efiveia.gr


Σκέψεις

Ούτε 30 χρονών δε θα την αφήνω να βγαίνει!

Ούτε 30 χρονών δε θα την αφήνω να βγαίνει!
Μαρία Σκαμπαρδώνη
Latest posts by Μαρία Σκαμπαρδώνη (see all)

Γράφει στο efiveia.gr η Δημοσιογράφος Μαρία Σκαμπαρδώνη

Πάντοτε τα κορίτσια μάθαιναν να ζουν σε ένα καθεστώς αστυνόμευσης σε οτιδήποτε αφορούσε τη διασκέδαση και τη βόλτα έξω από το σπίτι, δηλαδή την κοινωνική τους ζωή.

Μεγάλωσα πάρα πολύ ελεύθερα, ποτέ μου δεν είχα περιορισμούς στο τι ώρα θα επιστρέψω στο σπίτι. Έβλεπα όμως από τις φίλες μου πόσο αγχωμένες ήταν σχετικά με αυτό το θέμα, έβλεπα πόσο περιορισμένες ήταν πολλές εξ αυτών στο θέμα της εξόδου. Έχω ακούσει γονείς, κυρίως πατέρες, να λένε πως «δε θα την αφήνω ούτε όταν φτάσει τριάντα χρονών να βγαίνει».

Θεωρούσα πως δεν ήταν τόσο ο φόβος της εγκληματικότητας ή του ότι είναι επικίνδυνο να γυρίσουν μία ώρα αργότερα στο σπίτι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο πολλές κοπέλες ειδικά, έμαθαν να περιορίζονται στο θέμα των εξόδων. Ήταν περισσότερο ο βαθύτερος φόβος ότι τα κορίτσια θα μπορούσαν να έχουν σεξουαλική ζωή, να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης, να αμαυρώσουν την εικόνα της οικογένειας στα μάτια της γειτονιάς όταν τις βλέπουν «να γυρίζουν». Ήταν ο φόβος των γονιών ότι τα κορίτσια θα μπλέξουν και πληγωθούν, περισσότερο από τον φόβο ότι θα πάθουν κάτι μήπως αργήσουν. Απλώς ο φόβος μήπως πάθουν κάτι είναι και μία κάλυψη του αρχικού και βαθύτερου φόβου.

Όλες τις προηγούμενες δεκαετίες, βλέπαμε μέσα από τις Ελληνικές ταινίες της δεκαετίας του ’50, του ’60, του ’70 την πίεση που δεχόταν η κοπέλα να είναι σεμνή, να ντύνεται και να καλύπτει κάθε μέρος του σώματός της, να περιορίζεται για να μη σπιλώσει με κανέναν τρόπο την τιμή της οικογένειας. Παρατηρούσαμε και την αυστηρότητα που εξαντλούσαν τα αρσενικά μέλη της οικογένειας, ειδικότερα ο πατέρας και ο αδελφός, οι οποίοι αναλάμβαναν την υπεράσπιση της τιμής, την αποκατάσταση της αδελφής – κόρης, περιόριζαν την ελευθερία και δαιμονοποιούσαν το ερωτικό/σεξουαλικό της μέρος ως κακό, ανήθικο ή κατώτερο. Δεν ανήκε η ίδια στον εαυτό της, οι άρρενες της οικογένειας αποφάσιζαν για τη ζωή και την έκφραση της σεξουαλικότητάς της.

Αυτό απέρρεε από τη γενικότερη αντίληψη της εποχής στην οποία η θηλυκή ύπαρξη δε θεωρούταν άξια σεβασμού και αυτοδύναμη, αλλά έπρεπε να υποτάσσεται και να ελέγχεται από τα αρσενικά κυρίως μέλη της οικογένειας. Η κοπέλα έφηβη μάθαινε πως η σεξουαλικότητά της είναι μιαρή, πως δεν της ανήκει.

Ποτέ κανείς όμως δεν αναφέρθηκε στο ότι οι άνδρες έχουν εξίσου χρέος να σέβονται τα όρια των άλλων, να μην προβαίνουν σε βία για απόκτηση σεξουαλικών ανταλλαγμάτων και απαιτήσεων. Γιατί ευθύνονται οι κοπέλες που θα γίνουν γυναίκες για τη βία που ενδεχομένως δεχθούν στη σκέψη του μεγαλύτερου μέρους της κοινωνίας. Αντί να καλλιεργείται ο σεβασμός και στα δύο φύλα με μία σεξουαλική διαπαιδαγώγηση η οποία θα έχει ως κέντρο το σεβασμό, τη αναγκαία αμοιβαιότητα και την αποφυγή της καταπίεσης και του εξαναγκασμού.

Οι περισσότεροι άνθρωποι στην Ελλάδα ακόμα δε θέλουν να υπάρξει σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία. Η οποία θα έπρεπε σταδιακά να ξεκινάει από την παιδική ηλικία με απλές εξηγήσεις, μέχρι να γίνεται εντονότερη και πιο αναλυτική στην εφηβεία, όπου θα μπορούσαν οι νέοι άνθρωποι να καλλιεργήσουν ιδανικά, ανοχή στη διαφορετικότητα, σεβασμό στα όρια του άλλου, γνώση του σώματός τους. Όπως και των κινδύνων που ελλοχεύουν στην υιοθέτηση μίας άτακτης σεξουαλικής συμπεριφοράς.

Και αναρωτιέμαι: πότε θα συμβεί επιτέλους και αυτό; Γιατί οι διδαχές που παίρνουμε στα παιδικά και τα εφηβικά μας χρόνια χτίζουν σε μεγάλο βαθμό τη στάση μας απέναντι στη ζωή. Πότε θα μάθουμε τα παιδιά και τους έφηβους/έφηβες πως το σώμα τους ανήκει στους ίδιους και πως δεν ευθύνονται τα ίδια αν κάποιος το παρενοχλήσει ή το παραβιάσει; Και πότε η γυναικεία ύπαρξη θα είναι αυτόνομη και δε θα κατηγορείται η ίδια για οτιδήποτε της συμβεί επειδή ξενύχτησε, βγήκε ή άργησε να επιστρέψει στο σπίτι;

Διαβάστε επίσης:

Συνάντηση με ένα λαμπρό μυαλό,το παιδί μας!

efiveia.gr

Ανταλλακτική οικονομία και Πανελλήνιες

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Ο δάσκαλος που πιστεύει στους μαθητές του

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Μερικά χρόνια πίσω σαν σήμερα

efiveia.gr

Μαμά, μεγάλωσέ με…

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Μητέρα, ένα πρόσωπο θεοποιημένο και εξιδανικευμένο

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Αφήστε σχόλιο

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com