efiveia.gr
Εκπαίδευση

Εφηβεία και άγχος εξετάσεων. Πώς μπορεί να το διαχειριστεί η οικογένεια για να βοηθήσει το παιδί;

Εφηβεία και άγχος εξετάσεων. Πώς μπορεί να το διαχειριστεί η οικογένεια για να βοηθήσει το παιδί;

Γράφει στο efiveia.gr η Συνθετική Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας Αργυρώ Βουζβούρη

Οι εξετάσεις που καλούνται οι έφηβοι να περάσουν σε λίγο καιρό από τώρα αποτελούν το τέλος μιας πορείας η οποία έχει επενδυθεί με κόπο, αγωνίες, προσπάθειες, διάβασμα, στερήσεις και από τα παιδιά και από τους γονείς!

Είναι πολύ λογικό να υπάρχει άγχος για την έκβαση των εξετάσεων και των εισαγωγικών κυρίως, καθώς τα παιδιά αισθάνονται ότι κρίνεται το μέλλον τους από τα αποτελέσματα, αισθάνονται ότι θα κριθεί η αξία τους, η εικόνα που έχει ο περίγυρος για τις ικανότητες τους, και κατ’ επέκταση επηρεάζεται αρνητικά η αυτοεκτίμηση τους.

Ας μην ξεχνάμε, ότι το άγχος σε φυσιολογικά επίπεδα μόνο κακό δεν προκαλεί στον άνθρωπο καθώς ο οργανισμός αγχώνεται όταν καλείται να αντιμετωπίσει μια σημαντική πρόκληση. Όταν όμως ξεπεράσει τα όρια, τότε γίνεται επιβλαβές για την υγεία!

Το άγχος στην εφηβεία μπορεί να εμφανίζεται σε δυσλειτουργικές σκέψεις όπως (δεν αξίζω, είμαι άχρηστος κ.α.) που προκαλούν νευρικότητα, θυμό, κούραση, ή μπορεί να εμφανίζεται με σωματικά συμπτώματα όπως έντονες ημικρανίες, αϋπνίες, πόνος στο στομάχι, αλλά να εκδηλώνεται και με διαταραχές διατροφής!

Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι γονείς?

Οι γονείς παίζουν καθοριστικό ρόλο στην δύσκολη αυτή περίοδο και είναι σημαντικό να διατηρούν ένα ήρεμο περιβάλλον που θα παρέχει στο παιδί ασφάλεια και συγκέντρωση.

Επίσης, κρίνεται απαραίτητο οι γονείς να αποδεικνύουν πολύ συχνά ότι αγαπούν κι αποδέχονται το παιδί ανεξαρτήτως βαθμολογίας και αποτελεσμάτων των εξετάσεων και να γεμίζουν την ψυχή του με αισιοδοξία!

Επιπλέον, όταν παρατηρούν ότι το παιδί καταβάλλεται από το άγχος και παραιτείται, είναι σημαντικό να του προτείνουν ένα διάλλειμα, έναν περίπατο στην εξοχή κατά τη διάρκεια του οποίου δεν θα συζητάνε για τις εξετάσεις, να τον παροτρύνουν να συναντηθεί με φίλους έστω για μισή ώρα μέσα στην μέρα.

Είναι εξίσου σημαντικό να συνεργάζεται κι ο έφηβος φυσικά και να προσπαθεί να βρίσκει τρόπους για την ψυχική του ηρεμία! Εάν δεν τα καταφέρει σε συνεργασία με τους γονείς, μπορούν να επισκεφθούν ειδικό είτε μαζί είτε χωριστά.

Μην ξεχνάμε, ότι η περίοδος πριν τις εξετάσεις είναι όντως πολύ δύσκολη όμως θα περάσει και θα την αναπολούν τόσο οι γονείς όσο και τα παιδιά με νοσταλγία.

Προς το παρόν, υπομονή, κατανόηση κι ηρεμία εύχομαι σε όλους!

Διαβάστε επίσης:

Υπάρχει αποτυχία;

efiveia.gr

Το παιδί μου δεν προβιβάστηκε. Και τώρα τι γίνεται;

Ευφροσύνη Αλεβίζου

Το παιδί μου απέτυχε στις Πανελλήνιες εξετάσεις! Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι γονείς. Τι έχει να μας πει ο σύμβουλος σταδιοδρομίας

Μαρία Κουγεμήτρου

Το έφηβο παιδί μου φεύγει για σπουδές!

efiveia.gr

Το έφηβο παιδί μου δε διαβάζει…

efiveia.gr

Το άγχος των σχολικών εξετάσεων

efiveia.gr

Αφήστε σχόλιο

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com