efiveia.gr


Συναισθηματική υγεία

Εφηβεία και ερωτική απογοήτευση. Πώς μπορεί ο γονέας να στηρίξει το παιδί του σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή;

Εφηβεία και ερωτική απογοήτευση. Πώς μπορεί ο γονέας να στηρίξει το παιδί του σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή;

Γράφει στο efiveia.gr η Συνθετική Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας Αργυρώ Βουζβούρη

Η απόρριψη όταν βιώνεται είναι δύσκολη για όλους τους ανθρώπους ανεξαιρέτως ηλικίας! Ειδικότερα στην εφηβεία που είναι δύσκολη μεταβατική περίοδος, είναι ακόμη πιο σκληρή η απόρριψη!

Ένα παιδί που βρίσκεται στην εφηβεία, είναι δύσκολο να ερμηνεύσει τα συναισθήματά του και να αντιμετωπίσει την ερωτική απογοήτευση. Συνήθως δραματοποιεί την κατάσταση και βρίσκεται σε αδιέξοδο!

Η στήριξη λοιπόν της οικογένειας είναι το κλειδί για να αναπτύξει το παιδί την αυτοεκτίμησή του και να αρχίσει να αγαπάει περισσότερο τον εαυτό του! Έτσι λοιπόν, οι γονείς μπορούν να αφιερώσουν κάποιες στιγμές μέσα στην μέρα και μόλις αισθανθεί άνετα ο έφηβος. Ας ακούσουν προσεχτικά όσα έχει να τους πει, ας στηρίξουν τον θυμό, τον πόνο του και την απογοήτευση που ενδεχομένως αισθάνεται. Σε περίπτωση, που δεν επιθυμεί να επικοινωνήσει τα συναισθήματά του, ας μην τον κρίνουν κι ας μην τον επιπλήξουν. Αντίθετα, να τον ενθαρρύνουν να εκφραστεί σε ένα οικείο πρόσωπο με το οποίο αισθάνεται άνετα!

Επίσης, να μην απορρίπτουν και να μη μειώσουν αυτό που βιώνει με φράσεις όπως «οκ, δεν έγινε και κάτι, θα βρεις κάτι καλύτερο!» Τέτοια είδους σχόλια τον ηρεμούν επιφανειακά και κατά βάθος αισθάνεται μόνος! Ας προτιμήσουν, φράσεις όπως: «Γνωρίζω τι περνάς, κατανοώ ότι είναι δύσκολο όμως θα το περάσουμε μαζί»

Ακόμη, μπορούν οι γονείς, να τονώσουν την αυτοπεποίθησή του, τονίζοντας όλα τα θετικά του στοιχεία, αλλά και συμμετέχοντας σε δραστηριότητες μαζί του τις οποίες έχει επιλέξει αυτός!

Τέλος, οι γονείς καλό είναι να δείχνουν πολύ συχνά την αγάπη τους στον έφηβο και να τον αγκαλιάζουν ακόμη κι αν αυτός δυσανασχετεί με αυτό αφού όπως λέω συχνά στους θεραπευόμενούς μου, με την αγάπη ξεπερνιούνται όλα!

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΦΩΣ!!!

Διαβάστε επίσης:

Ψυχολογική στήριξη παιδιών σε καταστάσεις κρίσεων

efiveia.gr

Ψυχογενής βουλιμία: πώς να βοηθήσουμε το παιδί μας

efiveia.gr

Ψυχικές διαταραχές στην εφηβεία

Νικολέττα Γεωργίου

Χαμηλή αυτοεκτίμηση στον έφηβο. Ποιους τομείς χρειάζεται να προσέξουμε;

efiveia.gr

Χαμηλή αυτοεκτίμηση στην εφηβεία και ο ρόλος της οικογένειας στην αποκατάστασή της

Ευφροσύνη Αλεβίζου

Φόβοι και φοβίες

Ευφροσύνη Αλεβίζου

Αφήστε σχόλιο

WordPress PopUp Plugin
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com