efiveia.gr
Συναισθηματική υγεία

Πώς να κάνετε το αδύνατο δυνατό και πώς να το εμφυσήσετε στους εφήβους σας

Γράφει στο efiveia.gr η Έλενα Στάμου, BA, BSc, MA, MBA, Σύμβουλος Ανθρώπινου Δυναμικού, Επικοινωνίας, Επιχειρήσεων, Συνιδρύτρια Businesscool

Πολλές φορές στη ζωή μας έχουμε επιτυχίες και άλλες φορές αποτυχίες. Τι περισσότερες φορές που δεν καταφέρνουμε να πραγματοποιήσουμε ένα όνειρό μας επικεντρωνόμαστε σε όλες τις παραμέτρους που δεν λειτούργησαν και δεν ασχολούμαστε αρκετά με τους τρόπους που θα μας επιτρέψουν να καταφέρουμε αυτό που θέλουμε και να πραγματοποιήσουμε το όραμά μας. Γνωρίζετε ότι ο εγκέφαλός μας είναι ένα ισχυρότατο εργαλείο, το οποίο μας βοηθά να υπερπηδήσουμε όλα τα πιθανά εμπόδια;

Κάποτε πίστευαν ότι η γη είναι το κέντρο του σύμπαντος και ότι όλοι οι πλανήτες γύριζαν γύρω από αυτήν, μέχρι να εξελιχθεί η επιστήμη και να τεκμηριωθεί ακριβώς το αντίθετο! Στις μέρες μας χρησιμοποιούμε εφευρέσεις που αποτελούσαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας μόλις πριν από δύο δεκαετίες για να μην αναφέρουμε την εξέλιξη που θα έχει η καθημερινή μας ζωή στις επόμενες δεκαετίες!

Ποιος όμως καθορίζει το τι είναι δυνατό και τι αδύνατο; Σε αντίθεση με ότι θα πιστεύατε, στην ουσία είμαστε εμείς οι ίδιοι που καθορίζουμε εάν θα επιτύχουμε σε κάτι ή δεν θα προσπαθήσουμε καθόλου. Οι προσωπικές εμπειρίες μας, οι πεποιθήσεις μας και το εσωτερικό σύστημα αξιών μας καθορίζουν το τι πιστεύουμε ότι είναι δυνατό και τι αδύνατο να γίνει. Αυτό όμως που δεν έχει γίνει ακόμα δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνει κάποια στιγμή.

Πριν όμως προσπαθήσετε να μετατρέψετε το αδύνατο σε δυνατό καλό θα ήταν να αναρωτηθείτε τι ακριβώς θέλετε να γίνει δυνατό και πώς αυτό θα επηρεάσει τους γύρω σας. Εάν οι λόγοι που θέλετε να γίνει κάτι είναι αρκετά σημαντικοί τότε θα βρείτε τους τρόπους ώστε αυτό να γίνει πραγματικότητα.

Εάν όμως θεωρείτε ότι ήταν απλώς ένα όνειρο, φυσικά και δεν θα κάνετε τίποτα για να γίνει πραγματικότητα.

Στην πορεία της μετατροπής ενός οράματος σε πραγματικότητα θα βρεθούν πολλοί άνθρωποι που θα σας παραθέσουν αρκετούς λόγους και θα σας πουν ότι δεν γίνεται. Καλό είναι να μην σας επηρεάσουν αρνητικά αυτές οι απόψεις. Δεν σημαίνει ότι πρέπει και να τους πιστέψετε, να τους ακούσετε ναι, αλλά όχι να τους πιστέψετε. Άλλο η ακοή των απόψεών αυτών και άλλο η υιοθέτηση τους. Αυτό που μπορείτε να κρατήσετε είναι ότι θα βρεθούν αρκετά εμπόδια στο δρόμο προς την υλοποίηση του οράματός σας και εσείς θα πρέπει να είστε έτοιμοι να τα αντιμετωπίσετε σχεδιάζοντας ένα αποτελεσματικό πλάνο ενεργειών.

Ο εγκέφαλός σας είναι ένα καταπληκτικό εργαλείο που θα σας βοηθήσει να φτάσετε εκεί που θέλετε. Φτάνει να κατευθύνετε την ενέργειά σας και να εστιάστε σε αυτό που θα χρειαστεί να κάνετε για να μετατρέψετε το αδύνατο δυνατό. Τι δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ πριν, αλλά θα μπορούσε να λειτουργήσει; Ποιοι συνδυασμοί δράσεων θα βοηθούσαν στην υλοποίηση; Τι μπορούμε να μάθουμε από τις αποτυχίες άλλων ανθρώπων εφαρμόζοντας έναν νέο τρόπο σκέψης;

Και σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναρωτηθείτε ποιες κινήσεις πρέπει να κάνετε για να γίνει πραγματικότητα το όνειρό σας. Όταν κάνουμε τα σωστά ερωτήματα στον εαυτό μας τότε αυτός μας δίνει και τις σωστές απαντήσεις. Με το να στοχαστείτε βαθιά για το τι πρέπει να γίνει, τότε βλέπετε δυνατότητες που οι υπόλοιποι άνθρωποι δεν βλέπουν, αφού έχουν εξαρχής απορρίψει το όραμά σας ως μη πραγματοποιήσιμο.

Καταμερίστε τις δράσεις και τα καθήκοντα σε τέτοιο σημείο ώστε να ξέρετε ακριβώς τι πρέπει να γίνει σε κάθε στάδιο. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να τα κάνετε όλα μόνοι σας. Εφόσον γνωρίζετε τι πρέπει να γίνει, τότε γνωρίζετε και σε ποιους θα πρέπει να απευθυνθείτε για να σας βοηθήσουν στην υλοποίηση του οράματός σας.

Ακόμη και αυτοί που δεν πίστεψαν στο όραμά σας θεωρώντας το αδύνατο όταν τους ζητήσετε να κάνουν μόνο μία από τις δράσεις που έχετε καταγράψει αυτό θα είναι εφικτό για αυτούς. Όσους περισσότερους ανθρώπους συγκεντρώσετε για να σας υποστηρίξουν στην πραγματοποίηση του οράματός σας, ακόμη περισσότεροι θα εμπνευστούν και θα θέλουν να συμμετέχουν.

Μην αφήνετε τους εφήβους σας να πιστέψουν ούτε για μία στιγμή ότι τα όνειρά τους δεν θα πραγματοποιηθούν, εξηγήστε τους ότι υπάρχει τρόπος τα όνειρα να γίνονται πραγματικότητα, με μεθοδικότητα και προγραμματισμό. Ακόμη και εάν εμφανίζονται προσωρινά εμπόδια, αυτός που θέλει να πραγματοποιήσει τα όνειρά του δεν τον σταματάει τίποτα. Το μόνο εμπόδιο είναι ο ίδιος του ο εαυτός, ο οποίος χάνει την πίστη στο όραμά του!

Για να μπορέσετε όμως να το κάνετε αυτό θα πρέπει να πιστέψτε πρώτα εσείς στο εαυτό σας και να τους μεταδώστε αυτήν την πεποίθηση ώστε να ενεργοποιηθούν τα κέντρα του εγκεφάλου τους ότι όλα είναι δυνατά γιατί έχουν όλη τη ζωή μπροστά τους και μπορούν να κάνουν τα αδύνατα δυνατά!

Διαβάστε επίσης:

Ψυχολογική στήριξη παιδιών σε καταστάσεις κρίσεων

efiveia.gr

Ψυχογενής βουλιμία: πώς να βοηθήσουμε το παιδί μας

efiveia.gr

Ψυχικές διαταραχές στην εφηβεία

Νικολέττα Γεωργίου

Χαμηλή αυτοεκτίμηση στον έφηβο. Ποιους τομείς χρειάζεται να προσέξουμε;

efiveia.gr

Χαμηλή αυτοεκτίμηση στην εφηβεία και ο ρόλος της οικογένειας στην αποκατάστασή της

Ευφροσύνη Αλεβίζου

Φόβοι και φοβίες

Ευφροσύνη Αλεβίζου

Αφήστε σχόλιο

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com