Γράφει για το efiveia.gr η ψυχολόγος Αγγελική Καλαντζοπούλου
Οι Έλληνες σε πλειοψηφία, σύμφωνα με έρευνες, ξεκινούν το τσιγάρο μεταξύ των 15 με 18 χρόνων, δηλαδή στην περίοδο της εφηβείας. Άλλοι από «μαγκιά», άλλοι από μιμητισμό αφού κάπνιζαν όλοι στην παρέα, άλλοι από αντίδραση, άλλοι από περιέργεια.
Όπως και να έχει, η ηλικία αυτή είναι πολύ τρυφερή για να ξεκινήσει κάποιος το τσιγάρο, καθώς πολύ εύκολα μπορεί να γίνει μια συνήθεια και να προκληθεί εθισμός.
Το τσιγάρο θεωρείται μια από τις επιτρεπόμενες πλην όμως πολύ εθιστικές ουσίες. Οι γονείς καλό είναι να ενημερώνουν τα παιδιά τους σχετικά με τους λόγους για τους οποίους δεν ενδείκνυται στην ηλικία τους.
Στην εφηβεία, που το παιδί αισθάνεται νέο, υγιές και παντοδύναμο, το πιθανότερο είναι να του φαντάζουν μακρινές οι συνέπειες που αφορούν ασθένειες, όπως ο καρκίνος και η καρδιακή προσβολή. Νιώθουν ότι δεν τους αφορούν.
Γι’ αυτό το λόγο, καλό θα ήταν να ρίξετε το βάρος σε πιο προσιτά σε εκείνο επιχειρήματα: δυσοσμία, κίτρινα δόντια, μυρωδιά στα μαλλιά και στα ρούχα, βήχα, και κόπωση, σημαντική μείωση της σωματικής αντοχής, σταδιακή επιβάρυνση της υγείας.
Αν αντιληφθείτε ότι το παιδί σας καπνίζει, προσπαθήστε να αντιδράσετε ψύχραιμα. Οι διαταγές και οι απειλές το πιθανότερο είναι να μην εισακουστούν. Εξηγήστε του με ήρεμο τρόπο! Εκβιασμοί όπως «αν σε πιάσω να καπνίζεις θα γίνει…..» ή «θα τιμωρηθείς…» ίσως φέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα λόγω της γνωστής γι’ αυτήν την ηλικία επανάστασης και αντίδρασης.
Επίσης, η κυρία Καλαντζοπούλου τονίζει μέσω του efiveia.gr ότι στην περίπτωση που είστε και εσείς καπνιστές, χρειάζεται να είστε και οι ίδιοι προσεκτικοί! Ίσως χρειάζεται να καπνίζετε διακριτικά, αν όχι καθόλου. Προτιμήστε εξωτερικούς χώρους ή και ώρες που δεν θα σας βλέπει! Αν για εσάς το τσιγάρο είναι απόλαυση, θα είναι πιο δύσκολο να πείσετε το παιδί να μην καπνίσει. Γίνετε πρότυπο ή «καλό» παράδειγμα για το παιδί σας. Μιλήστε του για την δική σας εμπειρία και απόφαση να καπνίζετε.
Η έμπρακτη συμπαράσταση και η κατανόησή σας θα βοηθήσουν το παιδί να διακόψει το κάπνισμα. Σε πολλές περιπτώσεις ο έφηβος δεν είναι και πολύ πρόθυμος να κόψει το τσιγάρο. Συζητήστε μαζί του σχετικά με τους λόγους που θέλει να καπνίζει και προσπαθήστε να αντιπαραθέσετε επιχειρήματα. Αποφασίστε μαζί του ένα όριο (αριθμό τσιγάρων, πότε θα καπνίζει κ.α), ανάλογα με το τι αισθάνεστε ότι είναι «ανεκτό» για εσάς! Είναι προτιμότερο να γνωρίζετε τι κάνει, παρά να μπαίνει στη διαδικασία να σας κρυφτεί.
Στην περίπτωση που αντιμετωπίζετε κάποια δυσκολία στη διαχείριση, απευθυνθείτε για βοήθεια σε κάποιο ειδικό (γιατρό ή ψυχολόγο).