efiveia.gr
Συμπεριφορά

Έφηβοι και ναρκωτικά

Έφηβοι και ναρκωτικά
Μαρία Σκαμπαρδώνη
Latest posts by Μαρία Σκαμπαρδώνη (see all)

Γράφει στο efiveia.gr η Δημοσιογράφος Μαρία Σκαμπαρδώνη

Η εφηβεία είναι η περίοδος της αμφισβήτησης, του περάσματος από την παιδικότητα στην ενήλικη ζωή, της δημιουργίας μίας προσωπικότητας ώριμης μέσα από την εξερεύνηση και την εναντιωματικότητα.

Ο κίνδυνος των ναρκωτικών είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές της εφηβείας, κυρίως, διότι προσπαθούν να προσεγγίσουν εφηβικές ψυχές που βρίσκονται σε μία διαδικασία ανακάλυψης εαυτού και επειδή παρουσιάζονται αρχικά ως “σωτήρες” που θα βοηθήσουν τον έφηβο να βελτιώσει τη ζωή του.

Οι έφηβοι βρίσκονται σε μία χρονική περίοδο όπου προσπαθούν να δημιουργήσουν μία καινούργια αντίληψη της πραγματικότητας, αντιδρώντας στα κυρίαρχα κοινωνικά πρότυπα και πεποιθήσεις.

Οι νέοι έχουν πάντα την ανάγκη να εντάσσονται σε καινούργιες ομάδες ανθρώπων, ειδικότερα σε εποχές όπου οι ίδιοι οι γονείς τους δεν είναι ουσιαστικά απασχολημένοι μαζί τους, επειδή επιδίδονται καθημερινά στον αγώνα της οικονομικής επιβίωσης και του βιοπορισμού.

Τα σύγχρονα εμπορικά μουσικά ακούσματα, επιπροσθέτως, περνούν το μήνυμα μίας συμπεριφοράς αναρχικής, εξιδανικεύοντας το εύκολο κέρδος και την επιτυχία με εύκολο τρόπο χωρίς ουσιαστική προσπάθεια. Όλη αυτή η κυρίαρχη μουσική πραγματικότητα, περνάει το μήνυμα στα νέα παιδιά ότι η εύκολη επιτυχία και με κάθε τρόπο είναι το ζητούμενο και το κυρίαρχο ζήτημα της ζωής.

Οι έφηβοι έχουν ανάγκη τη συναναστροφή με άτομα της ηλικίας τους, αλλά οφείλουν παράλληλα να είναι ενημερωμένα χωρίς ωραιοποιήσεις, στρογγυλοποιήσεις και ταμπού για σύγχρονα ακανθώδη προβλήματα της καθημερινότητας.

Οφείλουν οι γονείς χωρίς να καλλιεργούν τον φόβο, την αίσθηση πως ο διάλογος για αυτά τα θέματα είναι κάτι απαγορευμένο και ταμπού, να ενημερώνουν και να δηλώνουν πως είναι μόνιμοι και σταθεροί πάροχοι αγάπης και προστασίας, όσες προκλήσεις και αν φέρει η ζωή.

Ποια στοιχεία μπορούν να φανερώσουν ότι ένας έφηβος μπορεί να κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών;

Θα μπορούσαμε να προβληματιστούμε για το ενδεχόμενο της χρήσης απαγορευμένων ουσιών από έναν έφηβο ο οποίος παρουσιάζει:

  • Αποτόμη αλλαγή συμπεριφοράς, επιθετικότητα
  • Κοκκινισμένα μάτια, έντονη κούραση
  • Ξαφνική αλλαγή στις μαθητικές επιδόσεις, απώλεια ενδιαφέροντος
  • Καινούργιες συναναστροφές για τις οποίες δεν έχουμε πολλές πληροφορίες
  • Αύξηση των οικονομικών αναγκών
  • Αδιαφορία για τις οικογενειακές σχέσεις και τους φίλους

Αξίζει να τονιστεί ότι και τα παραπάνω δε βεβαιώνουν ότι κάποιος έφηβος κάνει χρήση, αλλά μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα.

Οι έφηβοι χρειάζονται αγάπη

Από μικρή ηλικία, ανάλογα και τη χρονική βαθμίδα που βρίσκεται το παιδί, πρέπει να ενημερώνονται για αυτό τον τόσο επικίνδυνο εχθρό που εμφανίζεται ως φίλος σε έναν έφηβο και τον παραπλανεί.

Είναι σημαντικό οι γονείς και το σχολείο να γίνονται πηγή ενημέρωσης, διαφορετικά θα τους αντικαταστήσει το Διαδίκτυο το οποίο είναι χαώδες και δεν προσφέρει πάντοτε εγκυρότητα στην ενημέρωση που παρέχει. Πάνω από όλα χρειάζεται η καλλιέργεια ενός κλίματος αγάπης και της δημιουργίας μίας αίσθησης ότι είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε και όχι να σε καταδικάσουμε ή να σε τιμωρήσουμε.

Διαβάστε επίσης:

Χριστούγεννα και εφηβεία! Πώς μπορούν οι γονείς να διαχειριστούν την αρνητική διάθεση του παιδιού;

Αργυρώ Βουζβούρη

Φραστική επίθεση των εφήβων προς τους γονείς τους. Πώς να το ελέγξουμε;

Βασιλική Τσούτσου

Τρόποι επικοινωνίας με τον νευριασμένο έφηβο

Βασιλική Τσούτσου

Το ψέμα στην εφηβεία και πώς θα το αντιμετωπίσουμε

efiveia.gr

Το σχολείο τελείωσε και βαριέμαι! Έφηβοι και καλοκαιρινές διακοπές

efiveia.gr

Το παιδί μου αντιδρά στη νέα μου σχέση. Πώς να το αντιμετωπίσω;

efiveia.gr

Αφήστε σχόλιο

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com