efiveia.gr
Εκπαίδευση

Στο μυαλό ενός εργοδότη… ή ποια προσόντα θα κάνουν το παιδί μας να ξεχωρίζει!

Γράφει στο efiveia.gr o Δημήτρης Ψύλλας, BSc, MSc, MBA, Σύμβουλος Καινοτόμων Επιχειρήσεων, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας και Εργασίας και Ιδρυτής του BusinessCool

Αλήθεια, πώς επιλέγουν οι εργοδότες και ποια είναι τα κριτήριά τους; Στην πολύπλοκη αυτή διαδικασία εμείς θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τα πράγματα απλά.

Για μια θέση εργασίας ένας υποψήφιος θα πρέπει να έχει τουλάχιστον τα «τυπικά προσόντα» ή τις «σκληρές δεξιότητες» (hard skills) που απαιτούνται.

Παραδείγματος χάριν για μια θέση Software Engineering ο υποψήφιος θα πρέπει να έχει κάποιο πτυχίο στον τομέα αυτό και σίγουρα να γνωρίζει άριστα Αγγλικά. Μέχρι στιγμής έχουμε 80 υποψηφίους. Στο ίδιο παράδειγμα, έστω ότι η θέση εργασίας αφορά την ανάπτυξη μια εφαρμογής mobile app για μια διεθνή διαφημιστική εταιρεία. Οι υποψήφιοι που έχουν αντίστοιχη προϋπηρεσία σε mobile app μόλις έπεσαν στους 25 και αυτοί που έχουν εργασθεί και στο παρελθόν, με κάποιο τρόπο, σε μια διαφημιστική εταιρεία είναι τώρα μόλις 7. Κανείς τους δεν έχει εργασθεί σε διεθνές περιβάλλον και κάνεις δεν έχει φτιάξει κάτι πραγματικά μεγάλο…

Στο σημείο αυτό θα αρχίσουν να προσμετρούνται και οι υπόλοιπες δεξιότητες κάθε υποψηφίου. Στην παγκόσμια βιβλιογραφία μπορεί να αναφέρονται και να τμηματοποιούνται σε επαγγελματικές ή σε κοινωνικές ή σε ατομικές δεξιότητες ή σε χαρακτηριστικά προσωπικότητας ή σε «λοιπά προσόντα» (soft skills).

Η συγκεκριμένη θέση απαιτεί συνεργασία με μια πλειάδα ανθρώπων, διαφορετικών ειδικοτήτων και νοοτροπιών. Για τη συγκεκριμένη θέση ο υποψήφιος θα πρέπει να αποδείξει την ικανότητά του να αποτελεί και να ενεργεί εύκολα ως μέρος μια ομάδας (teamworking) και μάλιστα διεθνούς, καθώς και να αποδείξει την προσαρμοστικότητά του (flexibility) σε μια μεγάλη εταιρεία. Προσόν είναι το πόσο καλά ακούει τον συνομιλητή του και πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι η επικοινωνία του με τους υπόλοιπους συνεργάτες του.

Προσόν είναι ακόμα και αν θα μπορούσε ο ίδιος να αποτελεί σημείο αναφοράς λύσεων διαπροσωπικών προβλημάτων. Περαιτέρω θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να λύνει περίπλοκα «υπολογιστικά» προβλήματα, να έχει δημιουργική σκέψη, αποτελεσματικότητα στη χρήση πόρων, να δουλεύει υπό πίεση, να είναι αυτό-παρακινούμενος, υπομονετικός, συνεπής, να διαχειρίζεται άριστα το χρόνο του και πολλά άλλα ακόμα… Θα πρέπει λοιπόν να αποδείξει ότι εκτός από τα τυπικά προσόντα έχει και τις κατάλληλες προσωπικές δεξιότητες για να πάρει τη θέση.

Πρέπει επίσης να καταλάβουμε ότι όλοι οι υποψήφιοι μπορούν να πατούν κουμπάκια και να γράφουν κώδικες. Έχουν όμως το κίνητρο, τη δημιουργικότητα και το όραμα να φτιάξουν κάτι μεγάλο ή να προσαρμοστούν σ’ ένα διεθνές περιβάλλον; Πολλοί μπορούν να μιλούν με ευχέρεια αγγλικά αλλά αυτό που θα τους κάνει να ξεχωρίσουν είναι το λεκτικό περιεχόμενο και τα επιχειρήματα που θα χρησιμοποιήσουν την κατάλληλη στιγμή και στο κατάλληλο μέρος. Σε πολλές από τις δεξιότητες αυτές οι υποψήφιοι μπορούν να εκπαιδευτούν από μικρή ηλικία μέσω σεμιναρίων, σε καλοκαιρινές θεματικές κατασκηνώσεις και αλλού ή μπορούν να τις αποκτήσουν από διάφορες άλλες δράσεις όπως ο εθελοντισμός, ο προσκοπισμός κ.α.

Έτσι λοιπόν οποιαδήποτε μορφή εργασίας και αν θελήσει να ακολουθήσει το παιδί σας, όπως υπάλληλος, ελεύθερος επαγγελματίας, επιχειρηματίας, αυτοαπασχολούμενος θα πρέπει να έχει βρει και να έχει αναπτύξει και τις ιδιαίτερες ικανότητες και δεξιότητες που θα συνθέτουν την προσωπικότητά του και θα τον κάνουν να ξεχωρίζει σε οποιοδήποτε εργασιακό περιβάλλον.

Οι εργοδότες ψάχνουν το κατάλληλο μείγμα ανάμεσα στα τυπικά προσόντα (hard skills) και στις δεξιότητες προσωπικότητας (soft skills) για κάθε θέση εργασίας.

Η διαφορετικότητα και οι δεξιότητες ενός υποψήφιου συνεργάτη αντανακλούν απ’ ευθείας στην εταιρική ταυτότητα της εταιρείας που εργάζεται, για αυτό και είναι εξίσου περιζήτητες από τους εργοδότες.

Μερικές από τις δεξιότητες που θα κάνουν τα παιδιά σας να ξεχωρίζουν στον επαγγελματικό χώρο, αλλά και θα τα εξελίξουν και ως προσωπικότητες, είναι οι παρακάτω:

Επικοινωνία, Αυτο-παρακίνηση, Αυτενέργεια, Ηγεσία, Υπευθυνότητα, Επαγγελματισμός, Ομαδικότητα, Δημιουργική Σκέψη, Επίλυση Προβλημάτων, Αποφασιστικότητα, Δυνατότητα εργασίας υπό πίεση, Διαχείριση Χρόνου, Προσαρμοστικότητα, Διαπραγμάτευση, Επίλυση Συγκρούσεων, Αυτοπεποίθηση και Ενσυναίσθηση.

Εφόσον θέλουμε τα παιδιά μας να ξεχωρίσουν στο χώρο εργασίας τους και να πετύχουν τα όνειρά τους, καλό θα ήταν εκτός από τα τυπικά προσόντα που χρειάζονται, να αναπτύξουν ικανοποιητικά και τις άλλες επαγγελματικές δεξιότητες τους, που τελικά θα τα αναδείξουν. Ακόμα περισσότερο, καλό θα ήταν να αναπτύξουν όσο μπορούν και τις δεξιότητες που δεν διαθέτουν ακόμα, ώστε τουλάχιστον να μην αποτελούν τροχοπέδη για τους στόχους που θέτουν στη ζωή τους.

 

Διαβάστε επίσης:

Υπάρχει αποτυχία;

efiveia.gr

Το παιδί μου δεν προβιβάστηκε. Και τώρα τι γίνεται;

Ευφροσύνη Αλεβίζου

Το παιδί μου απέτυχε στις Πανελλήνιες εξετάσεις! Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι γονείς. Τι έχει να μας πει ο σύμβουλος σταδιοδρομίας

Μαρία Κουγεμήτρου

Το έφηβο παιδί μου φεύγει για σπουδές!

Κλεονίκη Πανταζή

Το έφηβο παιδί μου δε διαβάζει…

Κλεονίκη Πανταζή

Το άγχος των σχολικών εξετάσεων

efiveia.gr

Αφήστε σχόλιο

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com