efiveia.gr


Συμπεριφορά Συναισθηματική υγεία

Η άρνηση των εφήβων για το σχολείο

Γράφει για το efiveia.gr η Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια Ιωάννα Νικολάτου

“Η υποχρεωτική φοίτηση δημιουργεί μία σειρά σοβαρών προβλημάτων σχετικά με τους στόχους της ζωής γι ‘αυτούς που δεν μπορούν ν’ ανταποκριθούν στις σχολικές απαιτήσεις. Για τους καλούς μαθητές το σχολείο είναι ένα είδος γέφυρας μεταξύ του κόσμου του παιδιού και αυτού των ενηλίκων. Για τα παιδιά με δυσκολίες μάθησης, που δεν μπορούν ή δε θέλουν να μάθουν γράμματα, το σχολείο είναι ο τόπος όπου πιθανά ξεκινά η πάλι εναντίον της κοινωνίας” 
Καθηγητής S. Toby

Πολλές μπορεί να είναι οι δικαιολογίες που μπορεί να προβάλλει ο έφηβος στην απόφασή του να σταματήσει το σχολείο. Μπορεί να μην αποδίδει στα μαθήματα, να έχει κακή σχέση με τους καθηγητές ή τους συμμαθητές του (buylling), να βαριέται, να μην ενδιαφέρεται για τη γνώση, να θέλει να εργαστεί για να αυτονομηθεί οικονομικά, να πάει κόντρα στους γονείς του, γιατί βιώνει καταθλιπτικά συμπτώματα κ.ά.

Σε μία τέτοια ανακοίνωση του παιδιού οι περισσότεροι γονείς φαίνεται να τρομοκρατούνται και δεν ξέρουν πώς να το αντιμετωπίσουν. Η αντιμετώπιση εξαρτάται από το λόγο που ο έφηβος θέλει να εγκαταλείψει το σχολείο. Αν υπολογίσει κανείς ότι το σχολείο είναι η μικρογραφία της κοινωνίας, ο έφηβός μας θέλει να παραιτηθεί από το κοινωνικό σύνολο για τους δικούς του λόγους. Σίγουρα είναι μία κατάσταση που θα πρέπει να χτυπήσει καμπανάκι (alert) στους γονείς διότι μπορεί να κρύβεται από πίσω μία απλή εξήγηση (π.χ. ένα παιδί με μαθησιακές δυσκολίες) ή κάτι αρκετά σοβαρό που δεν έχει πέσει στην αντίληψή μας (σχολικός εκφοβισμός, κατάθλιψη κ.λ.π.)

Ο κάθε λόγος έχει και μία δική του αντιμετώπιση, όπως αναφέρει η κυρία Νικολάτου στο efiveia.gr:

 • Η εφηβεία ως εξελικτικό στάδιο:
  Αυτή την περίοδο οι νέοι διεκδικούν την ανεξαρτησία τους, ανακαλύπτουν την ταυτότητά τους, ορίζουν τη θέση τους στην κοινωνία, έρχονται αντιμέτωποι με τη σεξουαλικότητά τους, αρχίζουν να βάζουν στόχους και να παίρνουν σημαντικές αποφάσεις, όπως ο επαγγελματικός προσανατολισμός τους. Όλα αυτά σίγουρα αποτελούν πηγές άγχους.
 • Οι μαθησιακές δυσκολίες:
  Σε πολλούς μαθητές δεν έγινε έγκαιρη διάγνωση με αποτέλεσμα τα παιδιά να αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες και να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του σχολείου. Αυτό λύνεται με την επιλογή ενός καθηγητή ή φροντιστηρίου ειδικευμένου στις μαθησιακές δυσκολίες/δυσλεξία οπότε και γίνεται η καθημερινότητά σας καλύτερη.
 • Υπενθυμίστε του ότι το σχολείο είναι υποχρεωτικό , προς το παρόν “η δουλειά” του είναι αυτή και καλό θα είναι να την αντιμετωπίσει με σοβαρότητα ώστε να αξιοποιήσει αργότερα τις ευκαιρίες που θα του δοθούν.
 • Πρόβλημα με κάποιον καθηγητή: αν το παιδί έχει «κόντρα» με κάποιον καθηγητή του, αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο τόσο στη βαθμολογία, όσο και στα συναισθήματα του παιδιού προς το σχολείο.
  Συζητήστε με το παιδί και ζητήστε να μάθετε τι είναι αυτό που το ενοχλεί στον καθηγητή. Ζητήστε συγκεκριμένες συμπεριφορές και γεγονότα για να καταλάβετε που βρίσκεται η ευθύνη.
 •  Ο νέος διαπιστώνει την ασυνέπεια των μεγάλων. Όσο το παιδί είναι μικρό δέχεται τα “πρέπει” που του επιβάλλονται αδιαμαρτύρητο. Μεγαλώνοντας ανακαλύπτει ότι οι μεγάλοι του διδάσκουν αρχές που τις παραβιάζουν οι ίδιοι, ενώ παράλληλα περιορίζουν εκείνον. Αυτό φέρνει σαν αποτέλεσμα, ο έφηβος να απορρίπτει τους μεγάλους και τις αρχές τους.

Ο κατάλογος αυτός μπορεί να είναι μακρύς δεδομένης της πολυπαραγοντικής θεώρησης του κόσμου από τους εφήβους. Πρέπει να επιστρατεύσετε την υπομονή σας, την κατανόηση και την αγάπη σας, για να βοηθήσετε το παιδί σε αυτή τη κρίσιμη φάση. Δείξτε έμπρακτα στο παιδί σας ότι συμμερίζεστε όσα νιώθει και τη δύσκολη περίοδο που περνά. Αυτό θα γίνει αν αποδεχθείτε τα ξεσπάσματά του, και αν συνεργάζεστε μαζί του στις λήψεις των αποφάσεων που το αφορούν.

 • Αναζητήστε τους λόγους της άρνησης και της αλλαγής συμπεριφοράς και αν δεν τα καταφέρετε απευθυνθείτε άμεσα σε κάποιον ειδικό. Η σχολική άρνηση στους εφήβους είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστεί έγκαιρα!!!

Διαβάστε επίσης:

Τεχνικές διαχείρισης άγχους λίγο πριν τις Πανελλαδικές

Μαρία Σκαρλάτου

Ο έφηβος γιος μου είναι συνέχεια ευέξαπτος…

efiveia.gr

Είμαστε οικογένεια, μπορούμε να γίνουμε και ομάδα!

efiveia.gr

Καθημερινές, μικρές πράξεις φροντίδας του εαυτού

efiveia.gr

Θετική αυτοεικόνα: H σημαντικότερη προϋπόθεση για την ψυχοσυναισθηματική υγεία των εφήβων!

Νικολέττα Γεωργίου

Πως ο εθελοντισμός βοηθάει στην ψυχολογία των εφήβων

efiveia.gr

Αφήστε σχόλιο

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com