efiveia.gr


Ερωτήματα αναγνωστών

“Ο έφηβος γιος μου μού λέει βαριές κουβέντες…”

Ερώτημα αναγνώστριας

Σας ευχαριστώ για το υπέροχο έργο που προσφέρετε.
Με έχει πικράνει πολύ ο δεκαεφτάχρονος γιος μου.

Κάνω τα πάντα για να τον ευχαριστήσω και μου συμπεριφέρεται άσχημα κάποιες φορές.
Μου ζήτησε να φέρει φίλους στο σπίτι να κοιμηθούν και να φύγω. Το έκανα για να περάσουν καλά. Το επόμενο πρωί θα έγραφε διαγώνισμα στη φυσική στο φροντιστήριο. Όταν πήρα τηλέφωνο για να επιστρέψω στο σπίτι μου είπε ότι νύσταζε και θα πήγαινε άλλη στιγμή. Γενικά δεν διαβάζει. Ξοδεύω κάθε μήνα 930 ευρώ για ιδιαίτερα και φροντιστήριο λόγω πανελλαδικών. Του είπα να πάρει τηλέφωνο τον καθηγητή του και να του εξηγήσει τους λόγους που δεν πήγε να γράψει. 

Εκνευρισμένος έκλεισε την πόρτα του και μου είπε θέλω να πεθάνεις μόνη σου! Κάτι που έχει ξαναπεί όταν εκνευρίζεται πάνω στον θυμό του.

Του είπα σε παρακαλώ μη μου λες τόσο πικρά λόγια. Και μου απαντάει θα μιλάω όπως θέλω! Και πήρε τα βιβλία του να διαβάσει σε φίλο του.

Να τονίσω ότι γενικά προσπαθώ όταν υπάρχει τεταμένη κατάσταση ή καυγάς απλά να αποχωρώ και να το συζητώ σε δεύτερο χρόνο. Προσπαθώ να του μάθω τον σεβασμό και να μη μιλάει άσχημα όταν είναι θυμωμένος, γιατί πάντα θα χάνει από δίπλα του φίλους και αγαπημένα πρόσωπα. Τη στιγμή που έφευγε, του είπα κλαίγοντας ότι δε θέλω να έρθει ούτε στον τάφο μου όταν πεθάνω.

Τόσο άσχημη συμπεριφορά σε τόση αγάπη και αδυναμία που του δίνω… γιατί??
Να προσθέσω ότι τον έχω μεγαλώσει μόνη μου με απόλυτη αφοσίωση και αγάπη.
Σας ευχαριστώ που με ακούσατε. Θα περιμένω τη συμβουλή σας.


Απαντά η Δρ Φοίβη Σπέη, Εργοθεραπεύτρια – Διδάκτωρ ψυχολογίας της υγείας

Αγαπητή αναγνώστρια,

Απαντώντας στο ερώτημά σας, να τονίσω αρχικά πως πολύ σωστά αποφεύγετε να συζητάτε όταν υπάρχει ένταση στην ατμόσφαιρα. Είναι καλύτερο οι σημαντικές συζητήσεις να γίνονται σε ήπιο κλίμα και με ήρεμη πνευματική κατάσταση.

Οι έφηβοι όσο και αν νομίζουν ότι έχουν πια μεγαλώσει, ό,τι κι αν λένε – σας χρειάζονται. Αποφύγετε να τους δίνετε τελεσίγραφα αν δεν μπορείτε να το πραγματοποιήσετε με βεβαιότητα και αποφύγετε να χρησιμοποιείτε την αγάπη ως διαπραγματευτικό εργαλείο. “Φεύγω αυτή τη στιγμή από μπροστά σου, αλλά όχι από τη ζωή σου και θα είμαι εδώ όταν θελήσεις να μιλήσεις” είναι μία χρήσιμη φράση που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όταν η ένταση έχει κλιμακωθεί.

Αν ο διαπληκτισμός έχει γίνει πολύ συναισθηματικός με έντονες κουβέντες, δοκιμάστε να εισάγετε ένα πρακτικό στοιχείο. Για παράδειγμα μπορείτε να πείτε “Τι ώρα είπες ότι θέλεις να βγεις;” Η συζήτηση για πρακτικά ζητήματα θα συμβάλλει στο να μειωθεί η ένταση.

Μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε το χιούμορ κατά τη διάρκεια ενός καυγά. Αν ουρλιάζετε ο ένας στον άλλο, το χιούμορ μπορεί να είναι ένα πολύ δυνατό εργαλείο αποκλιμάκωσης.

Κάποιες φορές αναπαράγουμε στη σχέση με το παιδί μας πράγματα που βιώσαμε οι ίδιοι ως παιδιά. Εάν αισθάνεστε ότι σας απορρίπτει ο έφηβός σας, ίσως τώρα είναι μια ευκαιρία να δουλέψετε λίγο πάνω στα συναισθήματα αυτά που βιώνετε.

Το σημαντικό σε κάθε περίπτωση είναι να μη φοβάστε το παιδί σας. Μην απομακρυνθείτε από κοντά του. Οι έφηβοι χρειάζονται τους γονείς τους, όπως και όταν ήταν παιδιά, απλά με διαφορετικούς τρόπους.

Διαβάστε επίσης:

Η κόρη μου τα τελευταία 2-3 χρόνια έχει πάρει αρκετά κιλά και παρ’ όλες τις προσπάθειές μου δεν έχει υπάρξει αποτέλεσμα

Κωνσταντίνα Κατσανά

Πώς να βοηθήσω τον έφηβο με Asperger να κάνει παρέες, φίλους, σχέση;

efiveia.gr

Τα παιδιά μου παίζουν συνέχεια με το PlayStation!

efiveia.gr

“Η κόρη μου αιθάνεται άσχημα γιατί έχει πάρει κάποια κιλά”

Κωνσταντίνα Κατσανά

Ο 16 χρονος γιος μου σταμάτησε το σχολείο και δεν ξέρω τι να κάνω…

Βασιλική Τσούτσου

Με προβληματίζει η μετάβαση της κόρης μου από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο

Ευφροσύνη Αλεβίζου

Αφήστε σχόλιο

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com