efiveia.gr


Ερωτήματα αναγνωστών

Ο γιος μου είναι αδιάφορος για το σχολείο και το διάβασμα, ενώ δε φαίνεται να έχει στόχους για το μέλλον του

Ερώτημα αναγνώστριας

Καλησπέρα. Είμαι μια μαμά απογοητευμένη από τη συμπεριφορά του του γιου μου. Πάει Δευτέρα λυκείου και είναι παντελώς αδιάφορος για το σχολείο και το διάβασμα. Είναι σε ιδιωτικό σχολείο και από την ώρα που γυρίζει κλείνεται στο δωμάτιό του με το κινητό. Αν του μιλήσεις για διάβασμα αντιδρά άσχημα. Ξεκίνησε το σχολείο γράφοντας πολύ καλά στα τεστ των μαθημάτων που τον ενδιέφεραν. Στην πρώτη συνάντηση με τους καθηγητές του τα πράγματα δεν ήταν και απογοητευτικά το γιατί είναι πολύ έξυπνο παιδί. Προσπαθώ να μιλήσω μαζί του για το τι σκέφτεται για το μέλλον του αλλά δεν παίρνω και απάντηση. Οι φίλοι του είναι εξαιρετικοί και με όνειρα για το μέλλον τους. Εμείς τον στηρίζουμε όσο μπορούμε αλλά παρουσιάζει μια άρνηση σήμερα χωρίς να έχει γίνει κάτι. Σας παρακαλώ πείτε μου πώς να διαχειριστώ αυτή την κατάσταση που να έχει το καλύτερο αποτέλεσμα για εκείνον. Ευχαριστώ πολύ. Μία απελπισμένη μητέρα.


Απαντά η Δρ Φοίβη Σπέη, Εργοθεραπεύτρια – Διδάκτωρ ψυχολογίας της υγείας

Αν και η εφηβεία είναι συχνά μια περίοδος συγκρούσεων, τα χρόνια αυτά είναι επίσης μια ευκαιρία να βοηθήσουμε τα παιδιά να ωριμάσουν προς στις ξεχωριστές προσωπικότητες που θα γίνουν ως μελλοντικοί ενήλικες.  Καλό θα ήταν στην ευαίσθητη αυτή περίοδο να αποφεύγουμε τις συγκρίσεις με τους φίλους ή γνωστούς του εφήβου.

Αυτό που συχνά οι γονείς δεν αντιλαμβάνονται, είναι ο προστατευτικός ρόλος που μπορεί να παίξει μερικές φορές η απάθεια στη ζωή του εφήβου. Προστατευτικός όσον αφορά τι; Η απάντηση είναι, προστατευτικός από τους κινδύνους της φροντίδας και της δέσμευσης. Ένας νέος μπορεί να νιώθει αμφιθυμία σχετικά τη φιλοδοξία. «Ας υποθέσουμε ότι τα δίνω όλα και τελικά δεν τα καταφέρνω;» Θέλω πραγματικά να το ανακαλύψω;

Μερικές φορές τα παιδιά έχουν πραγματικά υπερφορτωμένο πρόγραμμα. Είναι αρκετά ρεαλιστικό να αισθάνονται συγκλονισμένα σε αυτή την περίπτωση. Είναι σημαντικό για εσάς ως γονείς να βοηθήσετε το παιδί σας να θέσει θετικούς στόχους και στη συνέχεια να βεβαιωθείτε ότι τα πράγματα στα οποία εμπλέκεται ταιριάζουν με αυτό.

Δώστε στον έφηβό σας λόγο και ενεργή εμπλοκή σε τι οργανώνετε για αυτόν και στο πώς γίνονται τα πράγματα. Εάν ο έφηβός σας συμμετέχει στην οργάνωση της ημερήσιας διάταξης και του χρονοδιαγράμματός του, θα είναι πολύ πιο κινητοποιημένος να συμμετάσχει.

Επίσης, θετικό θα ήταν να προσπαθήσετε να εμπλέξετε τον έφηβο σε μία ήρεμη γόνιμη συζήτηση. Για παράδειγμα θα μπορούσατε να πείτε “Εύχομαι να με βοηθήσεις να καταλάβω πώς αισθάνεσαι γι’ αυτό, ώστε να μπορούμε να το συζητήσουμε και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε”. Μερικές φορές ένας έφηβος θα αισθάνεται πιο διατεθειμένος να συνεργαστεί όταν αισθάνεται λιγότερο αντικείμενο γονεϊκού ελέγχου και περισσότερο το επίκεντρο της ανησυχίας του.

Διαβάστε επίσης:

Φοβάμαι ότι η κόρη μου θα πληγωθεί ξανά από τη σχέση της και δεν ξέρω αν πρέπει να μιλήσω στον σύζυγό μου

Ευφροσύνη Αλεβίζου

Το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζουμε πρόβλημα συμπεριφοράς με την κόρη μου

Ευφροσύνη Αλεβίζου

Τι πρέπει να κάνω ώστε η έφηβη αδελφή μου να μην επηρεάζεται από το αγόρι της, χωρίς ωστόσο να χάσω την εμπιστοσύνη που μου έχει;

Ευφροσύνη Αλεβίζου

Τα παιδιά μου παίζουν συνέχεια με το PlayStation!

efiveia.gr

Τα παιδιά μου ολοένα και απομακρύνονται…

Ευφροσύνη Αλεβίζου

Τα έφηβα παιδιά μου τσακώνονται συνέχεια…

Ευφροσύνη Αλεβίζου

4 σχόλια

Foibi 29 Ιανουαρίου 2021 at 07:32

Μητέρα σε απόγνωση ο γιος μας μοναχοπαίδι α γυμνασίου άρνηση για τα πάντα ούτε διαβάζει ούτε τρώει κλεισμένος στο δωμάτιο με το κινητό ,το πρόβλημα επιδεινώθηκε με την πρόσφατη καραντίνα κλείσιμο σχολείων τον πιάσαμε με το καλό τίποτα του πήραμε τα ηλεκτρονικά τίποτα οι καβγάδες πλέον είναι καθημερινοί και οδηγούν σε αδιέξοδο ένας πατέρας αδιάφορος που δεν ασχολείται καν με τον γιο του τι κανωωω??

Απάντηση
efiveia.gr 29 Ιανουαρίου 2021 at 10:16

Σας ευχαριστούμε για την επικοινωνία και το ερώτημά σας.

Σύντομα θα δημοσιευτεί αντίστοιχο άρθρο που αφορά στο ερώτημά σας!

Με εκτίμηση,
Η Ομάδα του efiveia.gr

Απάντηση
ΠΗΓΗ 3 Μαρτίου 2020 at 22:20

Καλησπέρα, Ο γιος μου είναι πρώτη γυμνασίου και έχει μια άρνηση για όλα! Δεν διαβάζει καθόλου. Είναι παρα πολύ έξυπνος αλλα δεν ενδιαφέρεται καθόλου! Τα θέλει όλα στο χέρι! Τι με το καλό τι με το άγριο δεν καταλαβαίνει. Τον πήγαμε σε ψυχολόγο κανένα αποτελεσμα. Έχουμε σηκώσει τα χέρια ψηλά και δεν ξερουμε πως να συμπεριφερθούμε.

Απάντηση
efiveia.gr 4 Μαρτίου 2020 at 08:38

Σας ευχαριστούμε για το σχόλιό σας.
Αν επιθυμείτε εξειδικευμένη απάντηση από Επιστημονικό Συνεργάτη του efiveia.gr, μπορείτε να στείλετε email στο info@efiveia.gr ή να επικοινωνήσετε μέσω της αντίστοιχης φόρμας επικοινωνίας.

Απάντηση

Αφήστε σχόλιο

WordPress PopUp Plugin
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com