efiveia.gr


Άσκηση, διατροφή και ύπνος

Γιατί ένας έφηβος δε πρέπει να κάνει δίαιτα

Γράφει στο efiveia.gr η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Εύα Ζήκου

H εφηβεία είναι η χρονική περίοδος όπου γίνονται οι μεγαλύτερες αλλαγές σε κάθε επίπεδο του οργανισμού. Στα χρόνια της εφηβείας, το σώμα αλλάζει δραματικά, μιας και το παιδί «μεταμορφώνεται» σε ενήλικα μέσα σε μερικά μόλις χρόνια.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της εφηβείας, το παιδί είτε κορίτσι, είτε αγόρι, αρχίζει να ασχολείται όλο και περισσότερο με το σώμα του και να το συγκρίνει με αυτά των συμμαθητών του. Ένα παιδί με διαφορετικό σώμα από το κοινώς αποδεκτό (αδύνατο), μπορεί να δημιοργήσει μειωμένη αυτοπαποίθηση, ψυχολογικά προβλάηματα, ακόμα και περιθωριοποίηση του παιδιού από τα υπόλοιπα. Τότε το παίδι, ξεκινά, μονο του όπως έχει παρατηρηθεί πολλές φορές εξαντλητική δίαιτα, για να μπορέσει να ταιριάξει με τα υόλοιπα παιδιά και να είναι αρεστό.

Βέβαια μία τέτοιου είδους δίαιτα είναι πολύ επικίνδυνη, καθώς μπορεί να προκαλέσει τα εξής :

  1. Στα αγόρια, η μυϊκή μάζα αυξάνεται σημαντικά, όπως και η οστική μάζα, δηλαδή τα κόκκαλα, τα οποία μεγαλώνουν πολύ γρήγορα έως ότου το άτομο φτάσει το μέγιστο ύψος του περίπου στο τέλος της εφηβείας, οπότε μία δίαιτα μπορεί να δημιουργήσει καθυστέρηση στην ανάπτυξη και χαμηλότερο ύψος από το φυσιολογικό
  1. Ο έφηβος βιώνει ορμονικές αλλαγές που δίνουν και τα χαρακτηριστικά του φύλου (π.χ. τριχοφυΐα). Αντίστοιχα, στα κορίτσια υπάρχει μεν αύξηση της μυϊκής και της οστικής μάζας αλλά σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με τα αγόρια. Αντίθετα, παρατηρείται μια αναμενόμενη και απόλυτα φυσιολογική αύξηση της λιπώδους μάζας, που σχετίζεται με την διαμόρφωση του γυναικείου σώματος τόσο σε εξωτερικό επίπεδο (π.χ. ανάπτυξη στήθους) όσο και σε εσωτερικό, μιας και το λίπος είναι απαραίτητο ώστε να επιτευχθούν οι ορμονικές αλλαγές που είναι απαραίτητες για την έναρξη και σταθεροποίηση της εμμήνου ρύσης. Μία στερητική δίαιτα μπορεί να προκαλέσει ορμονικές δυσλειτουργίες με καθυστέρηση στην έναρξη της περιόδου ή ακόμα και διακοπή της.
  1. Απώλεια σε βασικά θρεπτικά συστατικά με αποτέλεσμα, την εμφάνιση σιδηροπενικής αναιμίας, καθυστέρηση στην ανάπτυξη, αλλά και μειωμένη ικανότητα συγκέντρωση και μνήμης.
  1. Έντονα ψυχολογικά προβλήματα καθώς το βάρος γίνεται εμμονή.
  1. Έντονες συναισθηματικές μεταπτώσεις, λόγω του αυξημένου αισθήματος της πείνας και της ανισορροπίας των επιπέδων ζαχάρου λόγω της απουσίας πολλών γευμάτων.
  1. Καταστροφή του μεταβολισμού, με αποτέλεσμα όταν ξαναπάρουν το βάρος που έχουν χάσει απότομα, να δυσκοευονται να κρατήσουν ένα φυσιολογικό βάρος και να έχουν προβλήματα αυξομείωσης βάρους και σε όλα την ενήλικη ζωή τους.
  1. Εμφάνιση διατροφικών διαταραχών όπως η νευρική ανορεξια και η νευρική βουλιμία, με χρήση χαπιών και καθαρτικών τα οποία βάζουν σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια τους τη ζωή.

Καταλήγοντας, η κυρία Ζήκου τονίζει στο efiveia.gr πως ο έφηβος μαζι με τον κηδεμόνα του, θα πρέπει να αναζητήσει κάποια έγκυρη πηγή που θα του επιβεβαιώσει αν πρέπει ή όχι να χάσει βάρος, δηλαδή αν το βάρος του είναι αυξημένο ή φυσιολογικό, και όχι να ακολουθεί δίαιτες και συμβουλές μέσα απο το ίντερνετ και ειδικά από πηγές που δεν είναι αξιόπιστες.

Ένας γιατρός ή διαιτολόγος μπορεί να ελέγξει την ανάπτυξη του εφήβου και να τον ενημερώσει για το αν κρίνεται απαραίτητο να χάσει βάρος..

Συμπερασματικά, όλοι οι έφηβοι θα πρέπει να προσπαθούν να έχουν ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο με ποικιλία και συχνά γεύματα, και εφόσον κριθεί από έναν ειδικό απαραίτητο να χάσουν βάρους αυτό μπορεί να επιτευχθεί με μικρές αλλαγές στις διατροφικές τους συνήθειες.

Διαβάστε επίσης:

Επιστροφή στο σχολείο γεμάτη ενέργεια!

Ελίνα Ασημακοπούλου

Διαμορφώνοντας τη διατροφική συμπεριφορά των εφήβων

Ελίνα Ασημακοπούλου

Πρωινό ξύπνημα. Πώς θα γίνει αποδοτικότερο

Χριστίνα Πολυδώρου

Σπιτικό φαγητό: είναι πάντα η ιδανική επιλογή για τους εφήβους;

Κωνσταντίνα Κατσανά

Παιδική παχυσαρκία-Πως αντιμετωπίζεται

efiveia.gr

Συμπληρώματα Διατροφής στην εφηβεία

Ελίνα Ασημακοπούλου

Αφήστε σχόλιο

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com