efiveia.gr
Οικογένεια

Πώς να αντιμετωπίσω τους/τις εφήβους/-ες μου όταν τσακώνονται μεταξύ τους;

Πώς να αντιμετωπίσω τους/τις εφήβους/-ες μου όταν τσακώνονται μεταξύ τους;

Γράφει στο efiveia.gr η Κλινική Ψυχολόγος Βέρα Αδαμοπούλου

Για τους γονείς, το να ακούνε τα παιδιά τους να τσακώνονται είτε πρόκειται για μικρές διαμάχες είτε με φωνές για πιο σημαντικούς λόγους είναι ενοχλητικό και μερικές φορές απογοητευτικό. Πόσο μάλλον όταν εργάζονται στο σπίτι, όπου κάθε φορά που τα παιδιά  τσακώνονται μπορεί να τους αποσπάσουν την προσοχή.

Οι καυγάδες των εφήβων δεν είναι κακοί, αρκεί να μην είναι σωματικοί ή να μην αποτελούν εκφοβισμό. Ο καυγάς βοηθά τα άτομα να μάθουν πώς να επιλύουν τις συγκρούσεις τους και να ασκούν τον αυτοέλεγχο.

Ωστόσο, η εκμάθηση αυτών των πραγμάτων απαιτεί πολύ χρόνο. Ας δούμε μερικούς τρόπους όπου μπορείτε να ενσωματώσετε στην διαδικασία επίλυσης μιας σύγκρουσης μεταξύ των εφήβων σας.

Μην μπλέκεστε στον τσακωμό.

Εάν ένας γονιός εμπλακεί στην διαμάχη, δείχνει στα παιδιά πως ο τσακωμός και η γκρίνια οδηγούν μια σύγκρουση σε γρήγορη κατάληξη. Αποφύγετε να πάρετε μέρος όταν τσακώνονται οι έφηβοί/-ές σας. Αντίθετα, προσκαλέστε τους να βρουν μαζί μια δίκαιη λύση. Η επαναφορά της μπάλας στο γήπεδο δείχνει ότι οι ίδιοι αναμένεται να είναι μέρος της λύσης.

Αλλά αν η ένταση κλιμακωθεί, οι γονείς μπορεί να χρειαστεί να παρέμβουν, γρήγορα και αποφασιστικά. Προσπαθήστε να βρείτε έναν συμβιβασμό, διαφορετικά χωρίστε τους/ τις εφήβους/-ες σας, είτε με την εντολή («Όλοι στα δωμάτια σας.») είτε με την πρόσκληση του ενός («Έλα να παίξεις στο δωμάτιο μου.»). Μην παρασυρθείτε στη συζήτηση και δοκιμάστε να επανέλθετε σε αυτή σε μια στιγμή ψυχραιμίας.

Μοντελοποιήστε την συμπεριφορά που θέλετε να δείτε.

Οι τσακωμοί ή οι φωνές ως λύση σε μια διαφωνία ενισχύονται όταν τα παιδιά βλέπουν τους γονείς του να κάνουν το ίδιο. Αποφύγετε να τσακωθείτε με τον/την σύζυγό σας (ή με συγγενείς ή φίλους) μπροστά στα παιδιά με αυτόν τον τρόπο. Ακόμα όμως κι αν δε γίνεται, φροντίστε να είναι μπροστά και στην διαδικασία επίλυσης.

Επιπλέον, παρόλο που είναι δύσκολο να ακουστείς πάνω από τις φωνές των εφήβων σου όταν είναι θυμωμένοι/-ες, προσπαθήστε να μην υψώσετε κι εσείς την φωνή σας.

Διακόψτε τον φαύλο κύκλο της διαμάχης.

Η φιλονικία είναι εγγενώς αντιδραστική. Οι έφηβοι/-ες αντιδρούν σε οποιονδήποτε παρέμβει στο πρόβλημά τους. Για να σπάσετε τον φαύλο κύκλο, θα χρειαστεί να είστε προνοητικοί.

Καθώς μέσα στον καυγά, κανείς δεν μπορεί να ακούσει και το πιθανότερο είναι να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι τάσσεστε με το μέρος του άλλου, υπενθυμίστε τους κανόνες  και περιμένετε μέχρι να είναι όλοι πιο ήρεμοι. Δώστε έμφαση στην καλοσύνη και εκπαιδεύστε τα παιδιά στον συμβιβασμό.

Μην επιβραβεύετε τους/ τις εφήβους/-ες για τον τσακωμό.

Συχνά οι τσακωμοί έχουν να κάνουν με το να τραβήξουμε την προσοχή. Εάν εργάζεστε στο σπίτι, τα παιδιά μπορεί να αντιληφθούν ότι ένα μεγάλο χτύπημα πιθανότατα θα σας βγάλει από το γραφείο σας. Μην τρέχετε με το πρώτο σημάδι προβλήματος. Δώστε τους την ευκαιρία να το λύσουν μόνοι τους.

Κρατήστε τους απασχολημένους.

Συχνά, οι καυγάδες πηγάζουν από την πλήξη. Όταν οι έφηβοι συμμετέχουν ενεργά σε ανεξάρτητες δραστηριότητες διδάσκονται να χειρίζονται το πρόβλημα τους χωρίς να τρέχουν σε έναν γονιό.

Ενώ η τηλεόραση μπορεί να κρατά απασχολημένους τους/τις εφήβους/-ες σας, η υπερβολική τηλεόραση μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσει περισσότερη σύγκρουση καθώς δεν αποτελεί ένα ενεργό είδος παιχνιδιού.

Αναζητήστε την υποκείμενη πηγή του προβλήματος.

Μερικές φορές οι τσακωμοί είναι απλώς ένας τρόπος για να ξεσπάσουν οι άνθρωποι. Είναι περίπλοκο να διαχωρίσετε αν πρόκειται για μια υποκείμενη αντιπαλότητα μεταξύ αδελφών ή για μια απλά κακή διάθεση. Η κατανόηση της αιτίας θα υποδείξει τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης.

Να θυμάστε πως η μείωση των καυγάδων είναι μια διαδικασία που δεν θα συμβεί από τη μία μέρα στην άλλη. Κι επίσης, μερικά παιδιά είναι πιο επιρρεπή σε καυγάδες από άλλα. Δώστε στους/ στις εφήβους/-ες σας τη δομή και τις στρατηγικές που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα τους.

Διαβάστε επίσης:

Χριστούγεννα μαζί με τα παιδιά

efiveia.gr

Υπερπροστατευτικοί γονείς

efiveia.gr

Το «χαρτζιλίκι» ως μέσον κοινωνικοποίησης

efiveia.gr

Τι χρειάζεται να ξέρουμε για τις συζητήσεις μας με τους εφήβους;

Νικολέττα Γεωργίου

Τι ρόλο παίζει η τηλεόραση στη ζωή των παιδιών;

Αργυρώ Βουζβούρη

Τι πιστεύουν οι έφηβοι για τους γονείς τους

Μαριλίζα Χρυσικάκη

Αφήστε σχόλιο

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com