efiveia.gr
Συναισθηματική υγεία

Πώς να ανταποκριθώ όταν η έφηβή μου αποκαλεί τον εαυτό της χοντρό;

Πώς να ανταποκριθώ όταν η έφηβή μου αποκαλεί τον εαυτό της χοντρό;

Γράφει στο efiveia.gr η Κλινική Ψυχολόγος Βέρα Αδαμοπούλου

Τα προβλήματα με την εικόνα του σώματος είναι αχαλίνωτα μεταξύ των εφήβων, ειδικά των έφηβων κοριτσιών. Και οι περισσότεροι γονείς έχουν ακούσει την έφηβη κόρη τους να κάνει δηλώσεις για το σώμα της, όπως «Είμαι τόσο χοντρή» ή «Κοίτα πόσο μεγάλοι είναι οι μηροί μου!».

Αυτού του είδους τα σχόλια αφήνουν πολλούς γονείς να αισθάνονται άβολα και αβέβαιοι για το πώς να απαντήσουν. Αλλά ο τρόπος που απαντάτε σε τέτοιου είδους φράσεις κάνει μεγάλη διαφορά στο πώς νιώθει το παιδί σας για τον εαυτό του.

Εάν η κόρη σας λέει ότι είναι χοντρή, ορίστε μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε.

  • Επικυρώστε τα συναισθήματά της.

Το να λέτε πράγματα όπως «Ωχ όχι, δεν είσαι.» ή «Σταμάτα το αυτό.», δε θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο βλέπει τον εαυτό της. Εάν πιστεύει ότι είναι υπέρβαρη, η διαμάχη με τα συναισθήματά της θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση.

Αντίθετα, δοκιμάστε να απαντήσετε «Ξέρω ότι μπορεί να είναι δύσκολο να νιώθεις καλά με το σώμα σου μερικές φορές».

  • Βοηθήστε τη να αξιολογήσει την αντίληψή της.

Οι έφηβοι δεν είναι πολύ καλοί στο να προσδιορίζουν εάν το βάρος τους είναι υγιές. Αντίθετα, συχνά βασίζουν τις κρίσεις τους στο πώς αισθάνονται. Και οι αντιλήψεις τους για το μέγεθος αλλοιώνονται εύκολα από τους φίλους τους ή τα μέσα ενημέρωσης.

Δοκιμάστε να υπολογίσετε το ΔΜΣ της κόρης σας για να προσδιορίσετε ένα υγιές βάρος για το ύψος της. Κοιτάξτε το εύρος βάρους που θεωρείται υγιές, λιποβαρές και υπέρβαρο και συζητήστε πού βρίσκεται εκείνη σε αυτό το εύρος. 

  • Μιλήστε για την παραμορφωμένη εικόνα σώματος.

Εάν δεν είναι υπέρβαρη, μιλήστε για το πώς οι άνθρωποι αναπτύσσουν παραμορφωμένες εικόνες σώματος. Οι φωτογραφίες περιοδικών που έχουν υποστεί βελτίωση, τα λιποβαρή μοντέλα και η γοητεία των αδύνατων ιδανικών μπορούν να οδηγήσουν πολλούς ανθρώπους να μπερδέψουν το λεπτό με το υγιές.

Δυστυχώς, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τροφοδοτούν μερικές φορές την ιδέα ότι οι άνθρωποι πρέπει να δείχνουν τέλειοι. Πολλοί έφηβοι έχουν εμμονή με το να βγάλουν την τέλεια selfie και τα κορίτσια μιλούν για τη σημασία της ύπαρξης «κενού στους μηρούς». Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους πολλοί έφηβοι αναπτύσσουν αρνητικές εικόνες για το σώμα τους.

Είναι φυσιολογικό για τα έφηβα κορίτσια να είναι ναρκισσιστικά μερικές φορές. Έτσι, είναι πιθανό να πιστεύει ότι όλοι την κοιτούν ή να υποθέσει ότι ο κόσμος περιστρέφεται γύρω από αυτήν και την εμφάνισή της. Αυτή η αντίληψη μπορεί επίσης να διαστρεβλώσει την εικόνα του σώματός της.

  • Δώστε έμφαση στην υγεία, όχι στο βάρος.

Μιλήστε για τη σημασία της υγιεινής διατροφής και της άσκησης. Εάν η κόρη σας είναι υπέρβαρη, συζητήστε τις στρατηγικές που μπορεί να χρησιμοποιήσει για να χάσει βάρος. Μιλήστε με τον γιατρό της για να λάβετε πληροφορίες σχετικά με τους καλύτερους τρόπους που μπορούν οι έφηβοι να είναι πιο υγιείς.

Οι έφηβοι διατρέχουν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο να λάβουν επικίνδυνα μέτρα για να χάσουν βάρος. Η νηστεία, η καταναγκαστική άσκηση, οι δίαιτες της μόδας ή ακόμα και οι καθαρτικές συμπεριφορές είναι μερικοί μόνο από τους ανθυγιεινούς τρόπους που πολλοί προσπαθούν να χάσουν βάρος. Είναι σημαντικό για το παιδί σας να είναι καλά εκπαιδευμένο σχετικά με τις βλαβερές συνέπειες που μπορεί να έχουν αυτές οι επιλογές στο σώμα του.

  • Μιλήστε για έναν υγιή εσωτερικό διάλογο.

Εάν η έφηβή σας είναι επικριτική με τον εαυτό της, είναι σημαντικό να αναγνωρίσει πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει το πώς αισθάνεται και πώς συμπεριφέρεται. Για παράδειγμα, ένας έφηβος που πιστεύει, «Είμαι άσχημος και δεν με συμπαθεί κανένας», είναι λιγότερο πιθανό να μιλήσει σε άλλους. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να δυσκολεύεται να κάνει φίλους. Αυτό μπορεί να ενισχύσει την αρνητική του σκέψη.

Διδάξτε της πώς να αναπτύσσει υγιή αυτό-ομιλία. Μιλήστε για το πώς μπορεί να υπενθυμίσει στον εαυτό της τα καλά χαρακτηριστικά που έχει και μάθετέ της να μην λέει τίποτα στον εαυτό της που δεν θα έλεγε σε μια φίλη της.

  • Κάνετε ερωτήσεις.

Πολλά κορίτσια πιστεύουν εξωπραγματικά ότι η εμφάνισή τους συνδέεται άμεσα με τα πάντα, από την ευτυχία μέχρι την επιτυχία. Νομίζουν ότι αν μπορούσαν να είναι πιο αδύνατες, θα ήταν δημοφιλείς και δε θα έπρεπε να ανησυχούν ποτέ ξανά για πράγματα όπως ο εκφοβισμός.

Μιλήστε στην κόρη σας για το πώς πιστεύει ότι το βάρος και η εμφάνισή της την επηρεάζουν. Συζητήστε εάν οι προσδοκίες της είναι ρεαλιστικές. Υπενθυμίστε της ότι δε ζει κάθε λεπτός ή ελκυστικός άνθρωπος μια ευτυχισμένη ζωή. Δώστε έμφαση στην εσωτερική ομορφιά και συζητήστε πως το να είσαι ευγενικός και να νοιάζεσαι είναι πιο σημαντικό από τη φυσική ομορφιά.

Πότε να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια

Εάν τα προβλήματα με την εικόνα του σώματος της κόρης σας παρεμβαίνουν στη ζωή της, αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια. Μιλήστε με τον γιατρό της ή συναντηθείτε με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Μπορεί να αντιμετωπίζει ένα υποκείμενο πρόβλημα ψυχικής υγείας ή μπορεί να κινδυνεύει από διατροφική διαταραχή.

Διαβάστε επίσης:

Ψυχολογική στήριξη παιδιών σε καταστάσεις κρίσεων

efiveia.gr

Ψυχογενής βουλιμία: πώς να βοηθήσουμε το παιδί μας

efiveia.gr

Ψυχικές διαταραχές στην εφηβεία

Νικολέττα Γεωργίου

Χαμηλή αυτοεκτίμηση στον έφηβο. Ποιους τομείς χρειάζεται να προσέξουμε;

efiveia.gr

Χαμηλή αυτοεκτίμηση στην εφηβεία και ο ρόλος της οικογένειας στην αποκατάστασή της

Ευφροσύνη Αλεβίζου

Φόβοι και φοβίες

Ευφροσύνη Αλεβίζου

Αφήστε σχόλιο

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com