efiveia.gr


Παθήσεις

Ενέσεις αυξητικής ορμόνης. Πότε, πως, γιατί;

Γράφει στο efiveia.gr ο Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος Αθανάσιος Ζήλος

Το ύψος του ατόμου αποτελεί ένα από τα βασικότερα σημεία των φαινοτυπικών του χαρακτηριστικών με επίδραση και στο ψυχισμό του, ιδιαίτερα στην περίπτωση των παιδιών και των εφήβων. Η ανταγωνιστική μας κοινωνία με τα συγκεκριμένα  πρότυπα προβάλει την εικόνα του ψηλού παιδιού, ταυτίζοντάς την με την επιτυχία και την κοινωνική καταξίωση.

Το βασικότερο ορμονικό μόριο που καθορίζει το τελικό ύψος ενός ατόμου, σε συνδυασμό, βέβαια, με το γονιδιακό του δυναμικό είναι η Αυξητική ορμόνη (Growth Hormone). Αυτή συνεπικουρείται από την ομάδα των Insulin Like Growth Factors (ΙGFs). Η Αυξητική ορμόνη παράγεται στην υπόφυση, επομένως, οποιαδήποτε βλάβη του ενδοκρινούς αυτού αδένα, συγγενής ή επίκτητη, έχει ως αποτέλεσμα τη μειωμένη παραγωγή της. Συγγενείς δυσπλασίες της υπόφυσης, τραυματισμοί στην περιοχή του τουρκικού εφιππίου, χωροκατακτητικές εξεργασίες, φλεγμονές, χειρουργικές επεμβάσεις ή ακτινοβόληση της περιοχής μπορούν να οδηγήσουν σε μερική ή ολική ανεπάρκεια παραγωγής αυξητικής ορμόνης. Συχνά συνδυάζεται με ανεπάρκεια και άλλων ορμονικών μορίων.

Η ανεπάρκεια παραγωγής της Αυξητικής ορμόνης ή των IGFs έχει ως αποτέλεσμα συγκεκριμένες φαινοτυπικές αλλαγές, με κυρίαρχη το μειωμένο ύψος του παιδιού. Η σωστή μέτρηση του ύψους και του βάρους του παιδιού, καθώς και η καταγραφή τους στις αντίστοιχες καμπύλες, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της παιδιατρικής εξέτασης και είναι αυτή η οποία θα καθορίσει ποιο από τα παιδιά θα περάσουν στο επόμενο στάδιο ελέγχου. Δεν θα πρέπει, βέβαια, να ξεχνάμε και τα υπόλοιπα συμπτώματα της ανεπάρκειας Αυξητικής ορμόνης, όπως η αύξηση του βάρους, οι μεταβολές στο λιπιδαιμικό προφίλ, η μη σωστή ανάπτυξη του σκελετού και η εύκολη κόπωση, που μπορεί να μην είναι τόσο εμφανείς, αλλά συμβάλουν στην κακή ποιότητα ζωής του ατόμου.

Εφόσον για κάποιο από τα παιδιά ή τους εφήβους υπάρχει υπόνοια ανεπάρκειας Αυξητικής ορμόνης θα πρέπει να παραπεμφθεί στον ενδοκρινολόγο για το επόμενο στάδιο αιματολογικών και απεικονιστικών εξετάσεων. Τόσο οι βασικές μετρήσεις των τιμών της αυξητικής ορμόνης, άλλων ορμονικών μορίων, των IGFs, όσο και τα διάφορα δυναμικά test (υπογλυκαιμίας, αργινίνης κ.α) θα θέσουν τη διάγνωση της Ανεπάρκειας Αυξητικής Ορμόνης. Τα παραπάνω θα πρέπει να συμπληρώνονται με έλεγχο του οστίτη ιστού και του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος.

Η διάγνωση της ανεπάρκειας αυξητικής ορμόνης απαιτεί τη θεραπευτική χορήγηση Ανασυνδυασμένης Αυξητικής Ορμόνης με τη μορφή υποδόριων ενέσεων. Η απαιτούμενη δόση εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως η ηλικία του ατόμου, ο σωματότυπός του, επιπλέον φάρμακα που μπορεί να λαμβάνει και τροποποιείται με βάση το κλινικό αποτέλεσμα και τις μετρήσεις των ορμονικών παραγόντων. Η χορήγηση Ανασυνδυασμένης Αυξητικής ορμόνης αυξάνει το ύψος του ατόμου, ενώ βελτιώνει και την ποιότητα του σκελετού του. Επιπλέον επιδρώντας στο λιπιδαιμικό προφίλ και στην κατανομή του σωματικού λίπους προάγει την καρδιαγγειακή υγεία. Τα παραπάνω έχουν μετρήσιμη θετική επίδραση στην ποιότητα ζωής. Για το λόγο αυτό η χορήγηση Ανασυνδυασμένης Αυξητικής ορμόνης δεν πραγματοποιείται μόνο για το χαμηλό ύψος του ατόμου και δε διακόπτεται αμέσως μόλις αυτό αυξηθεί. Η χορήγηση μπορεί να συνεχιστεί και για κάποια χρόνια μετά την  επίτευξη του μέγιστου ύψους. Η συνέχιση βέβαια της αγωγής και στην ενήλικο ζωή απαιτεί την επανάληψη του διαγνωστικού ελέγχου που προαναφέρθηκε, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις οριακών τιμών.

Όπως κάθε φαρμακευτικό σκεύασμα, έτσι και η Ανασυνδυασμένη Αυξητική ορμόνη παρουσιάζει ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως η κατακράτηση ύδατος, η διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης, ρετινοπάθεια, κεφαλαλγίες κ.ά. Τα παραπάνω είναι ήπια και μπορούν να αντιμετωπιστούν με την τροποποίηση του δοσολογικού σχήματος.

Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να προσφέρουμε μια σχετικά ασφαλή μακροχρόνια θεραπεία και να αντιμετωπίσουμε τόσο τις εμφανείς όσο και τις αφανείς συνέπειες της έλλειψης αυξητικής ορμόνης. Βοηθάμε τα παιδιά που εμφανίζουν τη συγκεκριμένη ανεπάρκεια να χτίσουν ένα γερό και υγιές σώμα, καθώς και υγιή ψυχισμό, τα οποία θα είναι  εφόδια  στην ενήλικο ζωή τους.

Διαβάστε επίσης:

Εναντιωτική Προκλητική Διαταραχή

Ειρήνη Παπαγιάννη

Θυρεοειδής και εφηβεία

efiveia.gr

Διάγνωση καρκίνου: Η ανατροπή στην οικογενειακή ισορροπία και οι επιπτώσεις στην ψυχολογία του εφήβου

Ευφροσύνη Αλεβίζου

Αφιερωμένο στο κορίτσι που νίκησε τη λευχαιμία

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Συνδρομο Asperger και Εφηβεία

efiveia.gr

Τραυματισμοί εφήβων αθλητών

efiveia.gr

Αφήστε σχόλιο

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com