- Εφηβεία και άγχος εξετάσεων. Πώς μπορεί να το διαχειριστεί η οικογένεια για να βοηθήσει το παιδί; - 20 Μαρτίου 2025
- Εφηβεία και αυτοεκτίμηση. Πώς μπορούν να βοηθήσουν οι γονείς για την ενίσχυσή της; - 28 Φεβρουαρίου 2025
- Τι ρόλο παίζει η τηλεόραση στη ζωή των παιδιών; - 29 Ιανουαρίου 2025
Γράφει στο efiveia.gr η Συνθετική Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας Αργυρώ Βουζβούρη
Η αυτοεκτίμηση παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της ψυχικής, συναισθηματικής και κοινωνικής τους κατάστασης. Για τους εφήβους η αυτοεκτίμηση είναι στενά συνδεδεμένη με την αυτό -εικόνα αλλά και με το πώς αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους σε σχέση με τους άλλους.
Οι παράγοντες που επηρεάζουν την αυτοεκτίμηση των εφήβων είναι κατά κύριο λόγο:
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς τα παιδιά μέσω αυτών τείνουν να συγκρίνουν τον εαυτό τους με τις διάφορες εικόνες που παρακολουθούν σε αυτά.
Εικόνα του σώματος, καθώς συμβαίνουν πολλές σωματικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εφηβείας και αδυνατούν τα παιδιά να τις διαχειριστούν με αποτέλεσμα να συγκρίνουν την δική τους εικόνα διαρκώς με κάποιου άλλου.
Η μη αποδοχή από τους συνομήλικους καθώς η αίσθηση ότι ανήκουν σε μια ομάδα τους κάνει να αισθάνονται πιο ολοκληρωμένοι!
Πώς μπορούν λοιπόν οι γονείς να συντελέσουν θετικά στην ενίσχυσή της;
Μπορούν να προωθήσουν την αυτό-φροντίδα δίνοντας αρχικά αυτοί το σωστό παράδειγμα για τη σωματική και ψυχική τους ευεξία.
Να εστιάζουν στην προσπάθεια και όχι στην τελειότητα για να κατανοήσουν τα παιδιά ότι μέσα από τα λάθη μπορούν να μάθουν και να μην θεωρούν τον εαυτό τους αποτυχημένο.
Να καλλιεργούν την ενεργητική ακρόαση καθώς οι έφηβοι χρειάζονται ένα υποστηρικτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο θα μπορεί να ακουστεί η γνώμη τους και να μην φοβούνται να εκφράσουν όσα πιστεύουν.
Να χρησιμοποιούν θετικές επιβεβαιώσεις και να μιλούν στα παιδιά με θετικά λόγια εστιάζοντας στα πλεονεκτήματα τους και στα επιτεύγματά τους! Η ενίσχυση της αυτό-εκτίμησης θα συντελέσει σημαντικά με τη σειρά της στην ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης και της ψυχικής ανθεκτικότητας και έτσι οι έφηβοι θα καταφέρουν να γίνουν ενήλικες με ένα υγιές εγώ!