efiveia.gr
Ερωτήματα αναγνωστών

“Ο γιος μου, β γυμνασίου, θέλει να ξεκινήσει δική του online επιχείρηση”

"Ο γιος μου, β γυμνασίου, θέλει να ξεκινήσει δική του online επιχείρηση"

Ερώτημα αναγνώστριας

Καλημέρα σας!

Ο γιος μου, Β Γυμνασίου, ασχολείται πολύ με το διαδίκτυο και τώρα θέλει να ξεκινήσει την δική του επιχείρηση με πωλήσεις. Όταν χρειάζεται στοιχεία ενηλίκων, βάζει τα δικά μας. Εμείς δεν είμαστε εξοικειωμένοι με όλο αυτό, δεν ξέρουμε αν είναι ασφαλές, όπως και αν θα βρούμε τον μπελά μας με την εφορία. Δεν θέλουμε να τον σταματήσουμε όμως από αυτή την όρεξη και τον ενθουσιασμό που έχει.. Να τον αφήσουμε να ασχοληθεί με το ηλεκτρονικό εμπόριο; Μήπως είναι πολύ μικρός για κάτι τέτοιο; Θα μάθει στο εύκολο χρήμα; Είμαστε μπερδεμένοι..


Απαντά η Δρ. Αναπτυξιακής Ψυχολογίας-Ψυχοθεραπεύτρια Ευφροσύνη Αλεβίζου

Σε κάθε άνοιγμα των παιδιών προς τον έξω κόσμο, ο ρόλος των γονέων είναι να φροντίζουν να κρίνουν την καταλληλότητα του ανοίγματος ανάλογα με την ηλικία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε παιδιού. Όσο μεγαλώνουν τα παιδιά, τόσο ο ρόλος του γονέα οφείλει να γίνεται όλο και πιο διακριτικός, ώστε να αφήνει το περιθώριο για αυτονόμηση που χρειάζονται όλοι οι έφηβοι πριν την ενηλικίωση. Μέσω διακριτικής επιτήρησης και καθοδήγησης, τους επιτρέπουμε να εξασκήσουν οι ίδιοι την κριτική τους σκέψη και ικανότητα αξιολογώντας τις συνθήκες των καταστάσεων στις οποίες εμπλέκονται από την άποψη της επικινδυνότητας, της ασφάλειας και της καταλληλότητας.

Δε γνωρίζω τι είδους επιχείρηση επιθυμεί να ξεκινήσει ο γιος σας, ακόμα όμως και αν το γνώριζα, δε θα ήμουν φυσικά σε θέση να εκφέρω άποψη για το οικονομικό και φορολογικό κομμάτι των προβληματισμών σας. Από την οπτική του ειδικού της ψυχικής υγείας, θα σας πρότεινα να ενισχύσετε την απόπειρα του γιους σας, εφόσον συντρέχουν ορισμένες προϋποθέσεις.

Οι προϋποθέσεις αυτές έχουν να κάνουν με την ασφάλεια και καταλληλότητα του εγχειρήματος, τόσο από οικονομική, όσο και από συναισθηματική άποψη, με τη διατήρηση της ισορροπίας στη σχολική, συναισθηματική και κοινωνική ζωή του γιου σας και με τη διατήρηση της ανοιχτής επικοινωνίας και της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ σας.

Ως προς τις οικονομικές διαστάσεις, θα σας πρότεινα να συμβουλευτείτε λογιστή και να ακολουθήσετε τις οδηγίες που θα σας δώσει για τη φορολογική και τη νομική διάσταση της δραστηριότητας.

Ως προς τη διάσταση των ψυχοκοινωνικών παραγόντων που εμπλέκονται, θα σας πρότεινα να αξιολογήσετε με ποιον τρόπο αυτή η δραστηριότητα εντάσσεται στη ζωή του γιου σας, τι συναισθηματικό αντίκτυπο έχει και κατά πόσο η σχέση σας επιτρέπει ανοιχτή επικοινωνία.

Είναι σημαντικό πιστεύω για την ηλικία και τη φάση ζωής που διανύει ο γιος σας, το επιχειρηματικό του ενδιαφέρον να μην επισκιάζει το ενδιαφέρον του για το σχολείο ως πυρήνα μάθησης, να μην επισκιάζει το ενδιαφέρον του για δραστηριότητες που να εκφράζουν τις ιδιαίτερες κλίσεις του εκτός σχολείου και να μην επισκιάζει το ενδιαφέρον του να σχετίζεται με συνομηλίκους του και με σημαντικά πρόσωπα στο περιβάλλον του με θετικούς όρους. Με άλλα λόγια, αν το ενδιαφέρον του για τη δημιουργία επιχείρησης είναι ενταγμένο με ισορροπημένο τρόπο σε ένα πλαίσιο δραστηριοτήτων, ενδιαφερόντων και υποχρεώσεων κατάλληλων και απαραίτητων για την ηλικία του, τότε δεν έχετε λόγο να μην το υποστηρίξετε. Αν αυτό το επιχειρηματικό του ενδιαφέρον, ταυτίζεται με παραμέληση σημαντικών διαστάσεων της ζωής του και αποκτά έναν χαρακτήρα αποκλειστικό για τον έφηβο, τότε συζητήστε μαζί του αυτήν ακριβώς τη διάσταση και παρακινήστε τον προς μια ισορροπημένη αναζήτηση ενδιαφερόντων.

Συζητήστε μαζί του τα κίνητρά του για τη δημιουργία εμπορικής δραστηριότητας. Αν πρόκειται για την αναζήτηση κέρδους, μοιραστείτε τις δικές σας αξίες ως προς το ζήτημα αυτό. Αν η αναζήτηση κέρδους συνδυάζεται με την έκφραση κάποιων ιδιαίτερων κλίσεων και ενδιαφερόντων του, τότε παρακινήστε τον και προς την επιπλέον εξερεύνηση και ενίσχυση αυτών των ικανοτήτων του. Αν δεν υπάρχει κάτι ανήθικο στις πωλήσεις όπου εστιάζει ο γιος σας, τότε δεν υπάρχει και λόγος να τον αποτρέψετε.

Φροντίστε λοιπόν να είστε δίπλα του ώστε να κρίνετε σε συνεργασία μαζί του την καταλληλότητα του ανοίγματός του και να συζητάτε δυσκολίες, προκλήσεις και πιθανούς κινδύνους.

Η όρεξη και ο ενθουσιασμός που περιγράφετε είναι στοιχεία προς αξιοποίηση και σε άλλους τομείς της ζωής του και αυτό είναι κάτι στο οποίο μπορείτε να παρακινήσετε τον γιο σας να εστιάσει.

Διαβάστε επίσης:

Φοβάμαι ότι η κόρη μου θα πληγωθεί ξανά από τη σχέση της και δεν ξέρω αν πρέπει να μιλήσω στον σύζυγό μου

Ευφροσύνη Αλεβίζου

Το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζουμε πρόβλημα συμπεριφοράς με την κόρη μου

Ευφροσύνη Αλεβίζου

Τι πρέπει να κάνω ώστε η έφηβη αδελφή μου να μην επηρεάζεται από το αγόρι της, χωρίς ωστόσο να χάσω την εμπιστοσύνη που μου έχει;

Ευφροσύνη Αλεβίζου

Τα παιδιά μου παίζουν συνέχεια με το PlayStation!

efiveia.gr

Τα παιδιά μου ολοένα και απομακρύνονται…

Ευφροσύνη Αλεβίζου

Τα έφηβα παιδιά μου τσακώνονται συνέχεια…

Ευφροσύνη Αλεβίζου

Αφήστε σχόλιο

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com