- “Η έφηβη κόρη μου προτιμά να βγαίνει έξω μόνη της και μάς μιλά εριστικά” - 4 Ιουνίου 2021
- Τα πρότυπα στην εφηβεία. Πώς τα αντιμετωπίζουν οι γονείς, ώστε αφενός να μην αφήσουν το παιδί τους να παρασυρθεί, αφετέρου να μη βρεθούν “απέναντί” του; - 18 Ιανουαρίου 2021
- Όταν δεν συμφωνούν μεταξύ τους οι γονείς, θα πρέπει να παραμένουν στον γάμο για χάρη των παιδιών; - 18 Δεκεμβρίου 2020
“Έχω μια κόρη 13 και στη δευτέρα γυμνασίου. Από την ημέρα που πήγε στο γυμνάσιο, άλλαξε εντελώς, σαν να έχω άλλο παιδί στο σπίτι!! Εφηβεία, νεύρα, θυμός!!! Συζητήσεις κάθε μέρα για τα ίδια και τα ίδια…. Το μόνο που θέλει να είναι όλη μέρα στο facebook. Πέρυσι όλο τον χειμώνα μαλώναμε συνέχεια γιατί δεν ήθελε να διαβάσει. Την πήρα με το καλό, την έβαλα τιμωρίες, της πήρα το λάπτοπ, τίποτα. Τα ίδια και τα ίδια….
Ναι, ξέρω, είναι η εφηβεία, είναι η συζήτηση, αλλά νομίζω τα έχω κάνει όλα…. Της εξηγώ, μου λέει έχεις δίκιο, αγκαλιαζόμαστε και την άλλη μέρα τα ίδια!!!
Όταν πρωτοπήγε γυμνάσιο, μου είπε ότι μια φίλη της στο facebook την θέλει και ότι μπορεί και στην ίδια να μην της αρέσουν τα αγόρια, αλλά τα κορίτσια!!! Φέτος στην δευτέρα γυμνασίου μου λέει «ααα μαμά τελικά μπορεί να μου αρέσουν και τα αγόρια αλλά και τα κορίτσια!!» Φυσικά δεν την μάλωσα, το συζήτησα και της εξήγησα ότι είναι μικρή και δεν μπορεί να ξέρει ακόμη τι θέλει…
Τις παρέες της φροντίζω να τις φέρνω στο σπίτι για να τις γνωρίζω. Έχει μια φίλη που δεν είναι ό,τι καλύτερο και ενώ το ξέρει, συνεχίζει να κάνει παρέα μαζί της. Όταν είναι με άλλες φίλες, κάθονται και θάβουν την συγκεκριμένη, αλλά μετά βγαίνουν μαζί της και είναι αγκαλιές και φιλιά. Μου λέει ότι δεν γίνεται να ξεκόψει μαζί της γιατί δεν θα την κάνουν μετά παρέα….
Το ξέρω ότι είναι στην εφηβεία, αλλά προσπαθώ κάθε μέρα να μιλάμε ήρεμα και φυσικά καταλήγουμε στο να φωνάζει συνέχεια…”
Απαντά η Ψυχολόγος Βασιλική Τσούτσου
Η εφηβεία είναι η περίοδος των πιο έντονων εσωτερικών συγκρούσεων στα παιδιά. Από την μία αποχαιρετούν την παιδικότητα και την ανεμελιά και από την άλλη χαιρετίζουν την ενήλικη ζωή. Έχουν εσωτερικές αναζητήσεις για το ποιοι είναι, τι τους ενδιαφέρει, ποιοι είναι οι φίλοι τους και γενικά προσπαθούν να αυτοπροσδιοριστούν.
Οι φίλοι είναι απαραίτητοι σε αυτή την περίοδο, γιατί βοηθούν τον έφηβο να προσδιορίσει τον εαυτό του σε σχέση με τους άλλους και να ικανοποιήσει την ανάγκη να ανήκει σε μια ομάδα. Η αποδοχή από τα μέλη της ομάδας είναι κάτι πολύ σημαντικό για τον έφηβο, και για αυτό το λόγο επιλέγει να ακολουθήσει τις συνήθειες της ομάδας. Όπως αναφέρετε, η κόρη σας κάνει παρέα με ένα κορίτσι που ενώ δεν την προτιμά, νιώθει πως αν την απορρίψει θα απορριφθεί ταυτόχρονα και από την ευρύτερη παρέα. Επομένως, προκειμένου να μην χάσει τις φίλες της “ανέχεται” την συντροφιά της άλλης κοπέλας.
Επίσης, η σεξουαλική ταυτότητα είναι ένα θέμα προς αναζήτηση στον έφηβο. Στην ηλικία των 13 ετών οι έφηβοι ξεκινούν να αποκτούν σεξουαλικό προσανατολισμό. Ωστόσο, περνούν αρκετές φάσεις έως ότου καταλήξουν σε κάτι σταθερό ως προς το συγκεκριμένο θέμα. Σε όλη αυτή την περίοδο είναι σημαντική η στάση των γονέων. Ο ανοιχτός διάλογος και η ήρεμη αντιμετώπιση των καταστάσεων είναι τα πιο σημαντικά στοιχεία για την δόμηση μιας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ του εφήβου και των γονέων, και κυρίως του γονέα του ίδιου φύλου.
Ο γονιός θα βοηθήσει πολύ τον έφηβο σε αυτή την αναζήτηση, αν του δείξει απεριόριστη αποδοχή και σεβασμό προς τις επιλογές του, ακόμα και αν αυτές είναι παροδικές και εφήμερες.
Με εκτίμηση,
Βασιλική Τσούτσου
Ψυχολόγος.
M.Sc. Παιδαγωγική Ψυχολογία