efiveia.gr
Internet & Social Media

Πώς μπορώ να προστατεύσω το παιδί μου από τους πειρασμούς του Διαδικτύου

Μαρία Σκαμπαρδώνη
Latest posts by Μαρία Σκαμπαρδώνη (see all)

Γράφει στο efiveia.gr η Δημοσιογράφος Μαρία Σκαμπαρδώνη

Τα παιδιά στο σύγχρονο κόσμο, αναλώνουν αρκετή ώρα από τη ζωή τους στο να δικτυώνονται σε έναν μαγευτικό και συνάμα επικίνδυνο κόσμο του Διαδικτύου. Οι κίνδυνοι είναι πολλοί και σίγουρα κανένας γονιός δεν μπορεί να είναι απαγορευτικός ως προς το παιδί και την επιθυμία του να χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο.

Όλο αυτό γεννάει λοιπόν το εξής ερώτημα: Πώς μπορώ να προστατεύσω το παιδί μου από τους πειρασμούς του Διαδικτύου;

Ας δούμε μερικές χρήσιμες συμβουλές τις οποίες μπορεί ένας γονιός ή και οποιοσδήποτε από εμάς να λάβει σοβαρά υπόψη του.

  • Μιλάμε στο παιδί και του εξηγούμε όλους τους πιθανούς κινδύνους που κυριαρχούν στο Διαδίκτυο. Το νουθετούμε να μην εμπιστεύεται εύκολα όποιον προσπαθήσει να το πλησιάσει σε αυτό.
  • Το να γίνουμε απαγορευτικοί δεν κάνει τόσο καλό όσο πιστεύεται. Αν απαγορεύσουμε σε ένα παιδί εντελώς τη χρήση διαδικτύου, εκείνο θα αντιδράσει περισσότερο με άξονα το θυμικό του και ίσως παρασυρθεί ευκολότερα σε λάθος αποφάσεις. Είμαστε δίπλα του και του εμπνέουμε την εμπιστοσύνη και όχι το φόβο. Το παιδί πρέπει να γνωρίζει πως ο γονιός είναι δίπλα του και σε ό,τι συναντήσει μέσα στο χώρο του Διαδικτύου, μπορεί άφοβα να έρθει και να τους μιλήσει.
  • Νουθετούμε το παιδί στο να μην ασκεί διαδικτυακό bullying και στο να μη δημοσιεύσει φωτογραφίες άλλων παιδιών ή προσώπων χωρίς τη γνώση και την άδειά τους.
  • Οι γονείς καλό είναι να μην αναρτούν φωτογραφίες των παιδιών τους, πόσο μάλλον όταν εκείνα δεν είναι ενήμερα και δεν έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους για κάτι τέτοιο. Όχι μόνο διότι και σύμφωνα με το νόμο δεν επιτρέπεται να αναρτάς φωτογραφίες του άλλου σε ένα δημόσιο προφίλ χωρίς την έγκρισή του, αλλά και γιατί δε νομίζω πως είναι ωραίο για τον οποιονδήποτε από εμάς να γίνεται θέαμα εν αγνοία του.
  • Συμβουλεύουμε το παιδί στο να μην αναφέρει όλα τα προσωπικά του στοιχεία στην προσωπική του σελίδα στο Facebook/Twitter ή οπουδήποτε αλλού.
  • Ενθαρρύνουμε το παιδί να ασχολείται με τον αθλητισμό και με άλλες δραστηριότητες, οι οποίες του προσφέρουν πολλά περισσότερα σε σωματικό, πνευματικό και ηθικό επίπεδο από τη διαρκή ενασχόληση με τον υπολογιστή.

Το Διαδίκτυο είναι σίγουρα ένας χώρος ο οποίος αν αξιοποιηθεί σωστά, μπορεί να βοηθήσει τον κάθε άνθρωπο να κοινωνικοποιηθεί και να εμπλουτίσει τις γνώσεις του. Και τα παιδιά οφείλουν να μάθουν να το χειρίζονται με προσοχή, σύνεση και μέτρο.

Διαβάστε επίσης:

Υπερβολική χρήση υπολογιστή στους εφήβους

efiveia.gr

Τα παιδιά μου παίζουν συνέχεια με το PlayStation!

efiveia.gr

Τα κλειδιά για την ασφαλή πλοήγηση των παιδιών μας στο διαδίκτυο

efiveia.gr

Συμβουλές ελέγχου χρήσης του διαδικτύου

Αθηνά Μπερδεμπέ

Σε ποιες παγίδες μπορούν να εκτεθούν τα παιδιά μας στο διαδίκτυο;

efiveia.gr

Πώς οι διάσημοι επηρεάζουν τους εφήβους και γιατί αυτό είναι σημαντικό

Χριστίνα Πολυδώρου

Αφήστε σχόλιο

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com