efiveia.gr


Ερωτήματα αναγνωστών

“Ο γιος μου θέλει το χαρτζιλίκι του, αλλά δεν μπορώ να του το προσφέρω”

"Ο γιος μου θέλει το χαρτζιλίκι του, αλλά δεν μπορώ να του το προσφέρω"

Ερώτημα αναγνώστριας

Καλησπέρα θα ήθελα την βοήθειά σας. Ο γιός μου είναι 19 ετών σοβαρό κ υπεύθυνο παιδί. Από το τέλος της δευτέρας λυκείου άρχισε να δουλεύει σαν μπίρα μπόι. Φέτος δεν ήθελε να πάει σε αυτήν τη δουλειά ήθελε σέρβις γιατί σπουδάζει τουριστικών επαγγελμάτων. Πήγε μια μέρα κ δούλεψε σαν βοηθός μπάρμαν κ δεν του άρεσε αυτή η δουλειά γιατί ήταν 6 ώρες μόνο λάντζα κ καθόλου να σερβίρει. Επίσης όταν έκανε διάλειμμα για φαγητό επειδή δεν έφαγε όλο το φαγητό του τον πρόσβαλλε ο σεφ ότι δεν πετάμε το φαγητό εδώ θα το φας. Δεν θέλει να ξαναπάει εκεί κ δεν του άρεσε βοηθός μπάρμαν. Ξέχασα να σας πω πως παίζει ποδόσφαιρο κ φέτος θα ανέβει για προετοιμασία στην μεγάλη ομάδα κ ξεκινάνε προετοιμασία τέλη Ιουλίου κ θέλει να πάει κ σκέφτεται πως δεν θα μπορεί με τα ωράρια γιατί κ πέρσι τον πρότειναν να ανέβει στην μεγάλη ομάδα αλλά δεν μπορούσε να ανταποκριθεί όλο πολύς δουλειάς κ δεν θέλει κ φέτος να γίνει αυτό. Το θέμα είναι πως θέλει το χαρτζιλίκι του τα ρούχα του κ δεν μπορώ να τα προσφέρω όλα αυτά τι πρέπει να κάνει;

Απαντά η Δρ. Αναπτυξιακής Ψυχολογίας-Ψυχοθεραπεύτρια Ευφροσύνη Αλεβίζου

Οι λέξεις – κλειδιά που μπορώ να απομονώσω από την περιγραφή σας είναι η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα που αποδίδετε στον γιο σας. Ακόμα με βάση την περιγραφή σας υποθέτω πως ο γιος σας κινείται περισσότερο ως ενήλικας παρά ως έφηβος. Υποθέτω ακόμα πως η μεταξύ σας σχέση αφενός έχει συμβάλει ουσιαστικά σε αυτό και ταυτόχρονα πως έχει χαρακτηριστικά αμοιβαιότητας που αναμένονται σε ισότιμες σχέσεις μεταξύ ενηλίκων. Σε αυτά τα χαρακτηριστικά λοιπόν του γιου σας και της μεταξύ σας σχέσης θα επενδύσετε προκειμένου να συνεργαστείτε στην αναζήτηση μιας λύσης που να καλύπτει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ανάγκες του γιου σας στο παρόν σε συνδυασμό με τις προσδοκίες του για το μέλλον.

Ο γιος σας αναλαμβάνει ενήλικους ρόλους στον εργασιακό στίβο και ταυτόχρονα έχει αναπτύξει σοβαρό κίνητρο για διαφορετικά πεδία δραστηριοτήτων. Είναι εργατικός, θέτει στόχους για το μέλλον του και επενδύει σε αυτούς με συνέπεια. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά διαμορφώνουν ένα προφίλ συγκροτημένου και ώριμου νεαρού ενήλικα.

Οι δυσκολίες που περιγράφετε αποτελούν προκλήσεις που θα τον οδηγήσουν στο να αποφασίσει αν η επαγγελματική επιλογή του είναι η κατάλληλη. Μέσα από τις θετικές και αρνητικές του εμπειρίες θα διαμορφώσει την άποψή του για τα τουριστικά επαγγέλματα. Συχνά σε νεαρή ηλικία φανταζόμαστε έναν επαγγελματικό χώρο εξιδανικεύοντας τις συνθήκες και χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τις ιδιαίτερες δυσκολίες του. Αυτή η δοκιμαστική περίοδος για τον γιο σας αποτελεί ένα πεδίο δοκιμής που του αποκαλύπτει με βιωματικό τρόπο και τα στοιχεία που αποτελούν μειονεκτήματα και δυσκολίες του επαγγέλματος.

Το επάγγελμα του μπάρμαν προσφέρεται για τη φαντασίωση του επικοινωνιακού στοιχείου, του στοιχείου της εξωστρέφειας και της διασκέδασης. Πέρα όμως από την εξιδανικευμένη φαντασίωση, προκειμένου να αποφασίσει κανείς αν του ταιριάζει το επάγγελμα, χρειάζεται να λάβει υπόψη του και άλλες διαστάσεις που σχετίζονται τόσο με τις απαιτήσεις της ίδιας της δουλειάς όσο και με τις απαιτήσεις σε επίπεδο συνεργασίας και συνύπαρξης με συναδέλφους και εργοδότες. Πιθανόν ο συγκεκριμένος τόπος εργασίας να μην είναι ο κατάλληλος για τον γιο σας με την έννοια ότι δεν του παρέχει ευκαιρίες για την εκμάθηση και εξάσκηση στη δουλειά που θα του άρεσε να κάνει στο μέλλον. Είναι πιθανόν δηλαδή να χρειάζεται να αναζητήσει άλλον τόπο εργασίας όπου θα μπορέσει σταδιακά να εξασκηθεί και να μάθει τη συγκεκριμένη δουλειά.

Από την άλλη, αυτό που μπορεί να χρειάζεται είναι ένα περιθώριο για προσαρμογή. Σε όποια καινούρια δουλειά και να απασχοληθεί κανείς, χρειάζεται να αφήσει ένα χρονικό περιθώριο μέχρι να κατανοήσει τις ιδιαίτερες συνθήκες και δυναμικές και να υιοθετήσει μια ευέλικτη στάση προσαρμογής. Δεν προσφέρονται βέβαια όλοι οι εργασιακοί χώροι σε αυτού του είδους την προσαρμογή.

Ο γιος σας θα κρίνει αν ο εργασιακός χώρος όπου ξεκίνησε να εργάζεται δημιουργεί συνθήκες στις οποίες να μπορεί να προσαρμοστεί έχοντας κατά νου τον απώτερο στόχο του στον τομέα των τουριστικών επαγγελμάτων. Ο ίδιος θα εκτιμήσει τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά και θα αξιολογήσει την σοβαρότητά τους. Αν κλίνει προς το να αφήσει τη δουλειά αυτή, βοηθήστε τον να δει ξεκάθαρα τα κίνητρά του. Θέλει να φύγει επειδή αισθάνεται ότι δε θα καταφέρει να προσαρμοστεί; Θυσιάζοντας με άλλα λόγια τους δικούς του μακροπρόθεσμους επαγγελματικούς στόχους στις αρνητικές αντιδράσεις και συμπεριφορές των άλλων; Με άλλα λόγια παραιτείται μπροστά στις δυσκολίες αντί να δώσει στον εαυτό του το περιθώριο για ευελιξία και προσαρμογή; Ή αντίθετα, αξιολογώντας τα υπέρ και τα κατά κρίνει ότι ο χώρος όπου βρίσκεται δεν μπορεί να του προσφέρει τις ευκαιρίες που χρειάζεται; Το πιθανότερο είναι, η μια μέρα να μην αποτελεί αρκετό διάστημα για να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα.

Με τον ίδιο τρόπο χρειάζεται κατά τη γνώμη μου να ιεραρχήσει και το ενδιαφέρον του για τα δύο διαφορετικά επαγγελματικά πεδία όπου επενδύει. Βοηθήστε τον να αξιολογήσει τις πιθανότητές του για μια επαγγελματική πορεία στο ποδόσφαιρο. Σκεφτείτε μαζί τρόπους με τους οποίους θα μπορέσει να συνδυάσει τα δύο. Η ζωή δε χρειάζεται κατά τη γνώμη μου να διαμορφώνεται από διαζευκτικές επιλογές του τύπου “ή το ένα ή το άλλο”, αλλά από εφικτούς και ρεαλιστικούς συνδυασμούς που εμπλουτίζουν τις εμπειρίες μας, τα σχέδιά μας και τις προσδοκίες μας. Δε χρειάζεται να αποφασίσει στην παρούσα φάση ο γιος σας τι θα ήθελε περισσότερο γιατί είναι ακόμα αρκετά νέος ώστε να μπορεί να διατηρεί ανοιχτά πεδία σε διαφορετικούς τομείς.

Υποστηρίξτε τον οικονομικά στον βαθμό που μπορείτε, τουλάχιστον για ένα διάστημα και μέχρι να πάρει την κατάλληλη για τον ίδιο απόφαση σχετικά με την επαγγελματική του αποκατάσταση.

Αν οι συνθήκες είναι ακραία αρνητικές στη δουλειά που μόλις ξεκίνησε, ας αναζητήσει κάτι άλλο που να του καλύπτει τα έξοδα, να είναι σχετικό με τα τουριστικά και να του επιτρέπει να ασχοληθεί και με το ποδόσφαιρο. Υποστηρίξτε τον συναισθηματικά, βοηθώντας τον να αξιολογήσει και να ιεραρχήσει τις συνθήκες, τις προσδοκίες και τις επιθυμίες του. Βοηθήστε τον και πρακτικά στον βαθμό που μπορείτε με το σκεπτικό ότι πολλές φορές στη ζωή χρειάζεται να στερηθούμε κάποια πράγματα επενδύοντας σε πιο μακροπρόθεσμους και σύνθετους στόχους.

Διαβάστε επίσης:

Φοβάμαι ότι η κόρη μου θα πληγωθεί ξανά από τη σχέση της και δεν ξέρω αν πρέπει να μιλήσω στον σύζυγό μου

Ευφροσύνη Αλεβίζου

Το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζουμε πρόβλημα συμπεριφοράς με την κόρη μου

Ευφροσύνη Αλεβίζου

Τι πρέπει να κάνω ώστε η έφηβη αδελφή μου να μην επηρεάζεται από το αγόρι της, χωρίς ωστόσο να χάσω την εμπιστοσύνη που μου έχει;

Ευφροσύνη Αλεβίζου

Τα παιδιά μου παίζουν συνέχεια με το PlayStation!

efiveia.gr

Τα παιδιά μου ολοένα και απομακρύνονται…

Ευφροσύνη Αλεβίζου

Τα έφηβα παιδιά μου τσακώνονται συνέχεια…

Ευφροσύνη Αλεβίζου

Αφήστε σχόλιο

WordPress PopUp Plugin
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com