- Μαθητές με ΔΕΠ/Υ και κατ’ οίκον εργασία: Η συμμετοχή της οικογένειας - 16 Οκτωβρίου 2020
- Η ΔΕΠ/Υ στην Εφηβεία: Χαρακτηριστικά και Συμβουλές στους γονείς - 16 Σεπτεμβρίου 2020
- Επαγγελματικές επιλογές εφήβωνμε Μαθησιακές Δυσκολίες - 17 Ιουλίου 2020
Γράφει στο efiveia.gr η Εκπαιδευτικός – Ειδική παιδαγωγός Μαρία Γιουμούκη
Οι μαθητές με ΔΕΠ/Υ αντιμετωπίζουν συχνά δυσκολίες με τις κατ’ οίκον εργασίες τους. Αυτά τα προβλήματα είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν, καθώς μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ακαδημαϊκή επίδοση ενός παιδιού. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι οι μαθητές με ΔΕΠ/Υ συχνά:
- ξεχνούν να καταγράψουν τις εργασίες για το σπίτι,
- ξεχνούν να φέρουν τα υλικά που χρειάζονται για να ολοκληρώσουν μια εργασία στην τάξη,
- αναβάλλουν την έναρξη της μελέτης στο σπίτι,
- τείνουν να μην επιμένουν ή να μην παραμένουν εστιασμένοι στις κατ’οίκον εργασίες,
- ολοκληρώνουν τις εργασίες τους με απρόσεκτο τρόπο,
- ξεχνούν να παραδώσουν εργασίες που έχουν ολοκληρωθεί.
Αυτά τα προβλήματα μπορεί να είναι το αποτέλεσμα των αδυναμιών της κατανόησης του προφορικού λόγου, της μνήμης ή των οργανωτικών ικανοτήτων. Ωστόσο, καθώς οι μαθητές μεγαλώνουν, τα προβλήματα στο σπίτι μπορεί να γίνουν πιο έντονα, αφού οι ανατιθέμενες εργασίες χαρακτηρίζονται από αύξηση της ποσότητας και της πολυπλοκότητας.
Είναι σημαντικό για όλους, αλλά κυρίως για τους μαθητές που δυσκολεύονται ακαδημαϊκά, η εργασία που ανατίθεται για το σπίτι να είναι συμβατή με τις ικανότητες του μαθητή. Δηλαδή, ο μαθητής θα πρέπει να είναι σε θέση να ολοκληρώνει τη μελέτη με υψηλό βαθμό ακριβείας. Επιπλέον, άλλες στρατηγικές που έχουν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στη βελτίωση του ποσοστού ολοκληρωμένων εργασιών στο σπίτι είναι:
- η γραφική αναπαράσταση των ολοκληρωμένων εργασιών,
- συνεταιριστικές ομάδες μελέτης,
- σχεδιασμός εκτέλεσης εργασιών και πώς να χρησιμοποιείται,
- η ανάθεση εργασιών να είναι ρεαλιστική και ως προς την δυσκολία αλλά και ως προς την ποσότητα.
Οι μαθητές που δυσκολεύονται να ολοκληρώσουν τις κατ’ οίκον εργασίες, συμπεριλαμβανομένων των μαθητών με ΔΕΠ/Υ ή μαθησιακές δυσκολίες, μπορεί να χρειάζονται πρόσθετη εκπαίδευση σε αυτές τις δεξιότητες, ώστε να φέρουν σε πέρας τα καθήκοντά τους. Για παράδειγμα, μια μελέτη που προέβλεπε τη συγκεκριμένη και σαφή διδασκαλία του πώς ολοκληρώνονται οι κατ’ οίκον εργασίες, δίδαξε πώς να:
- καταγράφουν με ακρίβεια μια εργασία,
- σχεδιάσουν πόσο χρόνο θα χρειαστούν για να ολοκληρώσουν μιαν εργασία,
- οργανώνουν τα υλικά τους,
- ξεκινούν και να ελέγχουν το έργο τους.
Οι μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες μπορούν να αποκτήσουν και να χρησιμοποιήσουν τις στρατηγικές που προάγουν την οργάνωση της εργασίας. Ομοίως, οι μαθητές με ΔΕΠ/Υ μπορούν να ωφεληθούν από παρόμοια επίπεδα καθοδηγούμενης πρακτικής. Οι μαθητές μπορούν επίσης να επωφεληθούν από γραφική αναπαράσταση της ολοκληρωμένης δουλειάς τους, καθώς η διαδικασία αυτή βοηθά στην αυτο-επίβλεψή τους.
Εκτός από τις παραπάνω στρατηγικές, οι μαθητές με ΔΕΠ/Υ μπορεί να χρειάζονται επίσης αυξημένη ενίσχυση (όπως η χρήση συστήματος ανταλλάξιμων πόντων ή “συμβόλαια” συμπεριφοράς) για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην ολοκλήρωση των κατ’ οίκον εργασιών.
Σε αυτό το πρόγραμμα, τονίζεται η συνεργασία μεταξύ σπιτιού και σχολείου, καθώς και η σημασία της παρακολούθησης της προόδου για να ελέγχεται η επίτευξη των στόχων.