efiveia.gr


Εκπαίδευση

Συμβουλές πριν από τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού

Μιλήσαμε με την Εκπαιδευτικό Έλενα Κοτελίδα προκειμένου να συμβουλεύσει τους μαθητές που μόλις τελείωσαν την Γ’ Λυκείου και πρόκειται να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους.

efiveia.gr: Βάσει της εμπειρίας σας τι θα συμβουλεύατε τα παιδιά να δηλώσουν στο μηχανογραφικό;

Έλενα Κοτελίδα: Αυτή είναι η απόλυτη ερώτηση των γονιών αυτές τις μέρες. Η απάντηση όμως δεν είναι καθόλου εύκολη.

Αν πατήσεις σε μια μηχανή αναζήτησης στο internet δύο απλές λέξεις «συμπλήρωση μηχανογραφικού», θα εμφανιστούν πάρα πολλά αποτελέσματα από ειδικούς (και μη). Αυτός ο τρόπος είναι η εύκολη λύση, όμως μήπως τελικά δεν είναι η πιο σωστή; Ό,τι διαβάζουμε δεν είναι πάντα έγκυρο, ούτε γραμμένο από ειδικούς. Όλοι μπορούμε να εκφράζουμε την άποψή μας και ειδικά στο διαδίκτυο, όμως για τόσο σημαντικά θέματα όπως το μέλλον του παιδιού μας, καλύτερα να απευθυνθούμε σε εξειδικευμένους φορείς και ανθρώπους.

Ξεκινήστε ρωτώντας τα παιδιά σας, το πιο απλό: «Τι θέλεις να γίνεις;» ή «πως φαντάζεσαι τον εαυτό σου σε 10 χρόνια;» Σίγουρα θα μπορούν να απαντήσουν αν θέλουν να εργάζονται σε γραφείο ή αν θέλουν να ταξιδεύουν, αν θέλουν να εργάζονται μόνοι ή αν προτιμούν την ομαδική εργασία. Στην περίπτωση που δυσκολεύονται να απαντήσουν γιατί ενδεχομένως δεν έχουν καταλήξει στο τι τους αρέσει, υπάρχουν πολλά τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού από τα οποία θα μπορούσαν να ξεκινήσουν και να πάρουν μία εικόνα για το τι τους ταιριάζει.

Το ιδανικό βέβαια είναι να γνωρίζουν τα παιδιά για όλες αυτές τις σχολές που υπάρχουν στο μηχανογραφικό. Τι πραγματεύονται, τι μαθήματα έχουν, ποιες είναι οι κατευθύνσεις, ποιες επιλογές έχουν αργότερα ως προς την μεταπτυχιακή εκπαίδευση, την υπάρχουσα τουλάχιστον κατάσταση στην αγορά εργασίας, τις οικονομικές απολαβές, τις προοπτικές ή ακόμα και τις δυσκολίες του επαγγέλματος. Εδώ μπορούν να βοηθήσουν φίλοι, γνωστοί, καθηγητές που έχουν σπουδάσει στην αντίστοιχη σχολή. Και το Internet όμως μπορεί με τη σειρά του να φανεί πολύ χρήσιμο. Μπαίνοντας στους ιστοχώρους κάθε σχολής, μπορούμε να δούμε το αντικείμενό της, τα μαθήματα που έχει, υποχρεωτικά και μη, τη διάρθρωση, την οργάνωση και πολλά άλλα ενδιαφέροντα, όμως καταλυτικά στην επιλογή του υποψηφίου.

Συμπερασματικά, αυτό που τονίζω πάντα είναι πως το πιο σημαντικό είναι τα παιδιά να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό με βάση αυτό που αγαπάνε, καθώς όπως έχει πει και ο Steve Jobs, “The only way to Great work is to Love what you Do!

Διαβάστε επίσης:

Διάβασμα και οργάνωση των εφήβων μετά τις διακοπές. Πως μπορούν να βοηθήσουν οι γονείς;

Μαρία Σκαρλάτου

Αναγνωρίζοντας την αναβλητικότητα στην εφηβεία: Ο φόβος της αποτυχίας

efiveia.gr

Πανελλαδικές εξετάσεις, η τελική φάση: Ο ενδεδειγμένος τρόπος ενίσχυσης της προσπάθειας των τελειόφοιτων μαθητών

Ανθή Σιδέρη

Τι δεν σου είπαν στο σχολείο για τον επαγγελματικό προσανατολισμό

efiveia.gr

Ο δάσκαλος που πιστεύει στους μαθητές του

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Σχολική αποτυχία

efiveia.gr

Αφήστε σχόλιο

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com