efiveia.gr


Άσκηση, διατροφή και ύπνος

Εφηβεία και εικόνα σώματος

Γράφει για το efiveia.gr η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Εύα Ζήκου

Η εφηβεία αποτελεί μία από τις πιο δύσκολες περιόδους ενός ανθρώπου. Σχετίζεται με την έναρξη της ατομικής ανεξαρτησίας και με την έναρξη της έλξης για το άλλο φύλο. Ένα παιδί που μεταβαίνει από τα παιδικά σχολικά έτη (δημοτικό), στο γυμνάσιο, παρατηρεί πως ξαφνικά αρχίζει να ενδιαφέρεται για τον τρόπο που ντύνεται (θέλει να είναι αρεστός ο τρόπος ντυσίματος και αποδεκτός από τους συνομηλίκους του) αλλά το βασικό ενδιαφέρον του είναι το πώς το παιδί αυτό (άμεσα έφηβο) το βλέπουν οι συνομήλικοί του.

Στα εφηβικά χρόνια παρατηρείται η ανάγκη του παιδιού (κυρίως κοριτσιού) να ταιριάζει σωματικά με τις συμμαθήτριές της, καθώς η βασική επιρροή για μία συγκεκριμένη εικόνα σώματος είναι η τηλεόραση και ο τύπος σώματος που παρουσιάζουν ως επιθυμητός, κάτι που καθιστά αναγκαίο και ίσως υποχρέωση από την εκάστοτε έφηβη να ακολουθήσει.

Οι έφηβοι, αναγνωρίζουν το αδύνατο τύπο γυναίκας, αλλά και το γυμνασμένο τύπο άντρα, ως τη μοναδική επιτρεπτή παρουσία, καθώς παρατηρούν ότι όπου κι αν κοιτάξουν, σε οποιοδήποτε κανάλι τηλεόρασης, σε οποιοδήποτε περιοδικό, βλέπουν άτομα επιτυχημένα των οποίων το βασικό γνώρισμα είναι το χαμηλό βάρος.

Παρατηρείται τις τελευταίες δεκαετίες, αύξηση της εμφάνισης διατροφικών διαταραχών στην εφηβεία με ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά ανορεξίας. Ακόμα, παρατηρείται ότι όλο και περισσότερες είναι οι έφηβες οι οποίες δοκιμάζουν τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους, μία δίαιτα εξαντλητικού τύπου, με κατανάλωση ελάχιστης τροφής καθημερινά με σκοπό την επίτευξη ενός χαμηλού βάρους.

Πώς όμως διαμορφώνεται μία εικόνα σώματος? Η κυρία Ζήκου απαντά στο efiveia.gr ότι ουσιαστικά, αντιτίθενται η «ιδανική» εικόνα σώματος που παρουσιάζεται από τα μμε και η υγιής εικόνα σώματος η οποία δεν είναι κατανοητή τις περισσότερες φορές από τους εφήβους. Αυτή η εικόνα σώματος, είναι που με τη βοήθεια ειδικών, με τη σωστή ενημέρωση από τη πλευρά του σχολείου και της οικογένειας, θα δώσει στους έφηβους τη γνώση και την αντίληψη, ότι κάθε άτομο είναι μοναδικό και κάθε άτομο, έχει ένα δικό του φυσιολογικό βάρος.

Άλλωστε η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους συμβάλλει κυρίως στην υγεία του ατόμου, οπότε όταν ένα παιδί και μετέπειτα έφηβος αντιληφθεί ότι η σωστή διατροφή και η γυμναστική είναι οι βασικοί καθοδηγητές της υγείας του, της μνήμης του, της συγκέντρωσής του, τότε δεν έχει παρά να μιλήσει σε έναν ειδικό διατροφής για να τον βοηθήσει να επαναφέρει τις διατροφικές ισορροπίες στη καθημερινότητά του και να αποκτήσει νέες υγιείς διατροφικές συνήθειες.

Διαβάστε επίσης:

Ως εργαστηριακό εύρημα η υπερασβεστιαιμία, τι μπορεί να φταίει;

efiveia.gr

Ψωμάκια με αλεύρι λευκό – ολικής με κιμά, διάφορα λαχανικά και σαλάτα

Νάντια Μαρκοπούλου

Χορτοφαγία στην εφηβεία: διατροφικά οφέλη και σημεία προσοχής

Κωνσταντίνα Κατσανά

Φτιάχνουμε μπάλες ενέργειας για τους εφήβους μας!

Νάντια Μαρκοπούλου

Φαρμακευτική θεραπεία της παχυσαρκίας

efiveia.gr

Υιοθετούμε το σπιτικό fast food! Σπιτικές λύσεις για την καλή υγεία των εφήβων

efiveia.gr

Αφήστε σχόλιο

WordPress PopUp Plugin
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com