- Εφηβεία και ψυχική υγεία. Πώς μπορεί ο έφηβος να ανακτήσει την ψυχική του υγεία όταν αισθάνεται ότι έχει κλονιστεί; - 28 Νοεμβρίου 2024
- Εφηβεία και συναισθηματική ωριμότητα. Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι γονείς να την αποκτήσει το έφηβο παιδί; - 5 Νοεμβρίου 2024
- Εφηβεία και πλήξη! Είναι συχνό φαινόμενο η πλήξη στην εφηβεία και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί; - 17 Οκτωβρίου 2024
Γράφει στο efiveia.gr η Συνθετική Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας Αργυρώ Βουζβούρη
Η εφηβεία ως γνωστόν είναι η περίοδος κατά την οποία το παιδί έρχεται αντιμέτωπο με καταιγισμό αλλαγών, γνωσιακών, βιολογικών και συναισθηματικών και φυσικά καλείται να αντιμετωπίσει μια σημαντική πρόκληση: το πέρασμα από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση και την συναισθηματική ωριμότητα!
Η εφηβεία λοιπόν είναι μια σημαντική ευκαιρία για να μάθουν και το παιδί και οι γονείς να συζητούν κι ας διαφωνούν, να ακούει ο ένας τον άλλο χωρίς επικριτική στάση, να εκφράζονται ανοιχτά και χωρίς να φοβούνται ότι θα παρεξηγηθούν για τα συναισθήματά τους!
Ο έφηβος από την παιδική του ηλικία καλό είναι να γνωρίζει ότι μεγαλώνει σε ένα οικογενειακό περιβάλλον που δεν αποσιωπούν τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους οι σημαντικοί του άνθρωποι κι ότι τα αναγνωρίζουν χωρίς να αισθάνονται δυσάρεστα, καθώς σημαντική προϋπόθεση για να αποκτήσει το παιδί συναισθηματική ωριμότητα είναι η αναγνώριση όλων των συναισθημάτων του!
Οι γονείς είναι αυτοί που συντελούν σημαντικά στη συναισθηματική ωριμότητα του εφήβου, αφού μπορούν σε μεγάλο βαθμό να κατανοήσουν συμπεριφορές και συναισθήματα που επικρατούν κατά τη διάρκεια της εφηβείας, καθώς είναι μια περίοδος που την έχουν βιώσει οι ίδιοι και θυμούνται πώς ήταν αυτοί ως έφηβοι, οπότε κρίνεται σημαντικό να είναι υπομονετικοί και με κατανόηση απέναντι στα δύσκολα συναισθήματα του παιδιού!
Επίσης, είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να ζητούν συγγνώμη και να παραδέχονται τα λάθη τους, καθώς μόνο με αυτόn τον τρόπο θα πάψει ο έφηβος να αισθάνεται ενοχές για τα λάθη του και θα σταματήσει να θεωρεί τα λάθη μια αποτυχία ή μια σημαντική απόρριψη!
Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι όλα τα συναισθήματα είναι σημαντικά και όλα είναι απαραίτητο να τα αγκαλιάζουμε. Μόνο έτσι θα βοηθήσουμε τα παιδιά να αποκτήσουν αυτοεκτίμηση και συναισθηματική ωρίμανση!