efiveia.gr
Internet & Social Media

Πώς οι διάσημοι επηρεάζουν τους εφήβους και γιατί αυτό είναι σημαντικό

Πώς οι διάσημοι επηρεάζουν τους εφήβους και γιατί αυτό είναι σημαντικό

Γράφει στο efiveia.gr η Ψυχολόγος Χριστίνα Πολυδώρου

Καλώς ή κακώς οι διάσημοι (τραγουδιστές, ηθοποιοί, youtubers, influensers) παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην άποψη που διαμορφώνουν οι έφηβοι για τον εαυτό τους αλλά και τον κόσμο γενικότερα. Λειτουργώντας ως πρότυπα ενδέχεται να έχουν θετική, αλλά και αρνητική επιρροή στους νέους.

Γι’ αυτό και οι έφηβοι χρειάζονται καθοδήγηση στο πώς να διαχειριστούν την επιρροή που έχει πάνω τους κάποιος διάσημος που τους αρέσει και παρακολουθούν. Οι γονείς αλλά και όσοι βρίσκονται κοντά τους καλό θα ήταν να έχουν μια εικόνα του τι βλέπουν και ακούν. Θα ήταν πολύ βοηθητικό με αφορμή κάποιον διάσημο που ο έφηβος ακολουθεί να ξεκινήστε μαζί του μια συζήτηση προάγοντας υγιείς προσωπικές επιλογές.

Η επιρροή των διασήμων στην εικόνα του σώματος

Η εικόνα εαυτού και κατ επέκταση η εικόνα που έχει ο καθένας για το σώμα του είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Ανάμεσα σε αυτούς συγκαταλέγονται και η οικογένεια, οι φίλοι, ο τόπος διαμονής και το κοινωνικό υπόβαθρο. Ωστόσο, ανάμεσα σε όλα αυτά η εικόνα των διασήμων παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο πώς βλέπουν οι έφηβοι το σώμα τους.

Οι περισσότεροι έφηβοι συγκρίνουν την εικόνα τους με αυτή των διασήμων  και πολύ συχνά δυσανασχετούν, βρίσκοντας τον εαυτό τους αποκρουστικό. Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αν σκεφτούμε ότι η εμφάνιση είναι από τα κύρια μελήματα των εφήβων.

Η σχέση των διασήμων με τις διατροφικές διαταραχές στους εφήβους

Και τι μας νοιάζει αν η εικόνα των διασήμων επηρεάζει την άποψη των εφήβων για το σώμα τους; Φυσικά και μας νοιάζει, γιατί η απογοήτευση των εφήβων που δεν καταφέρνουν να μοιάσουν στα είδωλά τους μπορεί να τους οδηγήσει σε ψυχικές διαταραχές, όπως διατροφικές διαταραχές, κατάθλιψη, χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Πολλά κορίτσια προσπαθούν να μοιάσουν στα αδύνατα μοντέλα που θαυμάζουν. Και δεν είναι λίγες οι φορές που τα ίδια τα μοντέλα ενθαρρύνουν αυτή τη συμπεριφορά δημοσιεύοντας τις εξαντλητικές δίαιτες που ισχυρίζονται ότι κάνουν ή διαφημίζοντας προϊόντα που μειώνουν την όρεξη. Αποτέλεσμα αυτού είναι κάποια από τα κορίτσια αυτά να εμφανίσουν συμπτώματα κάποιας διατροφικής διαταραχής.

Παρακολουθώντας τη ζωή των διασήμων οι έφηβοι συχνά καταλήγουν στην άποψη ότι μόνο αν είναι αδύνατοι είναι ελκυστικοί και έχουν αξία. Αυτή η άποψη είναι φυσικά εντελώς επιφανειακή, αποκαρδιωτική, ακόμα και επικίνδυνη αν ο έφηβος καταλήξει να εμφανίσει κάποια διατροφική διαταραχή.

Και δεν είναι μόνο τα κορίτσια που επηρεάζονται. Και τα αγόρια είναι συχνά ανικανοποίητα από την εικόνα τους και ενδέχεται να εμφανίσουν καταθλιπτικά συμπτώματα συγκρίνοντας τον εαυτό τους με διάσημους που θαυμάζουν. Και αυτή η δυσαρέσκεια για το σώμα τους τους οδηγεί σε εξάντληση του οργανισμού λόγω υπερβολικής άσκησης, την κατανάλωση αμφιβόλου ποιότητας προϊόντων και αναβολικών που τελικά επιβαρύνουν την υγεία τους.

Θετική επιρροή των διασήμων στην εικόνα του σώματος

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιοι διάσημοι που λατρεύουν οι έφηβοι οι οποίοι αποτελούν θετικά πρότυπα. Πολλοί παραδέχονται ότι οι φωτογραφίες τους που δημοσιεύονται έχουν υποστεί επεξεργασία δίνοντας στον κόσμο να καταλάβει ότι δεν πρόκειται για πραγματικές εικόνες που είναι ρεαλιστικό κάποιος να πετύχει στην πραγματικότητα. Μάλιστα υπάρχουν πλέον και κάποιοι που μιλούν ανοιχτά εναντίον των πλαστών εικόνων που πλασάρονται από τη βιομηχανία της μόδας και που θέτουν σε κίνδυνο τους νέους που προσπαθούν να τις προσεγγίσουν.

Ο ρόλος των διασήμων στην κατανάλωση ουσιών από τους εφήβους.

Οι διάσημοι επηρεάζουν όπως είπαμε τους εφήβους με πολλούς τρόπους. Όταν οι άνθρωποι που αποτελούν τα πρότυπα των εφήβων δημοσιεύουν φωτογραφίες που τους δείχνουν να πίνουν αλκοόλ και να καπνίζουν ή αφήνουν να εννοηθεί ότι κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών είναι σαν να “νομιμοποιούν” αυτές τις πράξεις. Και όχι μόνο αυτό, αλλά το κάνουν να φαίνεται και ελκυστικό και cool.

Συχνά οι έφηβοι θέλουν να μοιάσουν στους διάσημους που θαυμάζουν. Και είναι πολύ πιθανό βλέποντας το είδωλο τους να καπνίζει η να κάνει χρήση ναρκωτικών να παρακινηθούν να κάνουν το ίδιο.

Πέρα από αυτό, τραγούδια οι στίχοι των οποίων κάνουν αναφορά σε κατανάλωση αλκοόλ είναι δυνατόν να συμβάλουν στην κατανάλωση αλκοόλ από τους εφήβους. Αντίστοιχα, χαρακτήρες σειρών και ταινιών που καπνίζουν πολύ είναι δυνατό να παρακινήσουν τους εφήβους να καπνίσουν για να τους μοιάζουν.

Με άλλα λόγια η επιρροή των μέσων είναι πολύ πιθανό να ωθήσει τους εφήβους σε επικίνδυνες για αυτούς συμπεριφορές.

Η επιρροή των διασήμων στις διατροφικές συνήθειες των εφήβων

Οι διάσημοι επηρεάζουν τους εφήβους και στο κομμάτι της διατροφής.

Ανάλογα με το τι πρεσβεύουν οι άνθρωποι που οι έφηβοι χρησιμοποιούν ως πρότυπα, αυτό υιοθετούν και οι έφηβοι ως στάση ζωής και διατροφικών επιλογών. Αν τα πρότυπά τους τρέφονται με ανθυγιεινές τροφές, αυτές θα αποτελούν και επιλογές των εφήβων, γεγονός που επηρεάζει την σωματική και νοητική τους ανάπτυξη.

Και αυτό γιατί υπάρχει ισχυρός δεσμός μεταξύ διατροφής και ανάπτυξης. Τα αναπτυσσόμενο σώμα και εγκέφαλος των εφήβων επηρεάζεται αρνητικά από την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, λιπαρών και έτοιμων τροφών.

Βέβαια, υπάρχουν και οι θετικές επιρροές και σε αυτό το κομμάτι. Δεν είναι λίγοι πια οι διάσημοι που πρεσβεύουν την υγιεινή διατροφή και μέσα από αναρτήσεις τους παρακινούν τους νέους να υιοθετήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής που να περιλαμβάνει σωστή και ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με σωματική άσκηση.

Οι διάσημοι συμβάλουν στην ευαισθητοποίηση σε κάποια θέματα και τη μείωση του στίγματος.

Πολλοί διάσημοι μοιράζονται τις μάχες που έχουν δώσει με εθισμός και δύσκολες ψυχολογικές καταστάσεις. Αποτέλεσμα αυτού είναι να μειώνεται το στίγμα προς τους ανθρώπους που υποφέρουν με αντίστοιχες δυσκολίες και να αυξάνεται η γνώση των εφήβων γύρω από αυτά τα θέματα.

Έτσι οι έφηβοι βλέποντας τις δυσκολίες και γνωρίζοντας περισσότερα  αποφεύγουν να εμπλακούν και όσοι αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα βρίσκουν το θάρρος να αναζητήσουν τη βοήθεια που χρειάζονται.

Πώς να μιλήσετε στους εφήβους για την επιρροή των διασήμων

Ως γονείς θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε πράγματα που δημοσιεύουν οι άνθρωποι που το παιδί σας θαυμάζει προκειμένου να μιλήσετε μαζί του για διάφορα ευαίσθητα θέματα.

Έτσι, κάποιος επώνυμος που πάσχει από ανορεξία θα μπορούσε να σας δώσει την ευκαιρία να μιλήσετε μαζί του για την επικινδυνότητα της επιθυμίας του να είναι πολύ αδύνατος. Συζητήστε για την εικόνα του σώματος και εισάγετέ τον στην ιδέα του να παραμένει υγιής και σε φόρμα και να τρέφεται σωστά. Κάντε τη διάκριση μεταξύ του να είναι αδύνατος και να είναι υγιής..

Επιπλέον, ένας επώνυμος που πάσχει από κάποια ψυχική διαταραχή είναι πολύ καλή ευκαιρία για να μιλήσετε με τον έφηβο για το ότι άνθρωποι με τέτοιου είδους παθήσεις μπορούν να είναι εξίσου έξυπνοι και επιτυχημένοι με τους υπόλοιπους ανθρώπους.

Θα μπορούσατε επίσης να ρωτήσετε τον έφηβο τι είναι αυτό που θαυμάζει στους διάσημους που ακολουθεί. Ποιο χαρακτηριστικό τους είναι αυτό που ξεχωρίζει; Μήπως είναι η δημιουργικότητα, το πάθος, η αφοσίωση τους; Σε αυτά θα ήθελε να του μοιάσει; Τι συμπεραίνει βλέποντας τις δυσκολίες που πέρασαν και περνούν οι διάσημοι λόγω των καταστάσεων που έχουν περάσει (καταχρήσεις, ψυχικές διαταραχές κλπ);

Πολλοί έφηβοι δυσαρεστούνται όταν βλέπουν ότι κάποιος γνωστός που θαυμάζουν περνάει δυσκολίες. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή ώστε να εξηγήσετε στον έφηβο ότι οι σταρ -όπως και όλος ο κόσμος- έχουν τη δική τους ιστορία ζωής και θα πρέπει να θαυμάζει το κουράγιο και την ειλικρίνεια τους να μοιράζονται με τον κόσμο όσα περνούν. Εξάλλου η αυθεντικότητά τους είναι αυτό που τους κάνει δυνατούς και τους δίνει τη δυνατότητα να λάβουν υποστήριξη και αγάπη.  Έτσι μετατρέπετε το άτομο που είναι ήδη πρότυπο για τον έφηβο σε μοντέλο ειλικρίνειας και αυθεντικότητας.

Υπάρχουν και οι διάσημοι βέβαια που δεν κατορθώνουν να ανακάμψουν μετά από δυσκολίες που περνούν και κάθε τους νέα επιλογή κάνει την κατάσταση τους ακόμα χειρότερη. Τέτοιες περιπτώσεις σας δίνουν τη δυνατότητα να μιλήσετε με τον έφηβο για το πόσο σημαντικό είναι να μπορεί κάποιος να λαμβάνει σωστές αποφάσεις στη ζωή του αλλά και ότι όταν τα πράγματα ξεφεύγουν οι άνθρωποι θα πρέπει να λαμβάνουν την επαγγελματική βοήθεια που έχουν ανάγκη.

Στην τελική οι διάσημοι είναι και αυτοί άνθρωποι. Και κάνουν τις δικές τους επιλογές, έχουν τις δικές τους δυσκολίες και πρεσβεύουν ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής και σκέψης. Επειδή όμως βρίσκονται στη δημοσιότητα οι έφηβοι έχουν τη δυνατότητα να μάθουν μέσα από αυτούς και να πάρουν θετικά αλλά και αρνητικά μηνύματα. Εσείς οι γονείς τους είστε αυτοί που θα πρέπει να βοηθήσετε τους εφήβους να επεξεργαστούν την πληροφορία που λαμβάνουν και να τη χρησιμοποιήσουν με τέτοιο τρόπο ώστε να λάβουν ένα υγιές μήνυμα που θα τους πάει μπροστά στη ζωή τους.

Διαβάστε επίσης:

Υπερβολική χρήση υπολογιστή στους εφήβους

efiveia.gr

Τα παιδιά μου παίζουν συνέχεια με το PlayStation!

efiveia.gr

Τα κλειδιά για την ασφαλή πλοήγηση των παιδιών μας στο διαδίκτυο

efiveia.gr

Συμβουλές ελέγχου χρήσης του διαδικτύου

Αθηνά Μπερδεμπέ

Σε ποιες παγίδες μπορούν να εκτεθούν τα παιδιά μας στο διαδίκτυο;

efiveia.gr

Πώς μπορώ να προστατεύσω το παιδί μου από τους πειρασμούς του Διαδικτύου

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Αφήστε σχόλιο

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com