- Κινητό και χρήση του μέσα στο σχολείο - 19 Σεπτεμβρίου 2024
- Χαμένα ταλέντα… - 10 Σεπτεμβρίου 2024
- Μπράβο σε όλα τα παιδιά! - 8 Ιουλίου 2024
Γράφει στο efiveia.gr η Δημοσιογράφος Μαρία Σκαμπαρδώνη
Δεν είμαι γονιός, αλλά δεν υπάρχει ωραιότερο πράγμα από έναν γονιό που είναι έτοιμος να σε αγκαλιάσει και να σε υποστηρίξει σε οτιδήποτε και να σου συμβαίνει.
Η επικοινωνία δεν είναι μόνο το υψηλότερο δείγμα δημοκρατίας και ελευθερίας, είναι πρωτίστως μία πράξη αγάπης μεταξύ δύο ανθρώπων οι οποίοι επιθυμούν δίχως κόντρες και αντιδικίες να συζητούν για τα προβλήματα που προκύπτουν στην πορεία της ζωής μας.
Για ποια ζητήματα πρέπει να συζητούν οι γονείς χωρίς ταμπού με τα παιδιά τους;
Για τη σωματική τους προστασία
Τα παιδιά μαθαίνουν πως οποιοσδήποτε τα πλησιάσει με πονηρές διαθέσεις ή ζητήσει να αγγίξει το σώμα τους με κακοποιητική διάθεση, πρέπει να το καταγγείλουν αμέσως. Δίχως ταμπού, φόβο για κοινωνική κατακραυγή ή οτιδήποτε άλλο. Ένας άνθρωπος που κακοποιεί σεξουαλικά, δεν έχει ελαφρυντικά και ούτε ενθαρρύνεται από τίποτα: ευθύνεται μόνο ο ίδιος.
Για την ασφάλειά τους στο Διαδίκτυο
Το Διαδίκτυο είναι πηγή γνώσης και πληροφοριών, αλλά και ένα μέσο που σε φέρνει καθημερινά με πολλούς και διάφορους κινδύνους. Τα παιδιά τόσο μικρότερης ηλικίας όσο και στην εφηβεία, μαθαίνουν να συζητούν με τους γονείς τους το οτιδήποτε περίεργο συναντήσουν στο χώρο του Διαδικτύου, μαθαίνουν να εμπιστεύονται και να μη φοβούνται.
Για το σεξ
Τα σεξουαλικά θέματα παραμένουν ταμπού σε μεγάλο κομμάτι της Ελληνικής κοινωνίας, με όλες τις αρνητικές συνέπειες που αυτό επιφέρει (αμβλώσεις, αφροδίσια νοσήματα, μοναξιά εφήβων με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό). Οι έφηβοι μαθαίνουν να αγαπούν το σώμα τους, πρέπει να ενημερωθούν για την πρόληψη και την αναγκαιότητα της ασφαλούς σεξουαλικής ζωής, βρίσκουν παρηγοριά και συναισθηματική στήριξη όταν αισθάνονται αποξενωμένοι. Το σεξ πρέπει να συζητιέται, ενώ κρίνεται ήσσονος σημασίας η σεξουαλική αγωγή στο σχολείο.
Για την…. περίοδο
Ίσως διαβαστεί περίεργα, αλλά τα περισσότερα κορίτσια δε γνωρίζουν πως στα 12 με 13 έτη θα εμφανίσουν την πρώτη τους περίοδο. Με αποτέλεσμα, να τρομοκρατούνται, να μην είναι συναισθηματικά έτοιμες ή να θεωρούν πως έχουν κάποιο παθολογικό σύμπτωμα. Η μητέρα πρέπει να ενημερώνει την έφηβη κόρη, ενώ και ο πατέρας που θεωρούταν παλαιότερα πως επειδή είναι άνδρας πρέπει να μένει εκτός, οφείλει να ενημερώνεται και εκείνος.
Για την εκπαίδευση
Μη σταματάτε να διαβεβαιώνετε τα παιδιά πως η είσοδος σε μία πολύφερνη σχολή δεν ισοδυναμεί απαραίτητα με την επιτυχία, ενώ δώστε σε κάθε παιδιά την ευκαιρία να εμβαθύνει στο μέσα του και να αναδείξει τα ταλέντα και την κλίση του. Δε χρειάζεται επιβολή, τιμωρία ή φωνές. Ο διάλογος όταν θεμελιωθεί από νωρίς, δίχως τρομοκρατία και την επιβολή του μεγαλύτερου στον πιο αδύναμο, θα δυναμώνει τις οικογενειακές σχέσεις και θα προστατέψει τα παιδιά δημιουργώντας τους αίσθημα ασφάλειας.