- Εφηβεία και ψυχική υγεία. Πώς μπορεί ο έφηβος να ανακτήσει την ψυχική του υγεία όταν αισθάνεται ότι έχει κλονιστεί; - 28 Νοεμβρίου 2024
- Εφηβεία και συναισθηματική ωριμότητα. Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι γονείς να την αποκτήσει το έφηβο παιδί; - 5 Νοεμβρίου 2024
- Εφηβεία και πλήξη! Είναι συχνό φαινόμενο η πλήξη στην εφηβεία και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί; - 17 Οκτωβρίου 2024
Γράφει στο efiveia.gr η Συνθετική Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας Αργυρώ Βουζβούρη
Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, το παιδί είναι όντως ευάλωτο σε προβλήματα ψυχικής υγείας και υπάρχει το ενδεχόμενο να κλονιστεί σοβαρά τόσο η ψυχική όσο και η σωματική του υγεία! Μάλιστα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 18% των παιδιών και των εφήβων στην χώρα μας πάσχει από κάποια ψυχική διαταραχή!!!!!
Πώς μπορεί λοιπόν ο έφηβος να ανακτήσει την ψυχική του υγεία για να αισθανθεί καλύτερα?
ΧΟΜΠΙ/ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ: Οι διασκεδαστικές δραστηριότητες είναι απαραίτητες για την ψυχική υγεία! Μέσω ενός χόμπι θα αναπτύξει την κοινωνικότητα του και θα βρει διέξοδο να αντιμετωπίσει όποιο δυσάρεστο συναίσθημα τον διακατέχει!
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ: Είναι πολύ σημαντικό το έφηβο παιδί να έχει τον δικό του προσωπικό χώρο μέσα στο σπίτι για να σκεφτεί, να επεξεργαστεί τα δικά του συναισθήματα και να ηρεμήσει!
ΟΙ ΦΙΛΟΙ: Φυσικά θα ενθαρρύνουν οι γονείς το παιδί να κάνει παρέες και να χτίζει υγιείς φιλίες που επιβάλλεται να γνωρίζουν και οι γονείς κι έτσι θα μπορούν να βρίσκονται στο σπίτι του καθενός παρακολουθώντας ταινίες, παίζοντας επιτραπέζια παιχνίδια γνώσεων και να κάνουν ό,τι τους ευχαριστεί!
ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ: Είναι απαραίτητες οι συζητήσεις με τους γονείς, καθώς μόνο με την υγιή συζήτηση το παιδί θα αισθανθεί καλύτερα κι ας διαφωνήσει με τους γονείς, θα γνωρίζει ότι πάντα οι γονείς του είναι δίπλα του και θα αισθάνεται την αγάπη και την αποδοχή!
Σε περίπτωση, που το παιδί αισθάνεται έντονη ψυχική δυσφορία και δεν μπορεί να διαχειριστεί τα αρνητικά συναισθήματα, κρίνεται απαραίτητο να απευθυνθεί σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας!
Ας μην ξεχνάμε ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 18% των παιδιών και των εφήβων αντιμετωπίζει κάποια ψυχική διαταραχή όπως η κατάθλιψη και οι διατροφικές διαταραχές και μάλιστα γνωστοποίησε ότι οι έφηβοι αργούν να λάβουν διάγνωση από ειδικό με αποτέλεσμα να καθυστερεί η θεραπεία τους και να μην ζουν μια ήρεμη ζωή!