efiveia.gr


Δελτία Τύπου

Συνέντευξη του ηθοποιού, σκηνοθέτη, μουσικοδιδάσκαλου και ιδρυτή του Καλλιτεχνικού Οργανισμού «Μορφές Έκφρασης», Θωμά Κινδύνη

Το efiveia.gr είχε τη χαρά να επικοινωνήσει με τον ηθοποιό, σκηνοθέτη και μουσικοδιδάσκαλο Θωμά Κινδύνη.

Ο Θωμάς Κινδύνης έχει ιδρύσει τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό «Μορφές Έκφρασης», όπου εδρεύει στην Αθήνα, έχει διδάξει Αρχαία Τραγωδία, και Ελληνική Παράδοση και τα έργα που ανέβασε περιόδευσαν σε πολλά μέρη της Ελλάδας και οι παραστάσεις φιλοξενήθηκαν από πολλά επίσημα φεστιβάλ, όπως Ηρώδειο, Λυκαβηττός, Κασσάνδρα, Οινιάδες, Αρχαίο Ωδείο Πάτρας, Θέατρο Πέτρας, Υπαίθριο θέατρο Κοζάνης, κ.α. Στα πλαίσια ων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του καλλιτεχνικού οργανισμού «Μορφές Έκφρασης» έχει δημιουργήσει εκπαιδευτικούς κύκλους και προγράμματα για ενήλικες και παιδιά.

efiveia.gr: Κύριε Κινδύνη, πότε πήρατε την απόφαση να δημιουργήσετε τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό Μορφές Έκφρασης και με ποια αφορμή;

Θωμάς Κινδύνης: Οι Μορφές Έκφρασης δημιουργήθηκαν το 1993 στις 13 Ιανουαρίου, οπότε έχουν κλείσει τα 25 τους χρόνια. Δημιουργήθηκαν γιατί ήθελα κατ’ αρχάς να μεταλαμπαδεύσω τη Σχολή Δ. Ροντήρη στους νέους καλλιτέχνες και να δημιουργήσω μέσα από την παιδεία ανθρώπους-καλλιτέχνες πνευματικά και ψυχικά υγιείς. Δύσκολος ο δρόμος αλλά μη έχοντας την όρεξη ούτε καν τη φιλοδοξία να δημιουργήσω έναν ακόμα θίασο ή ένα ακόμα καλλιτεχνικό εργαστήρι, ρίχτηκα με τα μούτρα στο να δημιουργήσω δρόμους γνώσεις όπου οι νέοι καλλιτέχνες όχι μόνο να ανακαλύψουν τα μυστικά της Τέχνης τους αλλά και να μπορέσουν να βρουν τον εαυτό τους, θωρακισμένοι από γνώσεις πάνω σε θέματα επικοινωνίας, ηθικής γνώσης που αφορούν τη διερεύνηση της ανθρώπινης διάνοιας για να μπορέσουν να οικοδομήσουν ένα δρόμο προς την ευτυχία.

efiveia.gr: Έχετε ρίξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα παιδιά. Ποια πιστεύετε ότι είναι τα οφέλη της θεατρικής αγωγής στα παιδιά και στους εφήβους;

Θ.Κ.: Όταν κανείς σκέφτεται να οικοδομήσει ένα μέλλον ελπιδοφόρο αυτομάτως σκέφτεται τα παιδιά και τους εφήβους. Αυτά είναι το μέλλον. Το θέατρο, η μουσική και ο χορός είναι πραγματικά εφόδια για τη σωστή διάπλαση του χαρακτήρα τους. Αλλά εδώ χρειάζεται προσοχή και γνώση. Τα παιδιά δεν έχουν ανάγκη να παίξουν θέατρο, αν τους αναγκάσεις, στοχεύοντας να ερεθίσεις την ματαιοδοξία τους, θα τους τραυματίσεις χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Γι’ αυτό οι ως άνω τέχνες πρέπει να διδάσκονται όχι για επίδειξη αλλά με σκοπό να μορφώσουν και να οικοδομήσουν δρόμους επικοινωνίας, ηθικής, λογικής, γνώσεις των συναισθημάτων και το κυριότερο του πώς να μάθουν να βρίσκονται στον παρόντα χρόνο και να μπορούν να αντιληφθούν τον αναπτυσσόμενο εαυτό τους μέσω παρατήρησης και μέσω αγάπης προς τη μελέτη.

efiveia.gr: Είστε ικανοποιημένος από την ανταπόκριση των παιδιών αλλά κυρίων των γονέων στο έργο σας; Πιστεύετε ότι θα έπρεπε να δίνεται μεγαλύτερη βαρύτητα στο θέατρο και τον πολιτισμό;

Θ.Κ.: Τα παιδιά αν τους δώσεις σωστή και αποτελεσματική γνώση θα ακολουθήσουν με ενθουσιασμό, όπως και γίνεται, αυτό το δρόμο. Οι γονείς οι περισσότεροι ανταποκρίνονται προσπαθώντας τα καλύτερα για τα παιδιά τους. Εμείς στις Μορφές Έκφρασης έχουμε δημιουργήσει και τμήμα για τους γονείς έτσι ώστε κι αυτοί που θέλουν να μπορούν να αποκτήσουν ανάλογη γνώση απ’ αυτή που παίρνουν τα παιδιά τους. Εξυπακούεται πως θα έπρεπε να δίνεται μεγαλύτερη βαρύτητα στον πολιτισμό και στις τέχνες του θεάτρου, της μουσικής και του χορού. Εάν θέλουμε να οικοδομήσουμε και να αφήσουμε μια αξιόλογη πνευματική παρακαταθήκη πρέπει οι ως άνω τέχνες να πρωταγωνιστήσουν στις σύγχρονες κοινωνίες των ανθρώπων, κι αυτό γιατί η κάθε μία επιτελεί ένα σημαντικό σκοπό: το θέατρο αναπτύσσει το διανοητικό κέντρο του ανθρώπου, η μουσική το συναισθηματικό και ο χορός το κινητικό κέντρο.

efiveia.gr: Με τους γονείς έχετε επαφή; Τι διακρίνετε στις σχέσεις μεταξύ γονέων και παιδιών;

Θ.Κ.: Οι γονείς έχουνε τις καλύτερες προθέσεις. Όμως δεν επαρκούν. Χρειάζονται γνώσεις και κατάλληλα δεδομένα για να μπορούν κι αυτοί να βοηθήσουν το έργο ανάπτυξης των παιδιών τους. Γι’ αυτό όπως ανέφερα, έχουν δημιουργηθεί και τμήματα για γονείς, αλλά και για κάθε ενήλικα που επιθυμεί πραγματικά να αποκτήσει γνώσεις. Κι όλα αυτά περιλαμβάνονται στο τμήμα που έχει δημιουργηθεί μέσα στις Μορφές Έκφρασης με τίτλο «Η Τέχνη του να ζεις».

efiveia.gr: Αυτό το καλοκαίρι διοργανώσατε καλοκαιρινό καλλιτεχνικό camp κυριολεκτικά μέσα στη φύση! Πείτε μας λίγα λόγια γι’ αυτό. Τι αποκομίζουν τα παιδιά μέσα από αυτήν την εμπειρία;

Θ.Κ.: Είναι το πέμπτο καλοκαιρινό μας camp που έχουμε διοργανώσει και φέτος με μεγάλη επιτυχία τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Μέσα σ’ ένα υπέροχο περιβάλλον, το περιβάλλον του Βοτανικού Κήπου-Διομήδους, τα παιδιά από τις 8:00 έως τις 16:00 απολαμβάνουν τη φύση, μια σωστή ενασχόληση με τις τέχνες του θεάτρου, της μουσικής και της κίνησης, μαθαίνουν ασκήσεις επικοινωνίας και συνεργασίας.

Φέτος για πρώτη φορά το θερινό αυτό camp επεκτείνεται ο χρόνος λειτουργίας του και θα επανέλθει από τις 17 Αυγούστου έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2018 πάλι στον ίδιο χώρο και με την ίδια θεματική. Οι εγγραφές έχουν ήδη αρχίσει, οπότε οι ενδιαφερόμενοι ας σπεύσουν να εξασφαλίσουν θέση.

efiveia.gr: Παράλληλα, έχετε προγραμματίσει τρεις κύκλους σεμιναρίων με τίτλο “Η Τέχνη του να Ζεις” για ενήλικες. Σε τι στοχεύουν αυτά τα σεμινάρια;

Θ.Κ.: Αυτοί οι κύκλοι θα αρχίσουν από το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη με σκοπό να γνωστοποιήσουν το τι θα διδαχθεί στα κανονικά τμήματα για ενηλίκους που θα λειτουργήσουν από τον Οκτώβριο.

Η θεματική αυτών των κύκλων θα είναι θέματα που αφορούν όχι μόνο την Τέχνη αλλά και θέματα που αφορούν τη διερεύνηση της ανθρώπινης έκφρασης προς ένα δρόμο ευτυχίας και αρμονίας.

efiveia.gr: Μία τελευταία ερώτηση: Είστε αισιόδοξος άνθρωπος. Τι πιστεύετε για το αύριο των παιδιών;

Θ.Κ.: Είναι αλήθεια ότι είμαι αισιόδοξος άνθρωπος, όμως δε σας κρύβω ότι αν δεν προλάβουμε και δεν αλλάξουμε την πτωτική ροή της ανθρωπότητας δε νομίζω ότι είναι αρκετή η αισιοδοξία μου. Γι’ αυτό χρειάζεται να ανασκουμπωθούμε όλοι για να οικοδομήσουμε ένα νέο πολιτισμό, μια καινούργια κοινωνία γιατί όπως βλέπετε αυτό που υπάρχει παράγει μόνο βαρβαρότητα και άλγος.

 

Διαβάστε επίσης:

KinderDocs στο Μουσείο Μπενάκη: Ξεκινάει η 7η χρονιά εκπαιδευτικών προγραμμάτων

efiveia.gr

Θεατρικά Εργαστήρια σε εβδομαδιαία βάση για παιδιά & εφήβους

efiveia.gr

Νέα τμήματα Φεβρουαρίου στο ΙΕΚ ΑΛΦΑ με επιδότηση διδάκτρων

efiveia.gr

KinderDocs, μια ταινία με θέμα την πίστη και τη βία

efiveia.gr

Η επίδραση των σκηνών βίας και σεξ στην τηλεόραση και το διαδίκτυο

efiveia.gr

Προκήρυξη επιμορφωτικών προγραμμάτων Ψυχικής Υγείας του Πανεπιστημίου Αιγαίου

efiveia.gr

Αφήστε σχόλιο

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com