efiveia.gr
Συμπεριφορά

Πώς να πείσω τον έφηβο να παραμείνει σπίτι

Ευαγγελία Θεοδωρίδου
Latest posts by Ευαγγελία Θεοδωρίδου (see all)

Γράφει στο efiveia.gr η Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας Ευαγγελία Θεοδωρίδου

It’s corona time!!!
Πώς να πείσω τον έφηβο γιο ή την έφηβη κόρη μου να μείνει στο σπίτι

«Ξέχνα αυτά που ήξερες! Καφέδες, clubbing, συναντήσεις με τους κολλητούς και βόλτες πάνω κάτω στην πλατεία… κομμένα!  Θα μείνεις στο σπίτι επ’ αόριστον!!!» λέει ένας  γονιός ”χ” στο έφηβο παιδί του ”ψ” σε κάποιο μέρος του πλανήτη Γη και κάπως έτσι ξεκινάει: 

«Η Τραγωδία ενός εφήβου».

Φωνές, θρήνοι, κλάματα, οδυρμοί, ένα κατεβατό από ”γαλλικά” που θα γέμιζαν σελίδες ολόκληρες στο λεξικό της νεοελληνικής γλώσσας και στο τέλος η πόρτα του εφηβικού δωματίου κλείνει μπροστά στη μούρη σου, αφήνοντάς σε για άλλη μια φορά έξω από τον κόσμο του παιδιού σου. Τη συνέχεια την ξέρεις και ας μην είσαι εκεί μέσα.

Το παιδί σου θα πάρει στο χέρι του το κινητό – όχι ότι το άφησε και ποτέ – και θα σε ”στολίσει” κανονικά στους φίλους του, όπως κάθε φορά που δεν του κάνεις το χατίρι. Και εκείνοι με τη σειρά τους θα του δηλώσουν την αμέριστη συμπαράστασή τους για το δράμα που βιώνει και θα ”στολίσουν” με τη σειρά τους όλους τους γονείς, οι οποίοι υπάρχουν στη ζωή τους μόνο και μόνο για να τους βασανίζουν .

Μη μασήσεις και νιώσεις τύψεις! Η αντίδραση αυτή του παιδιού σου είναι η αναμενόμενη. Όλοι οι έφηβοι, από τη φύση τους, τείνουν να αμφισβητούν οποιαδήποτε μορφή κανόνων και εξουσίας. Πόσο μάλλον όταν αυτοί οι κανόνες έχουν να κάνουν με κάτι που δεν το έχουν βιώσει ποτέ μέχρι σήμερα και το οποίο ξέρουν ήδη ότι θα αλλάξει με τρόπο δραματικό το μέλλον ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Σκέψου πως ούτε και εσύ ο ίδιος έχεις ζήσει κάτι παρόμοιο, όπως είναι μια πανδημία. Μπορεί να έχουμε ζήσει ισχυρούς σεισμούς και φυσικές καταστροφές που άφησαν πίσω τους χιλιάδες θύματα, την οικονομική κρίση και την έκρηξη στον πυρηνικό αντιδραστήρα του Τσέρνομπιλ το 1986, τις συνέπειες της οποίας τις βλέπουμε ακόμα και μέχρι σήμερα, αλλά κανείς από τη γενιά μας δεν ήρθε αντιμέτωπος με μια παγκόσμια θανάσιμη απειλή, όπως είναι ο κορωνοϊός.

Αν εσύ που είσαι ενήλικας φοβάσαι, σκέψου πόσο τρομοκρατημένοι μπορεί να είναι οι έφηβοι, καθώς βλέπουν τα σχέδια και τα όνειρα που έχουν κάνει για τη ζωή τους να είναι όλα στον αέρα. Ίσως το ότι ακόμα επιμένουν να θέλουν να βγουν έξω και να κάνουν όλα όσα έκαναν π.Κ (προ Κορωνοϊού εποχή) να είναι ο δικός τους τρόπος άμυνας απέναντι στον εχθρό, που δεν έχει πρόσωπο αυτή τη φορά, παρά μόνο ένα όνομα: COVID-19. Ο δικός τους τρόπος  για να δείξουν πως ακόμα έχουν τον έλεγχο της ζωής τους.

Όσο πρωτόγνωρα είναι όλα αυτά για τους εφήβους άλλο τόσο πρωτόγνωρα είναι και για μας τους ίδιους. Και οφείλουμε να το παραδεχτούμε αυτό ανοιχτά. Ανησυχούμε για το τι θα φέρει η επόμενη μέρα. Φοβόμαστε. Και η μόνη επιλογή που έχουμε, αν θέλουμε να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση, είναι να δώσουμε εμείς πρώτα από όλους το καλό παράδειγμα και να ακολουθήσουμε πιστά τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων.

Ο κορωνοϊός δεν ξεχωρίζει παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Κάθε ένας από εμάς μπορεί να είναι ο επόμενος που θα μεταδώσει τη νόσο σε συνανθρώπους μας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το εξηγήσουμε στα παιδιά μας και μαζί με εκείνα να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα.

Το ”Μένουμε σπίτι” δεν είναι ένα κίνημα που το επινόησαν οι γονείς για να ελέγξουν τα παιδιά τους και να επιδείξουν την γονεϊκή κυριαρχία τους. Ούτε είναι ένα ακόμα επεισόδιο στην πολυετή δραματική σειρά «Γονείς εναντίον εφήβων». Το ”Μένουμε σπίτι” είναι ίσως το μοναδικό όπλο που έχουμε αυτή τη στιγμή για να αντιμετωπίσουμε μια κοινή απειλή. Και το βάρος του πέφτει τόσο στους ώμους τους δικούς μας όσο και στους ώμους των παιδιών μας. Ας το σηκώσουμε μαζί!

Διαβάστε επίσης:

Χριστούγεννα και εφηβεία! Πώς μπορούν οι γονείς να διαχειριστούν την αρνητική διάθεση του παιδιού;

Αργυρώ Βουζβούρη

Φραστική επίθεση των εφήβων προς τους γονείς τους. Πώς να το ελέγξουμε;

Βασιλική Τσούτσου

Τρόποι επικοινωνίας με τον νευριασμένο έφηβο

Βασιλική Τσούτσου

Το ψέμα στην εφηβεία και πώς θα το αντιμετωπίσουμε

efiveia.gr

Το σχολείο τελείωσε και βαριέμαι! Έφηβοι και καλοκαιρινές διακοπές

efiveia.gr

Το παιδί μου αντιδρά στη νέα μου σχέση. Πώς να το αντιμετωπίσω;

efiveia.gr

Αφήστε σχόλιο

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com