efiveia.gr


Ερωτήματα αναγνωστών

Δεν συμφωνώ με τον τρόπο που ο σύζυγός μου αντιμετωπίζει τα παιδιά μας

Δεν συμφωνώ με τον τρόπο που ο σύζυγός μου αντιμετωπίζει τα παιδιά μας

Ερώτημα αναγνώστριας

Καλησπέρα σας. Θα ήθελα μια βοήθεια στη δύσκολη κατάσταση που περνάω. Είμαι παντρεμένη έχω 2 παιδιά. Έχω αρχίσει να δυσκολεύομαι στον τρόπο που ο άντρας μου αντιμετωπίζει τα παιδιά. Ενώ είναι καλός και δοτικός άνθρωπος, θέλει στο θέμα της κόρης που είναι μικρότερη να επιβάλλει την άποψή του για τις εξόδους της. Την αφήνει να βγαίνει 1 φορά την εβδομάδα… .σπάνια 2… και είναι αυστηρός στο θέμα αυτό. Εγώ είμαι πιο κοντά στα παιδιά και μου λέει ότι στρέφω τα παιδιά εναντίον του, ότι στο σπίτι υπάρχουν κανόνες και όποιος δεν τους ακολουθεί, μπορεί να φύγει. Δεν ξέρω πώς πρέπει να ενεργώ. Το ένστικτό μου, μου λέει να παραμείνω κοντά στα παιδιά και κυρίως στη μικρή που είναι στην εφηβεία. Ευτυχώς είναι πολύ καλό παιδί και έχουμε πολύ καλή σχέση… με εμπιστεύεται, μου μιλάει και με συμβουλεύεται. Εκείνος με την αυστηρότητα και την προσκόλλησή του σε συγκεκριμένες ιδέες, δεν αφουγκράζεται τα παιδιά και τα απομακρύνει. Είναι και τα δύο παιδιά πολύ καλά και συνεργάσιμα. Μπορείτε να μου δώσετε μια συμβουλή???


Η απάντηση της Δρ. Αναπτυξιακής Ψυχολογίας-Ψυχοθεραπεύτριας Ευφροσύνης Αλεβίζου

Περιγράφετε τον σύζυγό σας ως καλό και δοτικό άνθρωπο αυτές του όμως οι πολύ σημαντικές αρετές δεν φαίνεται να αξιοποιούνται στις οικογενειακές σας σχέσεις. Ταυτόχρονα λέτε ότι είναι αυστηρός και προσκολλημένος σε συγκεκριμένες ιδέες με αποτέλεσμα να απομακρύνει τα παιδιά. Θα μου ήταν χρήσιμο  να έχω περισσότερα και πιο συγκεκριμένα παραδείγματα της αυστηρότητάς του και των ιδεών στις οποίες αναφέρεστε. Αυτό θα με βοηθούσε να έχω μια πιο διευρυμένη εικόνα της οικογενειακής σας ζωής ώστε να κατανοήσω τους οικογενειακούς ρόλους και τους τρόπους με τους οποίους ο πατέρας καταπιέζει τα παιδιά και τα απομακρύνει. Πώς είναι ο σύζυγος στις εκδηλώσεις του; Τι τον κάνει δοτικό; Τι τον κάνει καταπιεστικό; Σε τι είδους θέματα εκτός των εξόδων προσπαθεί να επιβάλλει την άποψή του και τις ιδέες του και ποιες ακριβώς είναι αυτές οι ιδέες;

Πιστεύω πως, ως πρώτο βήμα στην εξεύρεση νέων ισορροπιών, θα πρέπει να πλησιάσετε πρώτα εσείς τον σύζυγό σας με στόχο να κατανοήσετε την οπτική του. Για ποιους λόγους επιβάλει περιορισμούς στις εξόδους της κόρης; Τι πιστεύει, τι τον ανησυχεί, τι τον φοβίζει και γιατί;  Συζητείστε ως ενήλικες, ως γονείς, ως μέλη ενός ζεύγους που έχουν αναλάβει το μεγάλωμα των παιδιών τους μαζί. Μην συζητήσετε ως αντίπαλοι που ο ένας προσπαθεί να επιβάλει την άποψή του στον άλλον ως σωστή. Δώστε στον σύζυγό σας να καταλάβει με ήρεμο τόνο, και όχι μέσα σε εχθρικό κλίμα, με ποιους τρόπους πιστεύετε ότι έχει απομακρύνει τα παιδιά σας. Προσπαθήστε να βρείτε μία μέση λύση στο θέμα των εξόδων της κόρης, ώστε να μην παρουσιάζεται ο ένας γονέας στον ρόλο του «καλού» και ο άλλος στον ρόλο του «κακού». Αυτή η παγίωση ρόλων στερεί από την κόρη σας την υποστήριξη και από τους δύο γονείς την οποία χρειάζεται και δικαιούται. Η ανοιχτή σχέση με την κόρη σας που περιγράφετε είναι η ασπίδα της απέναντι στις προκλήσεις της εφηβείας και είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι την έχετε κατακτήσει. Κατά την γνώμη μου, οφείλετε όμως ως γονέας να εξαντλήσετε τα περιθώρια προκειμένου να εμπλακεί και ο άλλος γονέας ισότιμα στην προσέγγιση του παιδιού.

Μέσα από την επαγγελματική μου εμπειρία έχω διαπιστώσει ότι δεν ωφελεί μακροπρόθεσμα τις οικογένειες η δημιουργία συμμαχιών όπου ο ένας από τους δύο γονείς αποκόβεται από την ανατροφή των παιδιών. Μήπως έχει συμβεί κάτι τέτοιο στην οικογένειά σας; Αν ναι, θα σας πρότεινα να επισκεφθείτε ψυχολόγο μαζί με τον σύζυγό σας. Ο ειδικός θα σας επισημάνει τα δυσλειτουργικά πρότυπα στην επικοινωνία σας και θα σας βοηθήσει να τα τροποποιήσετε ώστε να μπορέσετε να ξαναπλησιάσετε ο ένας τον άλλον και να ξαναμοιραστείτε τις δυσκολίες αλλά και τις χαρές του μεγαλώματος του μικρότερου παιδιού σας.

Με λίγα λόγια, στην παρούσα φάση, επικεντρώστε στην αποκατάσταση της δικής σας σχέσης και επικοινωνίας με τον σύντροφό σας. Αφού εξαντλήσετε τα περιθώρια για συνεννόηση με τον σύντροφό σας, τότε θα χρειαστεί να προσανατολιστείτε προς παρεμβάσεις που αφορούν την έφηβη κόρη.

Διαβάστε επίσης:

Τα έφηβα παιδιά μου τσακώνονται συνέχεια…

Ευφροσύνη Αλεβίζου

Ο γιος μου είναι αδιάφορος για το σχολείο και το διάβασμα, ενώ δε φαίνεται να έχει στόχους για το μέλλον του

efiveia.gr

“Ο έφηβος γιος μου δεν πηγαίνει όλες τις ώρες στο σχολείο και δε μου αρέσουν οι παρέες του”

efiveia.gr

Ο γιος μου πίνει και καπνίζει για “μαγκιά”

Χριστίνα Πολυδώρου

Η έφηβη κόρη μου δεν συμμορφώνεται με το προσυμφωνημένο ωράριο και καθυστερεί να γυρίσει στο σπίτι μετά από τις εξόδους της

Ευφροσύνη Αλεβίζου

“Η κόρη μου Α’ Λυκείου από άριστη μαθήτρια δεν διαβάζει, ενώ γκρινιάζει συνέχεια!”

Κλεονίκη Πανταζή

Αφήστε σχόλιο

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com