efiveia.gr
Άσκηση, διατροφή και ύπνοςΠαθήσειςΣυναισθηματική υγεία

Η νευρικη ανορεξία στην εφηβεία

Γράφει στο efiveia.gr η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Εύα Ζήκου

Αρχικά, θα πρέπει να διευκρινιστεί τι ακριβώς είναι νευρική ανορεξία.

Η νευρική ανορεξία είναι ένα κλινικό σύνδρομο που εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες και πιο συνηθισμένα στις ηλικίες από 14 έως 18. Παρατηρείται  μερική ή ολική απόρριψη της τροφής με απότομη και αισθητή απώλεια βάρους.

Η ανορεξία σχετίζεται με μία διαστρεβλωμένη εικόνα σώματος, όπου η γυναίκα ή έφηβη, νιώθει ότι το βάρος της είναι πολύ μεγαλύτερο από το πραγματικό ή αρνείται να δεχτεί τις καμπύλες που αρχίζουν και σχηματίζονται μαζί με την αύξηση του στήθους.

Κορίτσια που μπαίνουν στην εφηβεία, επηρεασμένες από το ίντερνετ, τις διαφημίσεις και τα μοντέλα που φορούν Size 0, αρνούνται να δεχτούν ότι κάθε σώμα είναι διαφορετικό. Ακολουθούν αυστηρή δίαιτα που φτάνει τον υποσιτισμό, προσπαθώντας να παραμείνουν στο παιδικό σώμα που είχαν.

Η μείωση της τροφής προοδευτικά μπορεί να φτάσει ακόμα και στη πλήρη αφαγία με καταστροφικές συνέπειες για έναν οργανισμό που ακόμα αναπτύσσεται. (αύξηση ύψους, ορμονική λειτουργία, έναρξη περιόδου).

Σωματικές διαταραχές που προκαλούνται είναι οι αλλοιώσεις του δέρματος (ξηρό και ρυτιδωμένο) και των νυχιών (ραβδωτά και εύθραυστα), η τριχόπτωση, διαταραχές στο κυκλοφορικό, υπόταση, βραδυκαρδία και διακοπή περιόδου(αμηνόρροια), Ωστόσο,λόγω της ελλιπούς σίτισης, παρατηρούνται έντονες ανεπάρκειες σε θρεπτικά συστατικά, όπως σίδηρος, ασβέστιο, Β12.

Σε πολλές περιπτώσεις παρατηρείται έντονη φυσική δραστηριότητα ή επιμονή στην απουσία όρεξης. Η σχέση με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας γίνεται ιδιαίτερα προβληματική, και παρατηρείται είτε  συνεχής αρνηση να επισκεφθεί διαιτολόγο για να μη της ζητηθει ως μέσο θεραπείας να πάρει βάρος, είτε η επιμονή της να πάει σε διαιτολόγο για να χάσει κι άλλο βάρος.

Λόγω της έλλειψης βασικών θρεπτικών στοιχείων , υπάρχει δυσκολία στη συνεννόηση καθώς το άτομο με ανορεξία δεν αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα της κατάστασης πολύ απλά γιατί δε λειτουργεί σε κανονικά επίπεδα ο εγκέφαλος λόγω ασιτίας.

Το έναυσμα για την εμφάνιση μίας διατροφικής διαταραχής συνήθως είναι η παιδική ηλικία και προβληματικές σχέσεις  με μέλη της οικογένειας ακόμα και με την ίδια τη μητέρα. Ωστόσο η ανορεξία μπορεί να εμφανιστεί πολύ αργότερα, κυρίως στην εφηβεία, αν και από μικρή ηλικία υποβόσκει μία δυσλειτουργική σχέση με το φαγητό.

Η αντιμετώπιση ασθενών με νευρική ανορεξία, γίνεται με τη παρακολούθηση του ατόμου από ένα σύνολο ειδικών (ιατρό, διαιτολόγο, ψυχολόγο), ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα που είναι η αποκατάσταση του βάρους και η συναισθηματική ισορροπία.

Η νευρική ανορεξία μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο. Αποτελεί μία σοβαρή ψυχοδιατροφική νόσο και χρειάζεται οι γονείς να είναι πολύ προσεκτικοι στην επιλογή των ειδικών που θα αναλάβουν μία ή εάν εφηβο με ανορεξία

Διαβάστε επίσης:

Ως εργαστηριακό εύρημα η υπερασβεστιαιμία, τι μπορεί να φταίει;

efiveia.gr

Ψωμάκια με αλεύρι λευκό – ολικής με κιμά, διάφορα λαχανικά και σαλάτα

Νάντια Μαρκοπούλου

Ψυχολογική στήριξη παιδιών σε καταστάσεις κρίσεων

efiveia.gr

Ψυχογενής βουλιμία: πώς να βοηθήσουμε το παιδί μας

efiveia.gr

Ψυχικές διαταραχές στην εφηβεία

Νικολέττα Γεωργίου

Χορτοφαγία στην εφηβεία: διατροφικά οφέλη και σημεία προσοχής

Κωνσταντίνα Κατσανά

Αφήστε σχόλιο

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com