efiveia.gr
ΑνάπτυξηΣυναισθηματική υγεία

Οι συνήθεις ανησυχίες των εφήβων

Η εποχή της εφηβείας είναι δύσκολη για τον έφηβο και τους γονείς του. Εκεί που κάποτε ήταν ένα καλό και ήσυχο παιδί, ξαφνικά μεταλλάσσεται σε άλλο άτομο, χτυπώντας τις πόρτες από τα νεύρα, μιλώντας στο τηλέφωνο με τις ώρες, κάνοντας παρέες που οι γονείς δεν εγκρίνουν. Και η λίστα συνεχίζεται. Οι γονείς όσο και να μιλάνε, να παρακαλάνε, να φωνάζουν, έχουν το ίδιο αποτέλεσμα: ό,τι και να λένε, από το ένα αυτί μπαίνει, από το άλλο βγαίνει.

Αυτές οι αλλαγές όμως, κάθε άλλο παρά εύκολες είναι και για τον έφηβο. Σύμφωνα με τη νευροψυχολόγο Deborah Todd-Yurgelun, ο εγκέφαλος του εφήβου λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο από αυτόν του ενήλικα. Συμβουλεύει μάλιστα τους γονείς να μην έχουν την απαίτηση ο έφηβος να καταλάβει αυτό που λένε με τον τρόπο που εκείνοι το παρουσιάζουν.

Εξάλλου, οι τόσες αλλαγές που ο έφηβος βλέπει επάνω του και μέσα του, είναι αρκετές ώστε να τον ανησυχήσουν, να τον φέρουν σε δύσκολη θέση και να τον αναστατώσουν. Η ψυχολογία του επηρεάζεται άμεσα, αντιλαμβανόμενος πολλές φορές τη διαφορετικότητα από τους συνομηλίκους του. Έτσι, όλα αυτά τα συναισθήματα βγαίνουν προς τα έξω με τη μορφή επιθετικότητας και αντιδραστικότητας. Και οι γονείς προσπαθούν να το αντιμετωπίσουν, και η ιστορία επαναλαμβάνεται…

Οι πιο ορατές αλλαγές που ενώ είναι φυσιολογικές, φέρνουν τον έφηβο σε δύσκολη θέση είναι οι παρακάτω:

Ακμή. Τα σπυράκια είναι ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο σε αγόρια και κορίτσια και οφείλεται στην παραγωγή σμήγματος, το οποίο φράσσει τους πόρους. Το συχνό πλύσιμο με νερό και ένα ήπιο σαπούνι μπορεί να αποτρέψει την φραγή των πόρων και κατ’ επέκταση να ελαχιστοποιήσει την ακμή.

Υπάρχουν πολλά προϊόντα στην αγορά, φυτικά αλλά και φαρμακευτικά, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση της ακμής. Για να τεθεί υπό έλεγχο η έντονη ακμή, η βοήθεια ενός δερματολόγου είναι πολύτιμη.

Καθαριότητα και υγιεινή. Πολλά παιδιά από μικρότερη ηλικία έχουν συνδυάσει το μπάνιο με το παιχνίδι. Μεγαλώνοντας όμως, το μπάνιο αποκτά και άλλο νόημα. Είναι σημαντικό να μάθουν να πλένονται συχνά και στο τέλος να χρησιμοποιούν αποσμητικό. Δεν είναι κάτι το ντροπιαστικό, αφού θα είναι ο σύμμαχός τους στην καταπολέμηση των δυσάρεστων οσμών που εκκρίνει το δέρμα τους.

Αύξηση του στήθους. Πολλά κορίτσια αισθάνονται άσχημα που βλέπουν το στήθος τους να μεγαλώνει και συνήθως προσπαθούν να το κρύψουν φορώντας φαρδιές μπλούζες για να μην πέφτουν τα αδιάκριτα βλέμματα επάνω τους. Το να μεγαλώσει το στήθος είναι κάτι το απολύτως φυσιολογικό. Το σουτιέν δεν είναι ντροπή, αλλά μία “αναγκαία συνήθεια”.

Ξυραφάκι. Το ξυραφάκι μπαίνει κυρίως στη ζωή των αγοριών, το οποίο πρέπει να χρησιμοποιείται ατομικά, για να αποφευχθούν οι μολύνσεις. Είναι και ένας τρόπος καταπολέμησης της αμηχανίας, όταν οι τρίχες που εμφανίζονται στο πρόσωπό τους τραβάνε την προσοχή.

Αυνανισμός. Καθώς οι έφηβοι αναπτύσσονται σωματικά και συναισθηματικά, η περιέργεια για την σεξουαλικότητά τους και το σώμα τους αυξάνεται. Παρόλο που τα βρέφη αλλά και τα νεότερα παιδιά αγγίζουν το σώμα τους διότι τους αρέσει η αίσθηση που έχει, ο αυνανισμός συνήθως ξεκινάει στα μεγαλύτερα παιδιά, από την προεφηβεία και μετά.

Πολλά παιδιά αισθάνονται αμηχανία να μιλούν γι’ αυτό το θέμα, επειδή θεωρείται ότι είναι ένα θέμα προσωπικό. Επίσης, φοβούνται την αντίδραση των γονιών τους, μήπως τους μαλώσουν ή απογοητευτούν. Άλλα παιδιά προτιμούν να μιλούν με τα αδέλφια τους, με φίλους ή με γιατρούς. Σε κάθε περίπτωση, ο αυνανισμός είναι μία φυσιολογική μορφή της σεξουαλικής εξερεύνησης και του σεξουαλικού προσδιορισμού.

Υπάρχουν πολλοί μύθοι για τις επιπτώσεις του αυνανισμού. Όχι, δεν προκαλεί τριχοφυΐα στα χέρια, δεν γίνονται στείρα τα παιδιά, δεν προκαλεί τύφλωση, δεν δημιουργεί ψυχολογικά προβλήματα. Γι’ αυτό καλό είναι να μην αναφέρονται ως λόγοι στα παιδιά προκειμένου να τα αποτρέψουμε. Σε ελάχιστες περιπτώσεις, για κάποια παιδιά που έχουν ήδη ψυχολογικά προβλήματα, ο αυνανισμός μπορεί να γίνει εμμονή.

Μέγεθος των γεννητικών οργάνων. Πολλά αγόρια ανησυχούν για το μέγεθος του πέους τους, ειδικά αν συγκρίνουν τον εαυτό τους με άλλα αγόρια. Θα χρειαστούν την επιβεβαίωση και τη συμπαράσταση. Αν έχουν κάνει περιτομή, μπορεί να έχουν περισσότερες απορίες σχετικά με αυτό.

Εκσπερμάτιση. Τα αγόρια που μέχρι πρότινος είχαν μόνο στύση, θα γνωρίσουν και την εκσπερμάτιση. Η πρώτη θα συμβεί στην ηλικία από 11 έως 15 ετών, είτε με τον αυνανισμό, είτε με την ονείρωξη. Αν δεν γνωρίζουν για την ονείρωξη, είναι πιθανό να νομίσουν ότι έχουν κατά λάθος ουρήσει στον ύπνο τους και ότι κάτι δεν πάει καλά με το σώμα τους.

Η ομάδα του efiveia.gr

Διαβάστε επίσης:

Ψυχολογική στήριξη παιδιών σε καταστάσεις κρίσεων

efiveia.gr

Ψυχογενής βουλιμία: πώς να βοηθήσουμε το παιδί μας

efiveia.gr

Ψυχικές διαταραχές στην εφηβεία

Νικολέττα Γεωργίου

Χαμηλή αυτοεκτίμηση στον έφηβο. Ποιους τομείς χρειάζεται να προσέξουμε;

efiveia.gr

Χαμηλή αυτοεκτίμηση στην εφηβεία και ο ρόλος της οικογένειας στην αποκατάστασή της

Ευφροσύνη Αλεβίζου

Φόβοι και φοβίες

Ευφροσύνη Αλεβίζου

Αφήστε σχόλιο

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com