Γράφει στο efiveia.gr η Συνθετική Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας Αργυρώ Βουζβούρη
Οι έφηβοι στη σημερινή εποχή καλούνται να έρθουν αντιμέτωποι με πρότυπα ομορφιάς που δεν είναι πάντα ρεαλιστικά και τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη μιας αρνητικής εικόνας σώματος μέσω της σύγκρισης! Σε αυτό το σημείο θέλω να τονίσω, ότι κάθε αγόρι και κορίτσι στην εφηβεία μπορεί να αναπτύξει αρνητική εικόνα για το σώμα του, ανεξάρτητα από το ύψος και το βάρος του!
Έτσι λοιπόν, αυτό που μπορούν να κάνουν οι γονείς είναι μέσα από τον διάλογο να ενθαρρύνουν το παιδί να αντιμετωπίζει τις αλλαγές στο σώμα του σαν κάτι φυσιολογικό και να του τονίζουν ότι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι περισσότεροι προβάλλουν έναν ψεύτικο «ιδανικό εαυτό» που σε καμία περίπτωση δεν ισχύει στην πραγματικότητα!
Επίσης, μπορούν να επικεντρωθούν στις δυνατότητες του σώματος κι όχι στο πώς φαίνεται και να τον ενθαρρύνουν να ξεκινήσει μια σωματική δραστηριότητα που τον ευχαριστεί για την ανάπτυξη της αυτό- εκτίμησής του!
Τέλος, οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν το παιδί τους, να αναπτύξει μια θετική εικόνα για το σώμα του, με το να του τονίζει, πόσο σημαντικό είναι και πόσο αποδεκτό είναι, έτσι ακριβώς όπως είναι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις κι αυτό φυσικά μπορεί να συμβεί όταν ο ίδιος ο γονέας έχει αποδεχτεί ολοκληρωτικά τον εαυτό του και μπορεί να δώσει απλόχερα τη στήριξη και την αποδοχή στο παιδί του!
Δεν είναι εύκολο στις μέρες αυτές που διανύουμε να έχει ένας έφηβος πλήρη αυτό- αποδοχή, όμως αξίζει τον κόπο γιατί μόνο έτσι θα ζει αυθεντικά!