efiveia.gr
Συμπεριφορά

Τάση φυγής. Ποια είναι τα σημάδια

Η περίοδος της εφηβείας περιλαμβάνει έντονα συναισθήματα και ακόμη πιο έντονες αντιδράσεις. Ως αποτέλεσμα, τις περισσότερες φορές οι αποφάσεις που λαμβάνονται από τον έφηβο είναι αποφάσεις εν θερμώ, τις οποίες εκτελούν εν ψυχρώ!

Ο έφηβος συχνά αισθάνεται εγκλωβισμένος σε συνθήκες και καταστάσεις που βιώνει στο σπίτι του. Αυτό δεν σημαίνει πως οι γονείς δεν είναι καλοί γονείς. Οι έρευνες δείχνουν ότι μόνο το 16% των εφήβων που αποφασίζουν να φύγουν από το σπίτι έχουν υποστεί ψυχολογική ή σωματική βία. Οι υπόλοιποι έφηβοι απλά αισθάνονται πίεση, την οποία προσπαθούν να αποφύγουν απλά φεύγοντας. Αντί να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και να το λύσουν, επιλέγουν να του “γυρίσουν την πλάτη”, παρά το γεγονός ότι έχουν τα εφόδια να διορθώσουν τις καταστάσεις που δεν θέλουν να βιώνουν.

Τα σημάδια που υποδηλώνουν ότι ο έφηβος σκοπεύει να φύγει από το σπίτι δεν είναι πάντοτε εμφανή, ενώ αντίστροφα αν παρατηρούμε κάποια από αυτά, δεν σημαίνει ότι οπωσδήποτε έχει τη φυγή κατά νου. Ένας συνδυασμός όμως αυτών, καλό είναι να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Εξαφανίσεις χρημάτων ή αντικειμένων. Συνήθως κάθε οικογένεια έχει ένα κοινό σημείο στο σπίτι όπου αφήνει ένα μικρό χρηματικό ποσό για τα τρέχοντα έξοδα ή τα έκτακτα. Αν λοιπόν λείπει ένα ποσό ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ή αν λείπουν αντικείμενα μεγάλης αξίας από το σπίτι, τότε αυτό δεν θα πρέπει να σας αφήσει αδιάφορους.

Αργοπορία στην επιστροφή για το σπίτι. Αν αργεί να γυρίσει στην ώρα του από το σχολείο, το φροντιστήριο ή έναν φίλο του και αυτό συμβαίνει πιο έντονα τον τελευταίο καιρό, τότε σίγουρα κάτι έχει αλλάξει. Μπορεί να μην σημαίνει κάτι, μπορεί όμως και ναι. Η απόσταση είναι πολύ μικρή, καθώς μπορεί για παράδειγμα να έχει κάνει μία καινούρια φιλία και να είναι ενθουσιασμένος. Είναι πιθανό όμως και να αποφεύγει να γυρίσει στο σπίτι

Υπονοούμενα. Πολλές φορές κατά τη διάρκεια ενός καυγά μπορεί να το αναφέρει σαν προειδοποίηση. Μην το προσπεράσετε, μπορεί να μην έχει ειπωθεί απλά επάνω στα νεύρα του. Επίσης, μπορεί να το πει κατά τη διάρκεια συζητήσεων με αδέλφια και φίλους. Αν αυτό γίνεται πολύ συχνά, τότε θα πρέπει να σας θέσει σε επαγρύπνηση.

Καταχρήσεις. Το αλκοόλ, το κάπνισμα και τα ναρκωτικά είναι παράγοντες που “σπρώχνουν” τον έφηβο προς τη φυγή. Αν ειδικά είναι εθισμένος σε κάποιο από αυτά, μπορεί να επιδιώξει να απομακρυνθεί από το σπίτι, αφού γνωρίζει ότι δεν θα γίνουν δεκτά αυτά που κάνει.

Επιθετικότητα και απομόνωση. Είναι επιθετικός, μιλάει βίαια και λέει ψέματα, ενώ προσπαθεί να κρυφτεί όταν για παράδειγμα χρησιμοποιεί το διαδίκτυο ή απομονώνεται στο δωμάτιό του. Και αυτή η συμπεριφορά είναι πιθανό δείγμα.

Να θυμάστε ότι το κάθε σημάδι ξεχωριστά δεν αποτελεί οπωσδήποτε αφορμή για να θεωρείτε ότι ο έφηβος θέλει να φύγει από το σπίτι. Ένας συνδυασμός όμως της πλειοψηφίας αυτών, σίγουρα θα πρέπει να σας βάλει σε σκέψεις και να έχετε τα μάτια σας ανοικτά.

Η ομάδα του efiveia.gr

Διαβάστε επίσης:

Χριστούγεννα και εφηβεία! Πώς μπορούν οι γονείς να διαχειριστούν την αρνητική διάθεση του παιδιού;

Αργυρώ Βουζβούρη

Φραστική επίθεση των εφήβων προς τους γονείς τους. Πώς να το ελέγξουμε;

Βασιλική Τσούτσου

Τρόποι επικοινωνίας με τον νευριασμένο έφηβο

Βασιλική Τσούτσου

Το ψέμα στην εφηβεία και πώς θα το αντιμετωπίσουμε

efiveia.gr

Το σχολείο τελείωσε και βαριέμαι! Έφηβοι και καλοκαιρινές διακοπές

efiveia.gr

Το παιδί μου αντιδρά στη νέα μου σχέση. Πώς να το αντιμετωπίσω;

efiveia.gr

Αφήστε σχόλιο

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com