efiveia.gr


Δελτία Τύπου

Πρεμιέρα Shadow Game και masterclass – Η επικίνδυνη διαδρομή στην Ευρώπη ασυνόδευτων εφήβων προσφύγων

Το KinderDocs σας προσκαλεί στην πρεμιέρα του Shadow Game και σε Masterclass με τη σκηνοθέτη, Els van Driel με θέμα From Syria to Ukraine and Beyond Children on the Move

Κυριακή 10 Απριλίου 2022 στις 11 π.μ.  
Μουσείο Μπενάκη/Πειραιώς 138

Δείτε το trailer

Επί 3 χρόνια οι σκηνοθέτριες κινηματογράφησαν εφήβους πρόσφυγες στο ταξίδι για να φτάσουν σε ασφαλείς νέες πατρίδες στην Ευρώπη. Από την Ελλάδα στη Σερβία και από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στην Ιταλία, την Ολλανδία, τη Γαλλία και την Αγγλία. Τα ασυνόδευτα αυτά παιδιά πρόσφυγες διασχίζουν την Ευρώπη με τα πόδια, με τρένα, λεωφορεία και όποιο άλλο μέσο βρουν, μέσα από χιονισμένα βουνά, κοιμούνται κάτω από γέφυρες, σε δάση, περπατούν σε ναρκοπέδια, περνούν συρματοπλέγματα και αντιμετωπίζουν συχνά βίαιους συνοριοφύλακες. Σε αυτό το ταξίδι που διαρκεί μήνες, ακόμη και χρόνια, το να φτάσουν στον τελικό τους προορισμό μοιάζει ακατόρθωτο. Μέρος του υλικού της ταινίας που καταγράφει αυτή την επίπονη και επικίνδυνη προσπάθεια κινηματογραφήθηκε από τα ίδια τα παιδιά με το κινητό.

Θα ακολουθήσει masterclass με θέμα: From Syria to Ukraine and Beyond: Children on the Move. Η Ολλανδή δημοσιογράφος/σκηνοθέτης Els van Driel, που θα έρθει ειδικά για την προβολή της ταινίας της στην Ελλάδα, θα αναλύσει πώς μπορούμε μέσω του storytelling να ευαισθητοποιούμε το κοινό και θα μοιραστεί μαζί μας χρήσιμα εργαλεία για τη δημιουργική διαδικασία και τη συνεργασία με τους πρωταγωνιστές, την έρευνα και την παραγωγή, καθώς και την καμπάνια ευαισθητοποίησης.
Τι μάθαμε από το πρώτο κύμα παιδιών εν κινήσει ώστε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τη νέα ροή παιδιών από την Ουκρανία; Μετά το masterclass θα διεξαχθεί συζήτηση με τη σκηνοθέτιδα και εκπροσώπους δημόσιων φορέων και της ακαδημαϊκής κοινότητας, δημοσιογράφους, κινηματογραφιστές, και εκπροσώπους της κοινωνίας πολιτών, που θα συντονίσει η δημοσιογράφος/σκηνοθέτης Δήμητρα Κουζή (στα αγγλικά).

Η καμπάνια ευαισθητοποίησης κορυφώνεται στις 14 Ιουνίου 2022 (με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Προσφύγων στις 20 Ιουνίου), με μια προβολή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. Τα παιδιά θα παρουσιάσουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις υπογραφές υπέρ του μανιφέστου Protect children on the move, που συνέταξαν μαζί με τις δημιουργούς της ταινίας. Έχουν ήδη συγκεντρωθεί 17.035 υπογραφές από όλη την Ευρώπη, με στόχο τις 22.500, αριθμό σύμβολο αφού κάθε υπογραφή θα αντιστοιχεί σε ένα ασυνόδευτο παιδί πρόσφυγα που είναι εγκλωβισμένο μέσα στα σύνορα της Ευρώπης (πηγή: Unicef).

Η Els van Driel (γενν. 1976) είναι ανεξάρτητη δημιουργός ντοκιμαντέρ όπως της βραβευμένης νεανικής σειράς “Mensjesrechten / Just Kids” για τα δικαιώματα των παιδιών. Είναι συνιδρύτρια/διευθύντρια με την Eefje Blankevoort της multimedia παραγωγής “The Asylummachine” (υποψήφια στο Ολλανδικά βραβεία Golden Calf 2016) και “The Deal”, που αναλύει τις συνέπειες της Ευρωπαϊκής συμφωνίας του  2017 με την Τουρκία για το προσφυγικό. Το 2020 συνσκηνοθέτησε το Shadow Game, ένα πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ και transmedia πρότζεκτ για τα ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες στην Ευρώπη. Η Els ειδικεύεται σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μετανάστευσης και θρησκείας. Άλλες βραβευμένες ταινίες της: “How Ky Became Niels” (Βραβείο Banff Rockie 2015, Prix Jeunesse 2016) και “A Year Without my Parents” (Chicago International Children’s Film Festival, Children’s & Adult’s jury prize 2016). 

Η ταινία θα προβληθεί με ελληνικούς υπότιτλους και είναι κατάλληλη για ενήλικο κοινό και παιδιά από 11 ετών.

Προπώληση

Kouzi Productions 
T 210 7219909
info@kinderdocs.com
kinderdocs.com

Διαβάστε επίσης:

Διαδικτυακό μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα από το KinderDocs Art Lab σε συνεργασία με το ΜΟΜus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

efiveia.gr

Eργαστήρια δεξιοτήτων με KinderDocs, νέο webinar!

efiveia.gr

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής 2019: Αδιαχώρητο στις λαμπερές εκδηλώσεις στο Δήμο Πειραιά!

efiveia.gr

Online εργαστήρια από το UTech Lab για παιδιά 12-15 ετών

efiveia.gr

9ο καλλιτεχνικό Summer Camp από τις Μορφές Έκφρασης

efiveia.gr

Το Μαζί για το Παιδί κάνει βήματα για τα παιδιά σε ανάγκη

efiveia.gr

Αφήστε σχόλιο

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com