efiveia.gr
Μαθησιακές δυσκολίες

Τι είναι οι μαθησιακές δυσκολίες;

Γράφουν για το efiveia.gr οι ειδικοί από τα κέντρα Λογοθεραπείας Μαθητεία & Μαθητεία μεταγνώση

Πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια για τις ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ.

Τι είναι όμως οι Μαθησιακές Δυσκολίες και που οφείλονται;
Τα παιδιά παλαιότερα δεν είχαν Μαθησιακές Δυσκολίες;
Ποιες είναι οι επιπτώσεις τους στο παιδί μου;
Μαθησιακές Δυσκολίες έχουν μόνο τα παιδιά του δημοτικού ή μπορεί να έχει και το δικό μου παιδί που πάει γυμνάσιο ή και λύκειο;

Ερωτήσεις που μπορεί να απασχολούν τον κάθε γονιό και η σωστή απάντηση μπορεί να δοθεί από ειδικό παιδαγωγό ( ή και ψυχολόγο κάποιες φορές ) κατά περίπτωση.

Ωστόσο έρευνες που έχουν γίνει , δείχνουν ότι οι Μαθησιακές Δυσκολίες στο σύνολό τους μπορεί να οφείλονται σε ένα εύρος παραγόντων όπως είναι η ευφυΐα, η κληρονομικότητα, το μορφωτικό επίπεδο της οικογένειας που μεγαλώνει ένα παιδί , τα ερεθίσματα που δέχεται τόσο από το σπίτι όσο και από το σχολείο, τα κίνητρα που δίνονται σε ένα παιδί για μάθηση , ακόμα ακόμα και από τις επιδιώξεις του ίδιου του παιδαγωγικού συστήματος.

Τι είναι όμως οι Μαθησιακές Δυσκολίες;

Μαθησιακές Δυσκολίες λοιπόν είναι η μειωμένη απόδοση ενός παιδιού στις σχολικές δεξιότητες . Είδη μαθησιακών δυσκολιών είναι ή Δυσαριθμησία, Δυσγραφία, Δυσορθογραφία, Δυσκολία σε Μνημονικές Δεξιότητες, η Διάσπαση Προσοχής και πιο γνωστή απ’ όλες η Δυσλεξία (για την οποία κάποια αλλά φορά θα μιλήσουμε αναλυτικά).

Παλιότερα τα παιδιά δεν είχαν Μαθησιακές Δυσκολίες;

Όλες αυτές οι δυσκολίες υπήρχαν στα παιδιά ανέκαθεν. Δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά αν το ποσοστό των παιδιών με Μαθησιακές Δυσκολίες έχει αυξηθεί ή μειωθεί , διότι οι έρευνες που γινόντουσαν κατά το παρελθόν δεν είχαν την συχνότητα ή την αξιοπιστία των ερευνών σήμερα.

Επίσης, οι ειδικοί αναφέρουν στο efiveia.gr ότι σήμερα οι ίδιοι οι γονείς και το σχολείο δείχνουν περισσότερο ενδιαφέρον για τις δυσκολίες του παιδιού τους και προσπαθούν να το βοηθήσουν με Ειδική μαθησιακή Παρέμβαση. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ειδικότητες όπως αυτή του ειδικού παιδαγωγού , του παιδοψυχολόγου , του λογοθεραπευτή , του εργοθεραπευτή ήταν ελάχιστα διαδεδομένες.

Πότε όμως ξεκινούν οι Μαθησιακές Δυσκολίες;

Εμφανίζονται από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού και αν δεν υπάρξει έγκαιρή διάγνωση και αποκατάσταση μέσω παιδαγωγικής παρέμβασης εξακολουθούν να υπάρχουν σε όλα τα χρόνια της σχολικής ζωής ενός παιδιού ή να επηρεάζουν όλη την σχολική ζωή ενός παιδιού.

Πως όμως επηρεάζουν το παιδί οι Μαθησιακές Δυσκολίες ;

Το πιο εμφανές απ όλα είναι η απογοήτευση , που συχνά συνοδεύεται με την απόρριψη. Η προσπάθεια που ουσιαστικά δεν ανταμείβεται και πολλές φορές ούτε καν αναγνωρίζεται.

Όλοι θα έχετε στον νου σας κάποιο παιδί που να λέει στην μητέρα ή την δασκάλα του: «μα εγώ διάβαζα πέντε ώρες!!!» και η απάντηση είναι « δεν διάβαζες , χάζευες» και όμως αυτό το παιδί όντως διάβαζε.

Φανταστείτε ένα παιδί που εισπράττει αυτήν την απογοήτευση και τη έλλειψη εμπιστοσύνης από την ευαίσθητη ηλικία των παιδικών του χρόνων και ταυτόχρονα στιγματίζεται με την ταμπέλα του «κακού μαθητή », «του τεμπέλη» και συγκρίνεται από τον περίγυρο του με τα αδέρφια ή τους συμμαθητές τους που είναι άψογοι σε όλα!!

Το πιθανότερο είναι ότι αυτά τα συναισθήματα θα το συνοδεύουν αργότερα στην εφηβεία, όπου και θα εκδηλωθούν με τον πιο ακραίο τρόπο ανάλογο τον χαρακτήρα του παιδιού.

Κάποια παιδιά εκδηλώνουν επιθετικές τάσεις και πολύ θυμό , άλλα έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση , σταματούν την προσπάθεια με την δικαιολογία «μα ότι και αν κάνω είναι λάθος», αλλά πάλι κλείνονται στον εαυτό τους και εκδηλώνουν καταθλιπτικές τάσεις. Όλα αυτά τα συναισθήματα δεν επηρέαζαν μόνο τις σχολικές τους επιδόσεις , αλλά και άλλες πτυχές της ζωής τους όπως είναι η σχέση με τους γονείς και τα αδέρφια τους, την κοινωνικότητα τους, την σχέση με το άλλο φύλλο και αργότερα τις επιλογές τους στην δική τους ζωή.

Τι μπορεί να κάνει ένας γονιός;;;

Όταν εντοπίζει δυσκολίες στο παιδί του να απευθυνθεί σε έναν ειδικό , για να τον βοηθήσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του.

Ακόμα και ένα παιδί στην εφηβεία μπορεί να βοηθηθεί και να βελτιώσει όλα αυτά που κάνουν την ζωή του δύσκολή… απλά το πρώτο βήμα είναι να συνειδητοποιήσει ποια είναι αυτά …..

http://www.mathiteia-logotherapeia.gr/

Διαβάστε επίσης:

Τραυλισμός και Προφορικές Εξετάσεις

efiveia.gr

Τι είναι η ειδική αγωγή;

efiveia.gr

Συνδρομο Asperger και Εφηβεία

efiveia.gr

Πώς νιώθουν τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες;

efiveia.gr

Οι μαθησιακές δυσκολίες σχετίζονται με τη νοημοσύνη;

efiveia.gr

Μαθητές με ΔΕΠ/Υ και κατ’ οίκον εργασία: Η συμμετοχή της οικογένειας

Μαρία Γιουμούκη

Αφήστε σχόλιο

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com