efiveia.gr


Συναισθηματική υγεία

Μετακομίζουμε. Πώς μπορώ να κάνω πιο ομαλή την αλλαγή;

Γράφει στο efiveia.gr η Ψυχολόγος Χριστίνα Πολυδώρου

Αργά ή γρήγορα πολλές οικογένειες έρχονται αντιμέτωπες με την προοπτική μιας μετακόμισης.

Μια τέτοια εμπειρία είναι ίσως αποδιοργανωτική για τους γονείς, αλλά για τα παιδιά ενδέχεται να είναι πιο τραυματική. Μπορεί να μην έχουν πάρει μέρος στη διαδικασία της απόφασης ή να μην κατανοούν τους λόγους που κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει.

Θα χρειαστούν οπωσδήποτε χρόνο και την απαιτούμενη προσοχή κατά τη διάρκεια της μετάβασης αυτής. Εδώ θα σας δοθούν ορισμένες συμβουλές προκειμένου να γίνει η εμπειρία αυτή λιγότερο στρεσογόνα για όλους.

Παίρνοντας την απόφαση

Για τα παιδιά είναι πολύ εποικοδομητική η οικογενειακή ατμόσφαιρα και η ρουτίνα στο σπίτι. Επομένως, όταν σκέφτεστε την πιθανότητα μετακόμισης, καλό είναι να ζυγίσετε καλά τα πλεονεκτήματα της αλλαγής αυτής έναντι της άνεσης που προσφέρει στα παιδιά σας ένα συνηθισμένο και δομημένο περιβάλλον, το σχολείο και η κοινωνική τους ζωή όπως είναι.

Εάν η οικογένειά σας έχει πρόσφατα χρειαστεί να αντιμετωπίσει μια μεγάλη αλλαγή ζωής, όπως ένα διαζύγιο ή ένας θάνατος στην οικογένεια, μπορεί να θέλετε να αναβάλετε αν είναι δυνατόν μια μετακόμιση για να δώσετε στα παιδιά σας το χρόνο να συνηθίσουν τη νέα κατάσταση.

Ωστόσο, η απόφαση της μετακόμισης μπορεί να μην είναι στα δικά σας χέρια, ενδεχομένως λόγω κάποιας προοπτικής για εργασία σε άλλη πόλη ή για οικονομικούς λόγους.

Ακόμα και αν δεν είστε χαρούμενοι για τη μετακόμιση, προσπαθήστε να κρατήσετε μια θετική στάση. Κατά τις μεγάλες αλλαγές, η διάθεση των γονέων και η συμπεριφορά τους μπορεί σε μεγάλο βαθμό να επηρεάσει τα παιδιά, που μέσα από εκείνους προσπαθούν να πάρουν επιβεβαίωση ότι αυτό που πρόκειται να γίνει δεν πρέπει να τα τρομάζει, γιατί τουλάχιστον οι γονείς τους φαίνονται έτοιμοι να τους προσφέρουν ασφάλεια σε αυτό το νέο βήμα.

Συζητήστε για τη μετακόμιση με τα παιδιά

Ανεξάρτητα από τις συνθήκες και τους λόγους της μετακόμισης, ο πιο σημαντικός τρόπος να προετοιμάσετε τα παιδιά σας για τη μετακόμιση είναι να μιλήσετε μαζί τους για αυτό.

Προσπαθήστε να τους δώσετε όσο περισσότερες πληροφορίες για τη μετακόμιση μπορείτε. Απαντήστε στις ερωτήσεις τους ολοκληρωμένα με αλήθεια και ειλικρίνεια. Παραμείνετε δεκτικοί στην θετική αλλά και την αρνητική αντίδρασή τους. Ακόμα και αν η αλλαγή σημαίνει πρόοδο και βελτίωση για την οικογένεια, τα παιδιά δεν το καταλαβαίνουν πάντα αυτό και παραμένουν προσκολλημένα στις τρομακτικές πτυχές της αλλαγής και ντιδρούν άσχημα. Δεχτείτε το.

Το να εμπλέκετε τα παιδιά στην οργάνωση της μετακόμισης όσο περισσότερο γίνεται, θα τα κάνει να νιώσουν ότι συμμετέχουν και η άποψή τους έχει αξία. Εμπλέξτε τα στη διαδικασία της επιλογής του καινούριου σπιτιού ή σχολείου. Αυτό θα τα κάνει να νιώσουν ότι είναι και αυτά μέρος της αλλαγής και δεν είναι τόσο αναγκασμένα να το κάνουν με το ζόρι, αφού έχουν και αυτά άποψη στην επιλογή.

Προσπαθήστε να παίρνετε μαζί σας τα παιδιά όταν επισκέπτεστε το καινούριο σπίτι ή όταν επιβλέπετε ίσως το χτίσιμο της νέας κατοικίας και παροτρύνετέ τα να εξερευνήσουν τη νέα γειτονιά.

Επιπλέον, δώστε στα παιδιά όσο περισσότερες πληροφορίες μπορείτε για το καινούριο σπίτι, την πόλη ή τη χώρα στην οποία θα ζήσετε. Ψάξτε μαζί τους στο Internet για το πώς είναι η κοινωνία εκεί. Ενημερωθείτε για το που θα μπορούν εκεί  να συνεχίσουν να ασκούν τις αγαπημένες τους συνήθειες ή τα χόμπυ τους και μοιραστείτε το μαζί τους.

Μετακομίζοντας με εφήβους

Είναι σύνηθες οι έφηβοι να αντιδρούν αρνητικά και να επαναστατούν ενάντια σε μια μετακόμιση. Η μετακόμιση σημαίνει για αυτούς ότι θα χάσουν το σχολείο, τις παρέες τους, τις ομάδες στις οποίες ανήκουν ή ένα σημαντικό για αυτούς γεγονός (π.χ. μια εκδήλωση του σχολείου που περιμένουν όλη τη χρονιά)

Είναι πολύ σημαντικό για τους εφήβους να τους δείχνετε ότι είστε πρόθυμοι να ακούσετε τις ανησυχίες τους και ότι τις σέβεστε. Είναι θεμιτό να τους ενημερώσετε ότι η μετακόμιση θα είναι θετική για το μέλλον τους, γιατί μπορεί να τους προσφέρει καλύτερες προοπτικές για εκπαίδευση ή για την ανεύρεση μια καλής δουλειάς στο μέλλον, αν κάτι τέτοια ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι να τους δώσετε να καταλάβουν ότι είστε εκεί για να ακούσετε τις ανησυχίες τους, αλλά όχι να τους δώσετε διαβεβαιώσεις οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Μετά τη μετακόμιση, αν είναι δυνατόν, κανονίστε επισκέψεις στην παλιά γειτονιά. Επίσης διερευνήστε την πιθανότητα να πάτε τον έφηβο εκεί σε εκδηλώσεις που δεν θα ήθελε να χάσει και κανόνιζε όσο ακόμα ζούσε στην παλιά του γειτονιά.

Αν η μετακόμιση γίνει στα μέσα της σχολικής χρονιάς, μπορείτε να σκεφτείτε το ενδεχόμενο να μείνει ένας μεγαλύτερος έφηβος με κάποιο φίλο ή συγγενή μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς, αν είναι δυνατόν.

Η επόμενη μέρα

Μετά τη μετακόμιση, προσπαθήστε να βοηθήσετε τον έφηβο να ετοιμάσει το δωμάτιό του πριν ασχοληθείτε με κάποιο άλλο  χώρο του σπιτιού. Επίσης, προσπαθήστε να κρατήσετε όσο γίνεται το παλιό πρόγραμμα της οικογένειας (π.χ. ως προς τα γεύματα ή την ώρα του ύπνου) ώστε να δώσετε στα παιδιά την αίσθηση ότι η ρουτίνα και η οικογενειακή ατμόσφαιρα δεν άλλαξε.

Όταν ο έφηβος πάει στο καινούριο σχολείο πηγαίνετε και εσείς μαζί του, μόνο αφού το συζητήσετε μαζί του και αν εκείνος το επιθυμεί.

Να θέτετε ρεαλιστικούς στόχους για τη μετάβαση στο σχολείο. Γενικά, οι καθηγητές περιμένουν ότι τα καινούρια παιδιά θα νιώσουν άνετα στο νέο εκπαιδευτικό περιβάλλον σε διάστημα 6 εβδομάδων. Μερικά παιδιά χρειάζονται λιγότερο, ενώ άλλα περισσότερο.

Ενθαρρύνετε τους εφήβους να κρατούν επαφή με τους παλιούς τους φίλους μέσω τηλεφώνου, video- κλήσεων, μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή με όποιον άλλο τρόπο θέλουν.

Μετά τη μετακόμιση, αν ανησυχείτε για την ομαλή μετάβαση των παιδιών, μερικές συνεδρίες συμβουλευτικής θα μπορούσαν να είναι πολύ βοηθητικές για την ομαλή μετάβαση και κοινωνικοποίηση.

Τελικά, μια μετακόμιση έχει πολλές προκλήσεις, αλλά μια τέτοια αλλαγή μπορεί να φέρει και καλά πράγματα. Η οικογένειά σας θα έρθει πιο κοντά και ο ένας θα μάθει περισσότερα για τον άλλον, καθώς όλοι μαζί θα περάσετε από αυτό.

Διαβάστε επίσης:

Συναισθηματική παραίτηση και έφηβοι

Βασιλική Κατωπόδη

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να «χτίσουν» μία υγιή και ώριμη προσωπικότητα;

efiveia.gr

Στα παιδιά αρκούν τα λίγα : Μη φοβάστε να το πιστέψετε!

efiveia.gr

Εφηβεία και διαταραχές πρόσληψης τροφής! Ας τις γνωρίσουμε καλύτερα!

Αργυρώ Βουζβούρη

Βία στην οικογένεια: Πώς επηρεάζει τα παιδιά και τους εφήβους

Ευφροσύνη Αλεβίζου

Selfies: ο διαδικτυακός μας καθρέφτης

efiveia.gr

Αφήστε σχόλιο

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com