Το κάθε μέλος, ανάλογα το αναπτυξιακό στάδιο στο οποίο βρίσκεται και τις συναισθηματικές ανάγκες του, έχει τον δικό του χρόνο προσαρμογής. Οι γονείς οφείλουν να το σεβαστούν και να δίνουν στον νέο όσο χρόνο εκείνος χρειάζεται, αποφεύγοντας να τον πιέζουν να αναπτύξει αμέσως σχέσεις με τα άλλα μέλη της νέας οικογένειας.
Όρια και Σεβασμός. Τα όρια στα παιδιά είναι πολύ σημαντικά. Οι γονείς δεν πρέπει να υποκύπτουν στην πίεση των παιδιών να επιλέξουν ανάμεσα σε αυτά και τον σύντροφο. Και σαφώς οι γονείς δεν πρέπει να εξαναγκάζουν τα παιδιά να σχετιστούν με τον μη- βιολογικό γονέα ή με τα άλλα αδέλφια, ωστόσο θα πρέπει να τονίζουν ότι ο σεβασμός προς όλα τα μέλη της οικογένειας είναι αδιαπραγμάτευτος.
Κοινή γραμμή διαπαιδαγώγησης. Οι γονείς θα πρέπει να έχουν μια κοινή γραμμή διαπαιδαγώγησης, με τον βιολογικό γονιό να έχει τον κύριο ρόλο στην διαπαιδαγώγηση και τον μη- βιολογικό γονιό να τον στηρίζει. Παράλληλα, το παιδί θα πρέπει να βλέπει τον βιολογικό γονέα που δε μένει μαζί του και θα πρέπει να αποφεύγονται οι επικρίσεις για αυτόν, καθώς κάτι τέτοιο λειτουργεί τραυματικά για το παιδί.
Οικογενειακές παραδόσεις. Δημιουργήστε οικογενειακές στιγμές και παραδόσεις, όπως βραδιές μουσικής ή ιδιαίτερες εκδηλώσεις για τα γενέθλια των παιδιών, λαμβάνοντας υπόψιν τα ενδιαφέροντα τους και τις ανάγκες τους. Οι στιγμές αυτές δημιουργούν μια αίσθηση ασφάλειας και συνοχής και ενδυναμώνουν τους δεσμούς μεταξύ των μελών της οικογένειας.
Η δημιουργία μιας ανασυσταμένης οικογένειας αποτελεί πρόκληση και απαιτεί χρόνο και προσπάθεια. Ωστόσο, μπορεί να δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς και να αποτελέσει πηγή στήριξης για τα μέλη της.