efiveia.gr
Δελτία Τύπου

Το «Live Without Bullying» έρχεται στα ελληνικά σχολεία

Την επίσημη έγκριση για την υλοποίηση τριών εκπαιδευτικών προγραμμάτων του «Live Without Bulling» στα δημοτικά, τα γυμνάσια και τα λύκεια όλης της χώρας, κατά το σχολικό έτος 2020-2021, έδωσε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ενώνοντας τις δυνάμεις του με το ΚΜΟΠ προκειμένου να εξαλειφθεί το bullying στο ελληνικό σχολείο.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο ενέκρινε την υλοποίηση – και το αντίστοιχο εκπαιδευτικό υλικό – των προγραμμάτων «Η τάξη μου χωρίς εκφοβισμό» και «Εκφοβισμός, βασικές συμβουλές για γονείς», τα οποία απευθύνονται αντίστοιχα σε εκπαιδευτικούς και σε γονείς/κηδεμόνες μαθητών και μαθητριών σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλων των τύπων. Πρόκειται για ειδικά σχεδιασμένες διαδικτυακές εκπαιδεύσεις, εύκολα προσβάσιμες από όλους.

Ενέκρινε επίσης την υλοποίηση του διαδικτυακού εκπαιδευτικού παιχνιδιού «Γίνε και εσύ πρεσβευτής κατά του εκφβοβισμού», το οποίο απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες όλων των τάξεων του Γυμνασίου Γενικής Εκπαίδευσης της χώρας. Η συμμετοχή των μαθητών/τριών στο πρόγραμμα θα είναι προαιρετική και θα προσφέρεται δωρεάν.

Η υλοποίηση των προγραμμάτων αυτών έρχεται να ενισχύσει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση ενός σοβαρού φαινομένου που εμφανίζεται στα σχολεία, με καταστροφικές, πολλές φορές, επιπτώσεις στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών αλλά και στη διαδικασία της μάθησης.

Η Γενική Διευθύντρια του ΚΜΟΠ δρ. Αντωνία Τορρένς από την πλευρά της ευχαρίστησε το Υπουργείο Παιδείας για τη συνεργασία και την έμπρακτη αναγνώριση της εκπαιδευτικής αξίας των προγραμμάτων του «Live Without Bullying» καθώς το σχετικό υλικό μπορεί να συμβάλει στην προστασία των παιδιών που χρειάζονται βοήθεια αλλά και στη διαμόρφωση ενός καλύτερου σχολικού περιβάλλοντος. Όπως τόνισε η δρ. Τορρένς «ειδικά αυτή την περίοδο της πανδημίας που τα παιδιά δέχονται μεγαλύτερη ψυχολογική πίεση, έχει σημασία να μπορούμε να τα στηρίξουμε με περισσότερους τρόπους, να είμαστε κοντά τους, να μιλήσουμε στη γλώσσα τους και με τους τρόπους που εκείνα αισθάνονται άνετα να επικοινωνήσουν».


Το Πρόγραμμα Live Without Bullying (Συνοπτική Παρουσίαση)

Το πρόγραμμα Live Without Bullying είναι μια πρωτοβουλία του Κέντρου Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού (ΚΜΟΠ) για την πρόληψη και αντιμετώπιση του σχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού (δεδομένου ότι δυστυχώς το φαινόμενο παρουσιάζει αύξηση και στη χώρα μας). Απευθύνεται σε παιδιά 13-18 ετών και ενήλικες (γονείς ή εκπαιδευτικούς).  

Στον πυρήνα των υπηρεσιών του προγράμματος βρίσκεται η πλατφόρμα www.livewithoutbullying.com μέσω της οποίας παρέχονται δωρεάν και ανώνυμα, υπηρεσίες συμβουλευτικής από ειδικά εκπαιδευμένους συμβούλους.

Πρόκειται για ένα καινοτόμο για τα Ελληνικά δεδομένα πρόγραμμα δεδομένου ότι για πρώτη φορά παρέχεται συμβουλευτική και στήριξη σε παιδιά για προβλήματα εκφοβισμού διαδικτυακά. Αυτό έχει τεράστια σημασία γιατί αφενός οι έφηβοι είναι πολύ εξοικειωμένοι με την χρήση της on-line επικοινωνίας και των μηνυμάτων και αφ’ εταίρου το γεγονός ότι δωρεάν και ανώνυμα μπορούν τα παιδιά σε όλη την Ελλάδα από όπου και αν βρίσκονται να μιλήσουν για το πρόβλημά τους και να δεχτούν βοήθεια από κάποιον ειδικό. (Με μόνη προυπόθεση ότι έχουν σύνδεση με το διαδίκτυο)

Το 2016 το ΚΜΟΠ υπέγραψε Μνημόνιο συνεργασίας με το  Υπουργείο Παιδείας για την διάδοση του προγράμματος σε όλη τη χώρα και το 2020 υπεγράφη αντίστοιχο Μνημόνιο με την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση εκφοβιστικών συμπεριφορών στους αθλητικούς χώρους.

Μέσω του προγράμματος επίσης έχουν δημιουργηθεί διαδικτυακές εκπαιδεύσεις για εκπαιδευτικούς και γονείς σε βιντεοσκοπημένες σειρές, όπως και ένα διαδικτυακό παιγνίδι για μαθητές Γυμνασίου. Όλες οι εκπαιδεύσεις παρέχονται δωρεάν και μπορούν όλοι να έχουν πρόσβαση από παντού, λόγω της διαδικτυακής τους φύσης.

Διαβάστε επίσης:

Χριστουγεννιάτικη “Τσάντα για μαξιλάρι. Μια υπόθεση Τραγική”

efiveia.gr

Χρήση και κατάχρηση του ίντερνετ και των πολυμέσων

efiveia.gr

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για παιδιά και νέους Οκτώβριος 2017 – Απρίλιος 2018

efiveia.gr

Φεστιβάλ KinderDocs – Τα κορίτσια αλλάζουν τον κόσμο!

efiveia.gr

Το Πολυμήχανο café teatral προτείνει μία περιπέτεια στον κόσμο της δημιουργικής γραφής για ενήλικες και παιδιά.

efiveia.gr

Το ντοκιμαντέρ ως εκπαιδευτικό εργαλείο

efiveia.gr

Αφήστε σχόλιο

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com