efiveia.gr


Οικογένεια

Πώς να κρατήσω το εφηβικό ενδιαφέρον της οικογενειακής στιγμής κατά τη διάρκεια των γιορτών;

Γράφει στο efiveia.gr η Κλινική Ψυχολόγος Βέρα Αδαμοπούλου

Τα φετινά Χριστούγεννα θα χρειαστεί να αφιερώσουμε χρόνο και να επικεντρωθούμε στην οικογένεια, τη φιλία, την αγάπη και τα επιτεύγματα, με έναν διαφορετικό τρόπο, ακόμα κι αν δεν μπορούμε να είμαστε μαζί με τους ανθρώπους μας όπως θα επιθυμούσαμε ή να μοιραστούμε τις ίδιες γιορτινές δραστηριότητες όπως τις σχεδιάζαμε. Είναι ευκαιρία λοιπόν να δημιουργήσετε ειδικές αναμνήσεις στους εφήβους σας, ώστε να μάθουν πώς να απολαμβάνουν τη ζωή ακόμα κι όταν χρειάζεται να ξεπεράσουν κάποια εμπόδια.

  1. Δημιουργήστε από νωρίς ένα πρόγραμμα.

Όλοι οι έφηβοι θέλουν να τους σέβονται και να ακούν τις ιδέες τους. Ενθαρρύνετέ τους να μοιραστούν κάποιες σκέψεις τους σχετικά με δραστηριότητες, δώρα και φαγητό που μπορούν να απολαύσουν. Η ενσωμάτωση αυτών μέσα στη περίοδο των διακοπών θα τους δείξει πως ενδιαφέρεστε και τους εκτιμάτε. Ενώ είναι υγιές για το παιδί σας να του μάθετε πως πρέπει κάποιες φορές να “θυσιάσει” τη διασκέδαση με φίλους, σιγουρευτείτε πως δεν συμπίπτει με κάποια προγραμματισμένη οικογενειακή στιγμή. Αποφεύγοντας την ευερεθιστότητα, τους βοηθάτε να αφιερώσουν αρκετό χρόνο για όλες τις δραστηριότητές τους.

Σημαντικός παράγοντας σε αυτό είναι και ο χρόνος που ξοδεύουν στα κινητά ή τα gadget. Δεν μπορείτε να τα απομακρύνετε τελείως καθώς είναι σαν να βγάζεις ένα άκρο. Ίσως όμως κατά τη διάρκεια των οικογενειακών στιγμών να είναι έξω από το δωμάτιο, από την όραση και από το μυαλό. Όπως και τα τηλέφωνα των γονέων!

  1. Καθορίστε τις προσδοκίες σας νωρίτερα.

Θυμίστε τους πως δεν χρειάζεται να περάσουν το βράδυ παίζοντας παιχνίδια με θείους, αλλά αναμένετε να βοηθήσουν στο δείπνο, ίσως ακόμη και να συνεισφέρουν σε μια συνταγή.

Επιλέξτε να προτείνετε δύο επιλογές, όπως, «Θέλεις να προετοιμάσεις το τραπέζι απόψε ή το πρωί;» ή «Θα προτιμούσες να παρακολουθήσεις την ταινία με τον/την αδελφό/-ή σου ή θέλεις να φτιάξεις μπισκότα μαζί μου;». Απλώς βεβαιωθείτε πως μπορούν να πραγματοποιηθούν και οι δύο επιλογές.

Ακόμη, λέγοντας, «Περιμένω να κρατήσεις το τηλέφωνό σου σιωπηλό και εκτός θέασης κατά τη διάρκεια της οικογενειακής συγκέντρωσης» μπορεί να αποτρέψει ένα επιχείρημα όπου πιθανόν να οδηγήσει σε καυγά. Παρομοίως, το να πείτε «περιμένω να εμφανιστείς για τουλάχιστον δύο ώρες» θα μπορούσε να αποτρέψει πολλή σύγχυση και απογοήτευση. Ίσως να εκπλαγείτε με το πόσο ομαλά μπορούν να πάνε τα πράγματα.

  1. Αναθεωρήστε τις παραδόσεις.

Εάν η οικογένειά σας απολαμβάνει τις ίδιες παραδόσεις κάθε χρόνο από τότε που τα παιδιά σας ήταν μικρά, ίσως ήρθε η ώρα να αλλάξουν λίγο τα πράγματα τώρα που τα παιδιά σας έχουν μεγαλώσει. Παρόλο που μπορεί να είναι δύσκολο για εσάς να αφήσετε μερικές από τις παραδόσεις που κρατάτε τόσα χρόνια, τα παιδιά σας μπορεί να τις βρουν λίγο βαρετές. Προσθέστε λάμψη στην περίοδο των διακοπών με μια νέα παράδοση. Σκεφτείτε τις παραδόσεις ως δομικά στοιχεία για το μέλλον. Καθώς θα μεγαλώνουν με τα δικά τους παιδιά, θα εξακολουθούν να προσβλέπουν στην ετήσια οικογενειακή παράδοση.

Οργανώστε βραδιές αφήγησης, προβολής ταινιών, επιτραπέζιων παιχνιδιών, κλπ. Κάποια Σάββατα πιθανόν να μοιραστείτε υπέροχες κλασσικές ιστορίες, όπως το «Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία», του Charles Dickens, «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα», του Hans Christian Andersen, «Τα ιδιαίτερα Χριστούγεννα του Παπα-Πάνοφ», του Leo Tolstoy,κλπ. Για 5 μέρες μέχρι τα Χριστούγεννα επιλέξτε διαχρονικές ταινίες, όπως το Home Alone (1990), Miracle on 34th Street (1994), The Polar Express (2004), A Christmas Carol (2009), The Santa Clause (1994), κλπ. και καθίστε στο πάτωμα μαζί με λιχουδιές. Από την άλλη, για παράδειγμα, τα παζλ μπορεί να είναι χρονοβόρα, αλλά είναι και διασκεδαστικά. Μπορείτε να αφήσετε ένα παζλ σε ένα κεντρικό μέρος του σπιτιού και να επιτρέψετε σε όλους να συνεισφέρουν όταν μπορούν. Αυτή είναι μια μεγάλη δραστηριότητα που μπορούν να κάνουν οι έφηβοι όταν βαριούνται ή εσείς όταν αγωνίζεστε με την αϋπνία. Ακόμα κι αν δεν πιστεύετε σε αυτό, θα εκπλαγείτε αν καθίσουν δίπλα σας για να σας βοηθήσουν όταν σας βλέπουν να το συνθέτετε εσείς.

  1. Αγκαλιάστε τις θρησκευτικές αξίες που σας αρέσουν και ενισχύουν την ενότητα ως οικογένεια.

Η καθημερινότητά σας μπορεί να είναι πολύ απασχολημένη, ειδικά πριν από τις διακοπές. Πάνω στη βιασύνη, λοιπόν, είναι εύκολο να ξεχάσουμε το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων. Όμως, η περίοδος των διακοπών είναι μια εποχή διασκεδαστική και αξέχαστη. Είναι σημαντικό να δοθεί στους εφήβους ο χώρος να είναι έφηβοι, ειδικά στις διακοπές. Η διαδικασία της ενηλικίωσης είναι μια διαδικασία στην οποία τα παιδιά χωρίζονται από τους γονείς τους. Πιθανόν να είναι μια θλιβερή διαδικασία για τους γονείς, καθώς οι έφηβοι διεκδικούν την ατομικότητά τους κατά τη διάρκεια των διακοπών.

  1. Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να υπενθυμίσετε στα παιδιά σας, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, ότι τα Χριστούγεννα είναι κάτι πολύ περισσότερο από το να λάβουν, και ενισχύστε τη σημασία της ευγνωμοσύνης.

Ενημερώστε τα παιδιά σας πως χρειάζεται να νοιάζονται και για αυτούς που είναι λιγότερο τυχεροί. Έτσι κάθε χρόνο, κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, μπορούν να δωρίζουν ένα βιβλίο, παιχνίδι, κλπ. Αυτό θα συμβάλλει πολύ στην γενναιόδωρη προσωπικότητα τους.

Να θυμάστε, σε ό, τι κι αν κάνετε, να προβάλετε τη διασκέδαση και ίσως να εκπλαγείτε με το πώς ακολουθεί ο έφηβος. Καλές γιορτές!

Διαβάστε επίσης:

Τι είναι πιο σωστό (ή πιο εύκολο) να αλλάξει το παιδί ή το σύστημα;

efiveia.gr

Εγχειρίδιο ανακάλυψης νέων εφηβικών ενδιαφερόντων, με αφορμή τον κοροναϊό

Βέρα Αδαμοπούλου

Η έννοια της προσωπικής αυτονομίας των εφήβων μέσα στην οικογένεια και η σχέση της με την επαγγελματική τους ανάπτυξη

Έφη Μπούρα

Οικογένεια και σεβασμός της ιδιωτικότητας του εφήβου

Ευφροσύνη Αλεβίζου

Σύγκρουση και Εφηβεία

Ειρήνη Παπαγιάννη

Η σχέση μητέρας – κόρης

efiveia.gr

Αφήστε σχόλιο

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com