efiveia.gr
Φιλία, Σεξ & Σεξουαλικότητα

Κι αν ρωτήσει τι έκανα εγώ στην ίδια ηλικία, τι να απαντήσω;

Με την εισαγωγή τους στην εφηβεία, τα παιδιά αρχίζουν να έχουν απορίες για τη σεξουαλικότητα και το σεξ. Είναι η φάση που θέλουν να δοκιμάσουν κι εκείνα τι είναι αυτό που βλέπουν παντού, στην τηλεόραση, στους συνομήλικους τους, ακόμα και στο ευρύτερο οικογενειακό πολλές φορές περιβάλλον. Έχουν ερωτήσεις και αναζητούν τις απαντήσεις.

Αναπόφευκτα λοιπόν θα έρθει η στιγμή εκείνη που θα κληθείτε να απαντήσετε σε ερωτήσεις και απορίες του εφήβου. Η στιγμή αυτή είναι αμήχανη, οι απαντήσεις βγαίνουν δύσκολα, όμως δεν είναι καλύτερα να πάρει τις απαντήσεις πρώτα από εσάς πριν τις αναζητήσει από το ευρύτερο περιβάλλον; Διότι τα μέσα ενημέρωσης ή οι φίλοι δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τη δική σας εγκυρότητα και ειλικρίνεια. Επιπλέον, μέσα από μία τέτοια συζήτηση, σας δίνεται η ευκαιρία να τον κατευθύνετε σε επιλογές που εσείς θεωρείτε σωστότερες για τη σωματική και συναισθηματική του υγεία.

Στην περίπτωση λοιπόν που θέλετε να «καθυστερήσετε» όσο γίνεται τη μετάβασή του στις ολοκληρωμένες σχέσεις, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να κληθείτε να απαντήσετε στην ερώτηση – παγίδα: Εσείς τι κάνατε όταν ήσασταν στην αντίστοιχη ηλικία; Είχατε ολοκληρωμένες σχέσεις; Εκεί τι απαντάτε; Αν δεν πείτε την αλήθεια, δεν είναι ό,τι καλύτερο. Αν πάλι πείτε ότι εσείς είχατε ολοκληρωμένες σχέσεις, τότε πώς προσπαθείτε να αποτρέψετε έστω και για λίγο τον έφηβο από το να «προχωρήσει»; Επομένως, ποια είναι η σωστή απάντηση; Παρακάτω δίνονται οι δύο πιθανές προσεγγίσεις.

Προσανατολίστε τη συζήτηση στον ίδιο.

Είναι λογικό να λάβετε ευθείς ερωτήσεις για το τι κάνατε εσείς στην αντίστοιχη ηλικία και να περιμένει μία ευθεία απάντηση. Μην νευριάσετε γι’ αυτό. Στην περίπτωση που πιστεύετε ότι η δική σας ιστορία δεν πρέπει να είναι αντικείμενο της συζήτησης, απλά απαντήστε ότι το θέμα αφορά τον ίδιο και όχι εσάς.

Αυτή η προσέγγιση δεν λειτουργεί σε πολλές οικογένειες, καθώς ο έφηβος έχει την ωριμότητα να αντιληφθεί τον αποπροσανατολισμό και έτσι να επιμείνει. Είναι επίσης πιθανό να έχετε το αντίθετο αποτέλεσμα, αφού μπορεί να πιστέψει ότι εσείς αποφεύγετε να πείτε την αλήθεια, άρα είχατε κι εσείς ολοκληρωμένες σχέσεις στην αντίστοιχη ηλικία.

Να είστε ειλικρινείς.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η ειλικρίνεια πολλές φορές αποτελεί κίνητρο για τον έφηβο να μοιραστεί την ιστορία του μαζί σας, εφόσον κάνετε κι εσείς το ίδιο. Έτσι λοιπόν, αν είχατε κι εσείς ολοκληρωμένες σχέσεις στα χρόνια της δικής σας εφηβείας, παραδεχτείτε το, αλλά αναφέρετε ταυτόχρονα και τις συνέπειες. Αν δεν υπήρχαν αρνητικές επιπτώσεις σε εσάς, πείτε απλά ότι ήσασταν τυχεροί και ότι αυτό δεν σημαίνει ότι και το παιδί σας θα έχει την ίδια τύχη. Μπορείτε επίσης να βασιστείτε στο γεγονός ότι τότε δεν υπήρχαν τόσα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και ότι αν σήμερα είχατε την επιλογή, σίγουρα δεν θα επιλέγατε τον ίδιο δρόμο.

Σε κάθε περίπτωση, τα ξεκάθαρα μηνύματα που καλείστε να δώσετε στο παιδί σας, οδηγούν πολύ συχνά και σε ξεκάθαρες λύσεις. Καλό είναι να απαντάτε και να συζητάτε μαζί του με ειλικρίνεια και αμεσότητα, ώστε να χτίσετε την εμπιστοσύνη ανάμεσά σας και να έχετε την ευκαιρία να διασφαλίσετε ένα καλύτερο μέλλον στο παιδί σας.

Η ομάδα του efiveia.gr

Διαβάστε επίσης:

Φιλία και έφηβος / έφηβη

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Φιλία & Έφηβος

efiveia.gr

Τοξικές φιλίες στην εφηβεία

Νικολέττα Γεωργίου

Το παιδί μου, μου εξομολογήθηκε πως είναι ομοφυλόφιλο

efiveia.gr

Το παιδί μας βρήκε το θάρρος να μας πει ότι έλκεται από άτομα του ίδιου φύλου. Πώς συμπεριφερόμαστε;

Νικολέττα Γεωργίου

Το «παρεάκι» των συνομηλίκων

efiveia.gr

Αφήστε σχόλιο

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com