efiveia.gr
Συναισθηματική υγεία

Πώς να υποστηρίξω τον/την έφηβο/-η μου μετά από ερωτική απογοήτευση;

Πώς να υποστηρίξω τον/την έφηβο/-η μου μετά από ερωτική απογοήτευση;

Γράφει στο efiveia.gr η Κλινική Ψυχολόγος Βέρα Αδαμοπούλου

Η εφηβική αγάπη μπορεί να είναι γλυκιά και έντονη. Είναι όμως, πιθανότατα, και προσωρινή. 

Το να μάθεις να αντιμετωπίζεις το τέλος μιας σχέσης είναι μια δεξιότητα που απαιτεί η ζωή. Οι χωρισμοί διδάσκουν σημαντικά μαθήματα. Ενισχύουν την ανθεκτικότητα και βοηθούν το παιδί να αναπτύξει δεξιότητες αντιμετώπισης και ρύθμισης της διάθεσης, καθώς και πώς να συγχωρήσει τον εαυτό του και τους άλλους.

Ως ενήλικας, γνωρίζετε ότι η ζωή συνεχίζεται μετά τη λήξη μιας σχέσης. Το παιδί σας όμως δεν έχει το όφελος αυτής της εμπειρίας, ούτε ότι αυτή η γνώση είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την ανακούφιση του πόνου του.

Η υποστήριξη της οικογένειας είναι το κλειδί για να ανακαλύψει το παιδί την αυτο-αγάπη και να “ερωτευτεί” τον εαυτό του μέσα από τον πόνο που νιώθει. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να βοηθήσετε εσάς και τον έφηβό σας να περάσετε έναν χωρισμό με τον πιο ομαλό τρόπο.

  1. Γίνετε καλός ακροατής.

Οι έφηβοι χρειάζονται χρόνο και έναν ασφαλή χώρο για να εκτοξεύσουν την απογοήτευση, τη σύγχυση, τον πόνο και άλλα συναισθήματα που βιώνουν. Μην ενοχλείτε με πολλές ερωτήσεις, αλλά να είστε διαθέσιμοι για να ακούσετε με  ιδιαίτερη προσοχή εάν θέλει να σας μιλήσει.

Ωστόσο, είναι φυσιολογικό ένας έφηβος να μην είναι πρόθυμος να μοιραστεί κάθε λεπτομέρεια για την ερωτική του ζωή με τους γονείς του. Στην περίπτωση αυτή ενθαρρύνετέ τον/την να μιλήσει με φίλους ή με ανθρώπους με τους οποίους αισθάνεται πιο άνετα.

  1. Επικυρώστε τα συναισθήματά του/της.

Μην απορρίπτετε αυτό που περνά. Μπορεί να είναι δελεαστικό να προσπαθήσετε να «επιλύσετε» το πρόβλημα προσφέροντας πρακτικές λύσεις ή απλά να πείτε «Δεν έγινε και κάτι» ή «Ω, θα το έχεις ξεχάσει σε λίγους μήνες». Αυτός ο τύπος σχόλιου, που αποσκοπεί στην ελαχιστοποίηση της θλίψης ή στον εξορθολογισμό του πόνου, μπορεί να κάνει τον/την έφηβο/-η σας να αισθάνεται μόνος/-η, ασήμαντος/-η και παρεξηγημένος/-η. Απλώς ακούστε και επαναλάβετε τα συναισθήματά του/της, ώστε να ξέρει ότι τα λαμβάνετε σοβαρά, τα καταλαβαίνετε και είστε με τη μεριά του/της. Προτιμήστε κάτι σαν «Ξέρω ότι είναι δύσκολο», «Είναι λυπηρό όταν τελειώνει μια σχέση», «Λυπάμαι πολύ που έπρεπε να το περάσεις αυτό». Να θυμάστε, ο πόνος είναι πραγματικός και σημαντικός για τον/την έφηβο/-η σας.

  1. Προετοιμαστείτε για το roller coaster.

Μετά από τις πρώτες μέρες κλάματος, σιωπής, οργισμένης ή στενάχωρης μουσικής ή/ και ό,τι μοιάζει με τον πόνο της καρδιάς για το παιδί σας, τα πράγματα θα ηρεμήσουν – έως ότου ο/η έφηβος/-η σας έχει μια κακή μέρα ξανά. Μην εκπλαγείτε αν περάσει μερικές από αυτές τις φάσεις πριν τα επίπεδα διάθεσής του/της επανέλθουν στο συνηθισμένο. Είναι σημαντικό το παιδί σας να καταλάβει ότι οι χωρισμοί (και τα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα) είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ζωής.

Να είστε προετοιμασμένοι εάν ο/η έφηβος/-η σας αποφασίσει να ξεσπάσει ξαφνικά, να σταματήσετε το αγαπημένο σας τηλεοπτικό πρόγραμμα ή να θέσετε το δείπνο σε αναμονή εάν χρειαστεί!

  1. Υποστηρίξτε την απόφασή του/της.

Το να πείτε «σου τα έλεγα εγώ», «θα βρεις κάποιον-/α καλύτερο/η», «δεν ήταν αρκετά καλός/-η για σένα» για έναν/μία σύντροφο που τον/την είχατε προειδοποιήσει δεν είναι ούτε χρήσιμο ούτε υποστηρικτικό. Η κριτική για τον/την πρώην δε θα βοηθήσει να θρηνήσει την απώλεια γρηγορότερα, αλλά θα γίνει πιο αμυντικός/-η και δε σας εμπιστευτεί τα συναισθήματα του/της.

Ακόμη κι εάν το παιδί σας αποφάσισε να διαλύσει τη σχέση, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα στεναχωρηθεί. Οπότε ακόμα κι αν νομίζετε ότι ήταν κακή ιδέα, ας είναι αυτή η επιλογή του. Δοκιμάστε να μιλήσετε για τα συναισθήματά του και να το βοηθήσετε να καταλάβει γιατί τερμάτισε τη σχέση.

  1. Αποσπάστε για λίγο την προσοχή του/της.

Δημιουργήστε περισπασμούς για να δώσετε στο παιδί σας ένα διάλειμμα από το να σκεφτεί το τέλος της σχέσης του. Βγείτε για μια μέρα στην πόλη/στο κέντρο. Θα μπορούσατε να δείτε μια ταινία, να κάνετε ψώνια ή να πάτε σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου. Βγείτε για το αγαπημένο του/της δείπνο ή φτιάξτε ένα γλυκό μαζί.

Σκεφτείτε τις αγαπημένες δραστηριότητες του/της εφήβου/-ης σας και στη συνέχεια προγραμματίστε τες καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ή δουλέψτε μαζί σε ένα έργο, όπως φύτευση λουλουδιών, πειραματισμούς με είδη τέχνης ή με τη διακόσμηση του υπνοδωματίου του/της. Η δραστηριότητα, όχι μόνο εμποδίζει την αρνητική σκέψη και απομακρύνει τον/την έφηβο/-η από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά του/της υπενθυμίζει ότι η ζωή είναι πολύ όμορφη, ακόμη και χωρίς ερωτικό φίλο ή φίλη.

  1. Επιστρέψτε στην ρουτίνα.

Ενώ εξακολουθείτε να είστε ευαίσθητοι με τα συναισθήματα του παιδιού σας, προσπαθήστε να διατηρήσετε τη ζωή της οικογένειας όσο το δυνατόν πιο φυσιολογική. Είναι σημαντικό να τον/την ενθαρρύνετε να διατηρήσει τις ευθύνες του/της και να παραμείνει ενεργός/-ή κάνοντας τα πράγματα που του/της αρέσουν. Μια βόλτα στο σινεμά με φίλους, ψώνια ή μια ημέρα σπα. Και φυσικά πρέπει να πάει στο σχολείο, να ολοκληρώσει την εργασία του/της και να ακολουθήσει την προπόνηση του/της ή οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα έχει.

  1. Αναζητήστε βοήθεια.

Εάν το παιδί σας αγωνίζεται για περισσότερο από μερικές εβδομάδες και φαίνεται η κατάσταση να το επηρεάζει περισσότερο από το κανονικό, να είστε προσεκτικοί να παρατηρήσετε σημάδια κατάθλιψης, προβλήματα διατροφής ή υπερβολικό ύπνο/ αϋπνία, ώστε να ζητήσετε επιπλέον βοήθεια. Άλλες κόκκινες σημαίες περιλαμβάνουν τη χρήση ναρκωτικών, τον αυτοτραυματισμό ή τον αυτοκτονικό ιδεασμό. Επικοινωνήστε άμεσα με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας που ασχολείται ειδικά με τη θεραπεία εφήβων και κλείστε ραντεβού.

Να θυμάστε πως το κλειδί είναι η υπομονή. Το μεγαλύτερο μάθημα που πρέπει να περάσετε στον/στην έφηβο/-η είναι ότι ο πόνος στην καρδιά χρειάζεται χρόνο για να επουλωθεί.

Διαβάστε επίσης:

Ψυχολογική στήριξη παιδιών σε καταστάσεις κρίσεων

efiveia.gr

Ψυχογενής βουλιμία: πώς να βοηθήσουμε το παιδί μας

efiveia.gr

Ψυχικές διαταραχές στην εφηβεία

Νικολέττα Γεωργίου

Χαμηλή αυτοεκτίμηση στον έφηβο. Ποιους τομείς χρειάζεται να προσέξουμε;

efiveia.gr

Χαμηλή αυτοεκτίμηση στην εφηβεία και ο ρόλος της οικογένειας στην αποκατάστασή της

Ευφροσύνη Αλεβίζου

Φόβοι και φοβίες

Ευφροσύνη Αλεβίζου

Αφήστε σχόλιο

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com