efiveia.gr
Εκπαίδευση

Συγχαρητήρια παιδί μου, πέρασες στο Πανεπιστήμιο! Και τώρα τι;

Γράφει στο efiveia.gr η Δρ Φοίβη Σπέη, Εργοθεραπεύτρια – Διδάκτωρ ψυχολογίας της υγείας

Η είσοδος στο Πανεπιστήμιο ή στο κολέγιο σηματοδοτεί την έναρξη μίας πραγματικά σημαντικής περιόδου της ζωής – είναι το σημείο στο οποίο το παιδί σας εισέρχεται στις τάξεις των ενήλικων. Βέβαια μπορεί να θεωρείται πως το παιδί σας απέχει πολύ από το να φέρεται ως ενήλικας.

Σίγουρα η δουλειά σας ως γονείς δεν έχει τελειώσει ακόμα! Οι γονείς παρέχουν ένα σημαντικό στοιχείο σταθερότητας σε μια εποχή που πολλά πράγματα βρίσκονται σε κατάσταση αλλαγής, όπου πολλά δεδομένα ανατρέπονται και το παιδί καλείται να προσαρμοστεί σε εντελώς νέα δεδομένα.

Είστε εσείς που θα παράσχετε μεγάλη υποστήριξη, από πρακτική και οικονομική άποψη, καθώς και συναισθηματική υποστήριξη στη μεταβατική αυτή περίοδο.

Όσον αφορά το πρακτικό επίπεδο, βοηθήστε ώστε να εξοικειωθούν με την πόλη όπου θα σπουδάσουν, συμπεριλαμβανομένης της διάταξης της πανεπιστημιούπολης, των δημόσιων συγκοινωνιών, τις τοποθεσίες του σουπερμάρκετ και άλλων χρήσιμων παροχών και υπηρεσιών. Μια επίσκεψη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ή λίγο πριν μετακομίσουν μπορεί να βοηθήσει σε αυτό.

Οργανώστε τα οικονομικά τους ανοίγοντας έναν τραπεζικό λογαριασμό. Ιδανικά επιλέξτε μία τράπεζα που έχει να υποκατάστημα κοντά στο πανεπιστήμιο. Αφιερώστε λίγο χρόνο να συζητήσετε τη σημασία του σχεδιασμού του προϋπολογισμού και φροντίστε στο μέλλον να παρακολουθείτε προσεκτικά την ταμειακή ροή.

Διασκεδάστε στην κουζίνα βοηθώντας τον έφηβο σας να σχεδιάσει και να μαγειρέψει υγιεινά γεύματα με προϋπολογισμό. Η ικανότητα να προσφέρει μερικά γεύματα που θυμίζουν μαμά στους νέους φίλους θα τον/την κάνουν πολύ δημοφιλή!

Συζητήστε με ηρεμία θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια, όπως διαφύλαξη προσωπικών αντικειμένων, ασφάλεια στη χρήση της τεχνολογίας, διαχείριση αλκοόλ και την αντιμετώπιση της πίεσης από τους συνομήλικους για να κάνουν πράγματα που μπορεί να μην επιθυμούν να κάνουν.

Συμφωνήστε για το πώς θα είστε σε επαφή. Email, κινητό, Skype. Δώστε τους χώρο για να εξερευνήσετε αυτό το συναρπαστικό νέο στάδιο της ζωής τους, αλλά εξηγήστε την ανάγκη σας να τους μιλάτε μια στο τόσο, για να είστε βέβαιοι ότι είναι ευτυχισμένοι και ασφαλείς.

Τονίστε το γεγονός ότι το πανεπιστήμιο είναι μια υπέροχη ευκαιρία να δοκιμάσουν μια τεράστια ποικιλία νέων και συναρπαστικών αθλημάτων και δραστηριοτήτων και όσοι εμπλέκονται πλήρως από την αρχή στην πανεπιστημιακή ζωή θα κάνουν νέους φίλους γρηγορότερα και θα ενταχθούν ευκολότερα.

Ως ακαδημαϊκός και η ίδια, λαμβάνουμε ερωτήματα κάθε χρόνο από γονείς που θέλουν να μάθουν πώς τα πηγαίνει ο γιος ή η κόρη τους στο πανεπιστήμιο/κολέγιο. Πέρα από το γεγονός ότι το ίδρυμα δεν μπορεί να σας πει τίποτα χωρίς τη ρητή άδεια του παιδιού σας, ο καλύτερος τρόπος υποστήριξης είναι να ενθαρρύνετε το γιο ή την κόρη σας στις σπουδές τους δείχνοντας ενδιαφέρον ή κάνοντας ερωτήσεις αλλά τελικώς να τους αφήνετε να προσπαθούν μόνοι τους για την επιτυχία στις σπουδές τους. Το Πανεπιστήμιο είναι ένα μέρος όπου πολλοί νέοι αναπτύσσουν το δικό τους αίσθημα ανεξαρτησίας και αυτή η έννοια της αυτοδιαχείρισης που ενθαρρύνει η πανεπιστημιακή ζωή παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό.

Τέλος μην αμελήσετε να φροντίσετε τον εαυτό σας. Αν και όπως τονίστηκε ο ρόλος σας παραμένει πολύ σημαντικός, το σπίτι μπορεί να φαντάζει άδειο. Αυτή η φάση της ζωής δίνει όμως ευκαιρίες σε εσάς για περισσότερη προσωπική ελευθερία, ελεύθερο χρόνο, δραστηριότητες και εμβάθυνση σχέσεων με τον σύντροφο, τους φίλους σας ή άλλα μέλη της οικογένειας.

Διαβάστε επίσης:

Υπάρχει αποτυχία;

efiveia.gr

Το παιδί μου δεν προβιβάστηκε. Και τώρα τι γίνεται;

Ευφροσύνη Αλεβίζου

Το έφηβο παιδί μου φεύγει για σπουδές!

Κλεονίκη Πανταζή

Το έφηβο παιδί μου δε διαβάζει…

Κλεονίκη Πανταζή

Το άγχος των σχολικών εξετάσεων

efiveia.gr

Το άγχος των εξετάσεων

efiveia.gr

Αφήστε σχόλιο

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com