efiveia.gr


Συναισθηματική υγείαΦιλία, Σεξ & Σεξουαλικότητα

Έρωτας στην εφηβεία

Γράφει για το efiveia.gr η Κλ. Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια Κατερίνα Κοτσιφάκου, υπεύθυνη των Κέντρων ΠΑΙΔΟΘΕΡΜΗ

Η εφηβεία είναι μια περίοδος στη ζωή του παιδιού κατά την οποία επέρχονται πολλές αλλαγές, αφού περνά το άτομο από την παιδική στην ενήλικη φάση. Συνήθως σε αυτή τη χρονική στιγμή, όπου ο έφηβος γνωρίζει το σώμα του και κατακλύζεται από σεξουαλικές ορμές, μπορεί να έχει και ολοκληρωμένες ή όχι ερωτικές επαφές.

Ο ερωτευμένος έφηβος ενθουσιάζεται και παθιάζεται. Νιώθει μια τεράστια ψυχική ευφορία και αναζητά όλο και περισσότερο χρόνο μαζί με τον/τη σύντροφό του/της. Η φάση αυτή είναι εξαιρετικά ουσιαστική για τον ίδιο που τη βιώνει ενώ και οι γονείς θα πρέπει να το χειριστούν πολύ προσεκτικά.

Σε καμία περίπτωση δεν επιπλήττουμε τον έφηβο για την επιλογή του. Οφείλουμε να είμαστε κοντά του και να τον ακούμε σε ό,τι έχει να μας πει. Άλλωστε στην έναρξη της ερωτικής του ζωής μπορούμε να δούμε και αρκετά στοιχεία της προσωπικότητάς του όπως αυτή έχει δομηθεί και από τα πρότυπα με τα οποία μεγάλωσε.

Πολύ σημαντικό είναι να ενημερώσουμε διακριτικά τον έφηβο χωρίς να τον φοβίσουμε. Οφείλουμε πρωτίστως να του δώσουμε πληροφορίες για τη φυσιολογία της ερωτικής πράξης˙ πληροφορίες δηλαδή που δύσκολα θα τις πάρει από άλλους συνομήλικους του ή από άλλα κέντρα ενημέρωσης. Μιλάμε στον έφηβο με τρόπο ρεαλιστικό και συνάμα με σεβασμό για την έναρξη της ερωτικής του ζωής.

Ο έφηβος δεν είναι παιδί πλέον. Ελκύει και ελκύεται από άλλους ανθρώπους και θέλει να δοκιμάσει την εγγύτητα με αυτούς. Όμορφες στιγμές, μοναδικά συναισθήματα που πρέπει να υπογραμμίσουμε τη σπουδαιότητά τους και να του δείξουμε πως κάποτε τα βιώσαμε και οι ίδιοι ως κάτι ιδιαίτερο.

Παρόλα αυτά και αναγνωρίζοντας την πληροφόρηση που ο έφηβος ήδη έχει από τους συνομηλίκους και το διαδίκτυο, δε θα πρέπει να αμελήσουμε να του μεταδώσουμε ποιοτικές πρακτικές πληροφορίες. Μιλάμε ανοιχτά για το στρες της «πρώτης φοράς», για τον ενδεχόμενο πόνο κατά τη διείσδυση του πέους στα κορίτσια καθώς και για την πρόωρη εκσπερμάτιση στα αγόρια. Αδέξιες κινήσεις, απότομες αντιδράσεις δηλώνουμε πως μπορεί να προκληθούν. Υπερτονίζουμε τη διπλή σημασία της αντισύλληψης με προφυλακτικό για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα αλλά και του αντισυλληπτικού, πάντα υπό τη συμβουλή γυναικολόγου, για τα κορίτσια ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ωστόσο, ως γονείς ή συγγενείς του εφήβου πως θα πρέπει να κάνουμε σαφές πως η ερωτική πράξη δεν είναι ούτε προϊόν μιμητισμού «το έχουν κάνει όλοι», αλλά ούτε και πίεσης «ή το κάνουμε ή χωρίζουμε». Ο έρωτας είναι υπέροχος όταν μοιράζεται και βιώνεται εξίσου και από τους δύο και γίνεται υπό την σκέπη ωραίων συναισθημάτων.

Ο έρωτας όμως κρύβει και μια απομυθοποίηση και απογοήτευση. Ο κόσμος του εφήβου καταρρέει και βυθίζεται στη θλίψη του, αποσύρεται και απομονώνεται. Του επιτρέπουμε να το ζήσει. Του δίνουμε το χώρο και τον χρόνο που χρειάζεται. Σε καμία περίπτωση δεν κατηγορούμε ή νουθετούμε με φράσεις «καλά να πάθεις» ή «στα έλεγα εγώ…». Είμαστε στο πλάι του για να τον ακούσουμε, να τον στηρίξουμε και να τον ενθαρρύνουμε ενώ δεν ξεχνάμε ποτέ πως ο νέος άνθρωπος εισάγεται σταδιακά στον κόσμο των ενηλίκων, στο δικό μας κόσμο που μπορεί να είναι την ίδια στιγμή γοητευτικός και σκληρός, παράλογος και συναρπαστικός και αυτά θα του τα δείξουμε εμείς.

Διαβάστε επίσης:

Ψυχολογική στήριξη παιδιών σε καταστάσεις κρίσεων

efiveia.gr

Ψυχογενής βουλιμία: πώς να βοηθήσουμε το παιδί μας

efiveia.gr

Ψυχικές διαταραχές στην εφηβεία

Νικολέττα Γεωργίου

Χαμηλή αυτοεκτίμηση στον έφηβο. Ποιους τομείς χρειάζεται να προσέξουμε;

efiveia.gr

Χαμηλή αυτοεκτίμηση στην εφηβεία και ο ρόλος της οικογένειας στην αποκατάστασή της

Ευφροσύνη Αλεβίζου

Φόβοι και φοβίες

Ευφροσύνη Αλεβίζου

Αφήστε σχόλιο

WordPress PopUp Plugin
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com