efiveia.gr
Άσκηση, διατροφή και ύπνος

Η σπουδαιότητα της σωστής στάσης σώματος σε παιδιά και εφήβους

Γράφει στο efiveia.gr η Παιδιατρική Φυσικοθεραπεύτρια Βίκυ Καραπατούχα, συνεργάτης του Κέντρου ΚΙΝΗΤΡΟ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΗ

Η στάση του σώματος είναι μια σημαντική πτυχή της καλής υγείας. Ως «στάση του σώματος» μπορεί να οριστεί ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να θέτουμε τον εαυτό μας ή τα άκρα μας σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα μας. Είναι η θέση που κρατάμε το σώμα ενάντια στην βαρύτητα κατά την όρθια, την καθιστή ή την κεκλιμένη στάση.

Η σωστή στάση του σώματος είναι αυτή κατά την οποία τα διαφορετικά τμήματα του σώματος μας, όπως το κεφάλι, ο λαιμός, το στήθος και η κοιλιά, ισορροπούν κατακόρυφα το ένα πάνω στο άλλο, έτσι ώστε το βάρος να διαβιβάζεται στην λεκάνη και από εκεί στα πόδια με την ελάχιστη προσπάθεια και καταπόνηση των μυών, των τενόντων και των συνδέσμων. Το κεφάλι είναι κεντραρισμένο πάνω από την λεκάνη, το πρόσωπο έχει κατεύθυνση προς τα μπροστά και η ωμική ζώνη είναι στο ίδιο επίπεδο με την λεκάνη. Μπορείτε να φανταστείτε μια νοητή γραμμή που περνά από το αυτί, τον ώμο, το ισχίο, το γόνατο και το μέσο της πτέρνας. Για να διατηρηθεί η καλή στάση του σώματος, χρειάζεται να γνωρίζετε πώς να κάθεστε και να στέκεστε έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχει κάποιο πρόβλημα ή πόνος στην πλάτη.

Η κακή στάση του σώματος θεωρείται συνήθως πρόβλημα του ενήλικα, αλλά μπορεί και τα παιδιά και οι έφηβοι να υποφέρουν από τις ίδιες συνέπειες και τους κινδύνους της κακής στάσης του σώματος. Με τον τρόπο που κάθονται στο σχολείο ή στο σπίτι να διαβάσουν, παίζοντας ώρες βιντεοπαιχνίδια, κοιτάζοντας οθόνες υπολογιστών μπορεί να επιφέρουν στον έφηβο πόνο στην πλάτη και μια σκυφτή στάση σώματος. Αντιστοίχως, λοιπόν, η στάση του σώματος είναι η θέση του σώματος που έχει ο έφηβος ενώ στέκεται ή κάθεται. Εάν κάποιο παιδί έχει καλή στάση του σώματος, ο λαιμός, η πλάτη και το κεφάλι πρέπει να είναι ίσια και χαλαρά. Εάν κάποιο παιδί έχει κακή στάση του σώματος, το κεφάλι του μπορεί να γέρνει προς τα εμπρός, ο λαιμός του να προεξέχει και η πλάτη του να είναι κυρτή.

Αιτίες της κακής στάσης

Μεταξύ των ενόχων που οδηγούν στην κακή στάση του σώματος στους εφήβους είναι το συνεχές τράβηγμα των ώμων προς τα εμπρός και προς τα κάτω, οι κακές συνήθειες όπως το να κάθονται στο θρανίο με το πηγούνι πεσμένο προς τα εμπρός και να στηρίζεται πάνω στο χέρι ή στην καρέκλα στραβά σε μια θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα και ο γενικότερα ο καθιστικός τρόπος ζωής. Η βαριά τσάντα μπορεί επίσης να είναι επιζήμια για τη στάση του σώματος ενός παιδιού. Τα παπούτσια που δεν υποστηρίζουν καλά το πόδι, τα δύσκαμπτα ή άβολα κρεβάτια, η κακή διατροφή, οι κακές συνήθειες ύπνου και ο καθιστικός τρόπος ζωής μπορεί επίσης να επηρεάσουν τη στάση του παιδιού. Τέλος, η παχυσαρκία είναι μια κοινή αιτία της κακής στάσης του σώματος ως πρόσθετο βάρος, προσθέτει πίεση στη δομή των οστών των παιδιών σας. Μπορείτε να αναγνωρίσετε ένα παιδί με κακή στάση σώματος από τους πεσμένους ώμους του ή από το προς τα εμπρός γερμένο κεφάλι του, η οποία προκαλεί το πάνω μέρος του λαιμού έως ελαφρώς προεξέχει έξω από το σώμα.

Συνέπειες της κακής στάσης

Η κυρία Καραπατούχα τονίζει στο efiveia.gr ότι η κακή στάση του σώματος σε έναν έφηβο μπορεί να προκαλέσει τα μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της κακής κυκλοφορίας του αίματος, χρόνια άλγη και πόνους, δυσκαμψία των αρθρώσεων, κακές συνήθειες ύπνου και κύφωση, η οποία είναι κοινώς γνωστό ως «καμπούρα». Επιπλέον, μπορεί να είναι η περιορισμένη κίνηση, η μειωμένη ικανότητα των πνευμόνων και η κακή λειτουργία του εντέρου.

Η κακή στάση του σώματος μπορεί να είναι αποτέλεσμα των κακών συνηθειών, όπως το να κάθεται ξαπλωμένος πάνω στο θρανίο ή ακόμα να είναι αποτέλεσμα μιας πιο σοβαρής ασθένειας ή νόσου, όπως η σκολίωση.

Οι στάσεις και οι συνήθειες σχηματίζονται κατά την περίοδο της ανάπτυξης του παιδιού. Τόσο η στάση σώματος όσο και οι επιπτώσεις από την μη σωστή στάση επηρεάζονται από τον τρόπο που περπατά, κάθεται και εκτελεί κάποια σωματική ή αθλητική κίνηση. Η ανάπτυξη μη σωστών συνηθειών της στάσης του σώματος μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της χρόνιας δυσφορίας ακόμα και ασθένειας. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό ο έφηβος να αποκτήσει καλή στάση σώματος σε όλη τη διάρκεια της ανάπτυξης του.

Η διδασκαλία της καλής στάσης ως συνήθεια από νωρίς στη ζωή ενός παιδιού μπορεί να το προφυλάξει από την μετέπειτα δυσφορία, πόνο ή κακή εμφάνιση. Μπορεί επίσης να επηρεάσει το πόσο καλά λειτουργούν οι μυς και οι αρθρώσεις. Η καλή στάση του σώματος και η υγεία πάνε χέρι-χέρι και βοηθούν για να απελευθερωθούν οι πόνοι της πλάτης. Πρόκειται για μια σημαντική αρετή που πρέπει να ενσωματωθεί στην ανάπτυξη του παιδιού από νωρίς.

Δυστυχώς, εάν αυτό δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα, είναι δυνατό να οδηγήσει σε παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης όπως σκολίωση, κύφωση, λόρδωση τα οποία συνοδεύονται από πόνο και ακολουθούν το παιδί μετέπειτα στην εφηβική, αλλά και ενήλικη ζωή του. Τέλος, η καλή στάση του σώματος παίζει επίσης ρόλο στην πνευματική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι με την καλή στάση του σώματος τα παιδιά αισθάνονται αυτόματα πιο σίγουρα και με περισσότερο αυτοπεποίθηση.

Διαβάστε επίσης:

Ως εργαστηριακό εύρημα η υπερασβεστιαιμία, τι μπορεί να φταίει;

efiveia.gr

Ψωμάκια με αλεύρι λευκό – ολικής με κιμά, διάφορα λαχανικά και σαλάτα

Νάντια Μαρκοπούλου

Χορτοφαγία στην εφηβεία: διατροφικά οφέλη και σημεία προσοχής

Κωνσταντίνα Κατσανά

Φτιάχνουμε μπάλες ενέργειας για τους εφήβους μας!

Νάντια Μαρκοπούλου

Φαρμακευτική θεραπεία της παχυσαρκίας

efiveia.gr

Υιοθετούμε το σπιτικό fast food! Σπιτικές λύσεις για την καλή υγεία των εφήβων

efiveia.gr

Αφήστε σχόλιο

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com